27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Barış için ilk adım atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının bir an önce durdurulması ve kalıcı ateşkesin sağlanması amacıyla başlattığı girişimler sonucunda barışa doğru ilk adım atıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, İsrail'in olmazsa olmaz şartını iletti.

İsrail'in Gazze'ye gizli silah kaçakçılığının engellenmesi, bunun için de uluslararası gözetim ve denetim mekanizması oluşturulması yönündeki şartını Başbakan Erdoğan'a ileten Merkel ve Blair, oluşturulacak bu denetim ve gözetim gücünde Türkiye'nin yer almasını istedi. İsrail'in bu şartını Hamas'a ileteceğini belirten Başbakan Erdoğan da, Merkel ve Blair'in bu talebine sıcak bakarak, "Böyle bir oluşumun içinde Türkiye olarak yer almaya hazırız" mesajını verdi.

Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, iki kritik telefon görüşmesi yaptı. Başbakan Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yaptığı görüşmelerde Ortadoğu'da barışa yönelik ilk adım atıldı.

Edinilen bilgiye göre Başbakan Erdoğan, bugün önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ardından Kudüs'te bulunan Tony Blair ile birer telefon görüşmesi yaptı. Görüşmelerde iki lider de, İsrail'in olmazsa olmaz şartını Başbakan Erdoğan'a iletti.

İsrail'in Gazze'ye gizli silah kaçakçılığının engellenmesi, bunun için de uluslararası gözetim ve denetim mekanizması oluşturulması yönündeki şartını Başbakan Erdoğan'a ileten Merkel ve Blair, oluşturulacak bu denetim ve gözetim gücünde Türkiye'nin yer almasını istedi. Merkel ve Blair'in bu talebine sıcak bakan Başbakan Erdoğan, "Böyle bir oluşumun içinde Türkiye olarak yer almaya hazırız" mesajını verdi. Erdoğan, İsrail'in bu talebini Hamas'a da ileteceklerini bildirdi.

Silah kaçakçılığına karşı uluslararası denetim mekanizması

Başbakan Erdoğan, 40 dakika telefon görüşmesi yaptığı Almanya Başbakanı Merkel ile Gazze'deki durumu kapsamlı olarak ele aldı. Başbakan Erdoğan, bir an önce ateşkesin sağlanması, Gazze'deki insani şartların daha fazla beklemeye tahammülü olmadığını bildirdi.

Erdoğan, "Batılı ülkeler de İsrail nezdindeki kredisini, etkisini kullanarak İsrail'e baskı yapmalıdır" dedi. Görüşmede, 2008 Haziran ayındaki ateşkes anlaşması da gündeme geldi.

Başbakan Erdoğan, anlaşmaya Hamas'ın uyduğunu ancak İsrail'in
ambargoların kaldırılması yönündeki anlaşma şartına uymadığı bilgisini verdi. Görüşmede Başbakan Erdoğan'a İsrail'in olmazsa olmaz şartını aktaran Merkel, "İsrail, ambargoların kaldırılması için Gazze'ye gizli silah kaçakçılığının engellenmesi lazım. Tünellerden, Mısır'dan Gazze'ye uzanan 150-200 tünelden silah sokuluyor. Bunu önleyecek bir uluslararası gözetim ve denetim mekanizması oluşturulmalı. İsrail'in olmazsa olmaz talebi budur" dedi.

Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in İsrail'in çok yoğun bombardıman altında tuttuğu 110 tünelin çöktüğünü, silahların Mısır'dan değil, denizden girdiği yönündeki sözlerini de Merkel'e iletti. Başbakan Erdoğan, bunun üzerine "Silah kaçakçılığı var diyorsunuz, nereden geliyor? Mısır diyorsunuz, Mısır kendi üzerinden kontrol yapılmasını istiyor. Mısır diyaloğa açık. Denizleri havadan, uydudan, insansız hava araçlarıyla zaten takip ediyorlar" diye konuştu.

Türkiye, denetim mekanizmasında yer almaya evet dedi

Başbakan Erdoğan, uluslararası denetim ve gözetim mekanizması oluşturulması halinde Türkiye'nin de içinde yer alacağını söyledi. Ancak Başbakan Erdoğan, Mısır'ın, oluşturulacak uluslararası gücün kendi tarafında konuşlandırılmasını istemediğini de Merkel'e aktardı.

Erdoğan, "Mısır, Gazze çıkışında denetim gücünün bulundurulmasını istiyor" dedi. Başbakan Erdoğan, sınırla ilgili yeni düzenleme konusunda bunu Hamas'a ileteceklerini ve bu konuyu konuşabileceklerini belirterek, "Zaten Özel Temsilcim şu anda Şam'da" bilgisini verdi.

Blair çalışmanın ayrıntılarını anlattı

Kudüs'te bulunan eski İngiltere Başbakanı Tony Blair de Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, Blair'e Gazze saldırısının ardından yürüttüğü barış girişimleri hakkında kapsamlı bilgi verdi. Erdoğan, Blair'e 'Orada durum nasıl? Ne görüyorsunuz?' diye sordu.

Blair da, İsrail'in olmazsa olmaz şartı olarak silah kaçakçılığının önlenmesi konusunu Başbakan'a iletti. Bu konuda ayrıntılı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Blair, "Bu çalışmanın öngördüğü uluslararası denetim ve gözetim mekanizmasında Türkiye'nin de yer almasını istiyoruz. Bu mutlaka olmalı. Çünkü bölgede tüm taraflarla açık ve samimi diyalog kuran tek güç, tek ülke Türkiye" diye konuştu.

Başbakanlık kaynakları, İsrail'in şartı olarak ortaya konulan uluslararası denetim ve gözetim mekanizmasının bir anlamda 'uluslararası gümrük denetimi'ni öngördüğünü belirterek, "Uluslararası sınır geçişlerinin kontrolü sağlanacak. Mal, hizmet ve insan akışının kontrolü bu güce ait olacak. Bu şekilde Gazze'ye silah sokulması önlenmiş olacak. Bu mekanizma aynı zamanda Gazze'ye yönelik yardımların engellenmesinin de önüne geçecek. Yardım paketlerinin ulaşmaması resmi olarak kayıtlara geçmiş olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 18:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?