18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Barajlar taşmaya başladı

Bu sene çetin geçen kış vatandaşa zor günler yaşatırken barajlarda su seviyesini yükseltti.

Keban'da ocak ayı tarihi su rekoru kırıldı. Artış bu şekilde devam ederse baraj kapakları açılabilir. Enerji Bakanlığı, su bolluğunun yaşanması üzerine kömür ve doğalgazla elektrik üretimini azalttı. Geçen yıl üretilen toplam enerjinin yüzde 32'si hidroelektrik santrallerinden elde edildi.

Kar ve yağmur suları, yüz güldürdü. Elektrik üretim barajlarına gelen su miktarında önemli artışlar yaşanıyor. Türkiye'nin en büyük barajlarından Keban'ın ocak ayı su gelirinde 35 yıllık tarihi rekor kırıldı. Geçen ay, baraj işletmeye açıldığı 1974'ten bu yana ocak ayı su miktarı ortalamasında en yüksek rakamına ulaşıldı ve baraja bir aylık dönemde 2,8 milyar metreküp su geldi.

Barajın işletme döneminde aldığı su miktarındaki en yüksek değere 1,2 milyar metreküp ile 1979'da ulaşılmıştı. Su bolluğu diğer büyük barajlar olan Atatürk ve Karakaya'da da yaşanıyor. Atatürk'te su seviyesi, kapakları aşma noktasına yaklaştı. Enerji Bakanlığı kaynakları, son aylarda tahmin edilemeyen bir bollukta barajlara su geldiğini söyleyerek termik (kömür, doğalgaz vb.) santrallerinde elektrik üretiminde azaltma yoluna gidilmeye başlandığı bilgisini verdi.

İsmail Altunsoy - Zaman
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2010 Cuma 16:48:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?