30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bakanlık eksik evrak gönderince...

Polonya’da BMW marka lüks cipinde yakalanan Madımak hükümlüsünün evrakları 25 günde gönderildi ama yetersiz evrak cezaevinden kurtardı.

Sivas’daki Madımak Oteli davasının müebbet hapis hükümlüsü Vahit Kaynar, yakalandığı Polonya’dan istendi ama Adalet Bakanlığının dosyasındaki evraklar eksik çıkınca hapisten kurtuldu.

25 Eylül günü Polonya’da kendisine ait BMW marka lüks cipinde yakalanan Kaynar’ın iade dosyası yetersiz bulundu. Polonya makamlarının, Kaynar’ın suçluluğuna dair kuvvetli delilleri yansıtan belgeler olmadığı gerekçesiyle salıverme işlemi yaptığı öğrenildi. 55 bin lira kefaletle serbest kalan 36 yaşındaki Kaynar, Türkiye’ye iade edilse 35 yıl cezaevinde yatacaktı.

Kaynar, 25 Eylül günü, Almanya’dan Polonya’ya girerken Odra Gümrük Kapısındaki kimlik kontrolleri sırasında yakalanmıştı. Olay sırasında 18 yaşında olan ve 18 yıldır firarda bulunan Kaynar, Interpol aracılığıyla kırmızı bültenle aranıyordu. Yurtdışına kaçan ve Berlin’e yerleşerek siyasi sığınma isteyen Kaynar, burada evlenip ticarete atılmıştı.

2 Temmuz 1993’de aralarında yazar Aziz Nesin’in de bulunduğu sanatçılar, şenlik için Sivas’da buluşmuş, Aziz Nesin’i protesto eden laiklik karşıtı eylemciler, Madımak Otelini ateşe verince 37 yazar, ozan ve düşünür ile otel görevlileri yanarak ölmüştü. Gözaltına alınan 124 kişi hakkında “Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma” suçundan dava açıldı. Aralarında Kaynar’ın da bulunduğu 33 sanık idama mahkûm edildi, 14 sanık da 15 yıl hapse mahkûm oldu. 2002’de idamın kaldırılmasıyla cezalar, müebbet ağır hapse çevrildi.

 

...
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2011 Pazar 15:18:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?