28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Barolar Sarıkaya'ya sahip çıktı

Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, "Ben Ferhat Sarıkaya’ya şu çağrıda bulunuyorum. Henüz kesinleşmemiş karar söz konusudur. Kendisi eğer bugün itibariyle istifa edip Van Barosuna müracaat ederse, onu seve seve büyük mutlulukla baromuza kaydederiz" dedi.

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun kararıyla meslekten ihraç edilmesi üzerine Van Barosuna üye avukatlar Adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Van, Batman, Kars, Mardin, Bingöl, Şanlıurfa, Muş, Adıyaman, Diyarbakır, Tunceli, Siirt, Ağrı, Hakkari, Şırnak ve Malatya baroları adına açıklama yapan Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, kararı kınadıklarını bildirdi.

Kararın yargı bağımsızlığı açısından kabul edilemez olduğunu belirten Çabuk, iddianamenin mahkemeye sunulmasından itibaren yaşanılan gelişmelerin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının Türkiye’de geldiği aşamayı gözler önüne serdiğini savundu.
Yaşanan tartışmaların, kendilerini dokunulmaz olarak kabul eden kurum ve kişilerin hukuk içinde kendilerine dokunulduğunda neler yapabileceklerini göstermeleri bakımından ibret verici olduğunu bildiren Çabuk, şöyle devam etti:

"Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) bu kararından önce, talep üzerine Adalet Bakanlığının izniyle başlatılan soruşturmanın kendisi yargı bağımsızlığına müdahale niteliğindeydi. Bu soruşturma ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun ihraç kararıyla yargı bağımsızlığına, yargıç ve savcıların tarafsızlığına bizzat bakanlık ve HSYK’nın en büyük tehdidi oluşturduğu ortaya çıkmıştır. Hukuk devletinin en temel unsuru olan yargının bağımsızlığının olmadığı bir ülkede, yurttaşların hukuki güvenliğinden söz etmek mümkün değildir. Sayın savcı ile ilgili verilen kararın kesinleşme sürecinde geri alınmasını bekliyoruz."

Başsavcı ve vekiline de soruşturma

Öte yandan, Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya’yı meslekten ihraç kararı alan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ile vekili İbrahim Özer’in sorumluluğu olup olmadığını araştırmak için müfettiş görevlendirdi.

İddianame ile ilgili her türlü işlemden hukuken sorumlu olan Kaçan ve Özer’in ceza alıp almayacağına hazırlanacak rapor doğrultusunda karar verilecek.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya’yı meslekten ihraç kararı alırken, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ile Başsavcı Vekili İbrahim Özer için de müfettiş görevlendirdi.

Müfettişler, Kaçan ve Özer’in iddianeme hazırlama sürecindeki sorumluluklarını araştıracak. Sarıkaya’yı ihraca götüren ilk müfettiş raporunda her iki isim icin “disiplin cezasına yer olmadığı” hükmü yer almıştı.

Başsavcı ve başsavcı vekilinin de Şemdinli iddianamesiyle ilgili “denetim görevi ve sorumlulukları” bulunduğuna dikkat çeken kurul, savcılığın bir bütün olduğuna ve başsavcılık ve sorumlu başsavcıvekilliğinin hertürlü işlemde payı olduğuna işaret etti.

Başsavcının incelemesinden geçmeyen iddianamenin mahkemeye sevkinin mümkün olmadığını belirten yargı kaynakları, “İddianame, içinde bulunmaması gereken unsurlar gerekçesi ile geri çevirilebilirdi” değerlendirmesini yaptılar.

Müfettişler, Kaçan ve Özer hakkında hazırlayacakları raporda disiplin suçu işlediğine kanaat getirirlerse iki savcı hakkında aynı Ferhat Sarıkaya’da olduğu gibi, uyarı, kınama, yer değiştirme veya ihraç cezalarından birini talep edebilecek.

 

aa
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 13:48:52
Güncelleme :21 Nisan 2006 Cuma 14:20:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?