16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bakanlık iddialara el attı

Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürü (SGHM) Ali Arıduru hakkında, Isparta'da düşen uçağın firmasından rüşvet aldığı iddiasıyla inceleme başlattı. 

Ulaştırma Bakanlığı, bugün medyada yer alan rüşvet iddialarından dolayı, Sivil Havacılık Genel Müdürü (SGHM) Ali Arıduru hakkında inceleme başlattı. İncelemenin, iddiaları bizzat inceleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla başlatıldığı belirtildi.

Ali Arıduru'nun hem Genel Müdür hem de Ulaştırma Bakanı’nın danışmanlığını yaptığı dönemdeı, konaklama giderlerinin, Isparta'da düşen uçağın sahibi olan World Focus Havayolları tarafından ödendiği iddiaları sonucunda inceleme başlatıldı.

Bu son dakika gelişmesiyle birlikte daha önce Hürriyet gazetesinin yayınladığı haberdeki iddialar yeniden gündeme gelmiş oldu.

İşte Hürriyet'in haberinin detayları:

World Focus Havayolları’nın, kaza kırım raporlarını veren SHGM’nin şimdiki Genel Müdürü’nün otel faturasını ödediği ortaya çıktı. 

Kendi teknisyeni ’Yetersiziz’ mektubu yazdığı halde, SHGM şirket hakkında hiçbir işlem yapmadı. Eritre’deki uçağına bakım için 1000 dolar gönderemeyen şirketin ortakları ise milyonlarca dolarlık yatırımların sahibi.
ISPARTA’da, kiralandığı AtlasJet’in logosunu taşıyan uçağı düşen World Focus Havayolları’nın, bakımdan uçuş işletmeye, operasyondan finansa uçuşlara başladığı 2004 yılından bu yana ciddi sorun yaşadığı ortaya çıktı.
Havayolunun kendi teknik bölümündeki çalışanlar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM), "Teknik olarak işletmemiz yetersiz, bizi inceleyin" diye yazı yazdı. SHGM’nin ise tüm aksaklıklara rağmen World Focus’un uçuşlarını bir kere olsun durdurmaması veya ceza kesmemesi dikkat çekti. 2005’te Ulaştırma Bakanı’nın havacılıktan sorumlu danışmanı olan şimdiki Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun İstanbul’daki otel masrafları da, World Focus tarafından ödendi.

ŞİKAYET VAR, İŞLEM YOK Şirketin uçak bakımı yaptığı teknik bölümünde Uçak Teknisyeni olan Alaattin Yurttaş, 19 Ekim 2005’te, SHGM ve Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne mektup yazdı. Havayolunun teknik olarak yetersiz olduğu, SHGM’nin inceleme başlatması gerektiği belirtilen mektupta, şunlar yer aldı: "JAR 145-147, SHDT kuralları da dahil, Safety Warning (emniyet uyarıları) ve Caution’larla (ikazlarlarla) Emergency Procedure’lara (acil durum prosedürlerine) uyulmuyor. Bu konularda yaptığımız uyarılar dikkate alınmıyor. Yetkili personel az. Teçhizat, büro ekipmanı yetersiz. Yetkili personel, yetkileri belli iken bunların dışına çıkarılmak sureti ile iş yaptırılmak istenmektedir. Bu yapılmadığı zaman tehdit yolu ile maaş alamayacağımız ima edilmektedir." Ancak bu yazı sonrasında SHGM, hiçbir işlem yapmadı.

KARŞI ÇIKAN GİTTİ Havayolu’nun 2005’de Uçuş İşletme Başkanı, yani tüm pilotların ve kabin memurlarının bağlı olduğu Kaptan Pilot Hüseyin Oymak, Genel Müdür Aydın Kızıltan’a bir yazı yazarak uçuş ekiplerinin maaşlarının ve harcırahlarının yatmadığını 28 Ekim 2005’te bildirdi. Ağustos ayından bu yana maaşların ödenmediğini belirten Oymak, 2 Kasım’a kadar ödeme yapılmaması durumunda personelin uçuş yapmayacağını ifade etti. Oymak, yine aynı tarihli tüm başkanlıklara yazdığı bir başka yazısında ise, "Operasyon gereği hizmet alacağımız işletmeler alacaklarını tahsil etmediklerinden dolayı sürekli sorun yaşanmaktadır. Personel sorunlarla mücadele etmekten bunalmış durumdadır" dedi. Bu yazının hemen ardından SHGM, World Focus’un girişimiyle Uçuş İşletme Başkanı Hüseyin Oymak’ı, ’yetersiz’ olduğu gerekçesiyle görevden aldı.

SON UÇAK ERİTRE’DE 2004’te kurulan şirketin üç adet MD83 tipi yolcu uçağı bulunuyordu. Bu uçaklardan ikisi AtlasJet’e kiralandı (biri Isparta’da düştü). Son uçak ise Afrika’da, Eritre’de uçuyor. Ekibiyle görev yapmaya çalışan uçağın teknik ekibi, yedek parçasızlık nedeniyle şirkete sitem dolu bir yazı gönderdi. Teknik personel Fevzi Yavuz, uçağın ciddi arızalarının olduğunu belirterek, GPWS control box, Bleed Transmitter, ön ve ana iniş takım lastikleri gibi hayati parçaları acilen istedi. Yazıda, "Teknik harcamalar için bin dolar gönderilmesi, bu operasyon sürecekse sesimize kulak verilmesini istiyoruz" diyerek Eritre’deki teknik genel müdürlüğe yalvardı.

Kahvaltıyı bile şirket ödedi

SİVİL Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun daha Ulaştırma Bakanı Müsteşarı’yken World Focus Havayolları ile iyi ilişkiler kurduğu ortaya çıktı. Arıduru’nun 20-21 Mart 2005 tarihleri arasında İstanbul’da Polat Renaissance Otel’de kaldı. 163.35 YTL’lik oda ve 33 YTL’lik kahvaltı toplam 196.35 YTL’lik faturanın ödemesi tescil adı Dünyaya Bakış Havayolları olan World Focus tarafından yapıldı.

Arıduru’dan son sürat aklama

SİVİL Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, dün bir basın toplantısında, henüz FDR olarak adlandırılan uçuş verilerini kaydeden cihazın çözümü yapılmadan Isparta’da düşen uçağın teknik sorun yaşamadığını iddia etti. Pilotların rotalarından neden kaydıkları konusunda yorum yapmayan Arıduru’nun teknik sorun yaşanmadığını, uçağın motorlarının sorunsuz çalıştığını üzerine basarak söylemesi dikkat çekti. Basın toplantısında, incelenmek üzere yurtdışına gönderilen ve kara kutu olarak adlandırılan Kokpit Ses Kayıt Cihazı (Cockpit Voice Recorder-CVR) ve Uçuş Veri Kayıt (Flight Data Recorder) cihazlarının sergilenmesi dikkat çekti.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 14:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİM ÇAKICI IP: 85.103.33.xxx Tarih : 4.12.2007 15:23:12

BU BUROKRATI KENDİSİNE DANIŞMAN, BAKANLIĞINA MÜSTEŞAR ( BAKANDAN SONRAKİ ADAM ) YAPAN BAKANIN BU OLAYDA HİÇBİR SİYASİ SORUMLULUĞU YOK MUDUR? YOKTUR ÇÜNKÜ; SORUMSUZDUR!... AYNEN HIZLI TREN OLAYINDA OLDUĞU GİBİ. İÇİ YANAN KAMUOYUNUN ORTASINA AT LİNÇ ETTİR SONRA GEÇ BİR KENARDAN SEYRET!... YUH DİYORUM. YUUHHH!... YA SEN DEĞİL MİSİN ; BU BÜROKRATI YETERLİ BİLGİ -BİRİKİM VE LİYAKATA SAHİP OLDUĞU DÜŞÜNCESİ İLE BU GÖREVE GETİREN?... BİZ 9. SINIF BÜROKRATLARLA İDARE EDİLİYORUZ DERKEN KARŞI ÇIKANLAR NEREDESİNİZ-NE SÖYLEYECEKSİNİZ?...