19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Bartholomeos: Patrikhane ekümeniktir

İstanbul’da yaşayan Rumları bir araya getiren Bugün ve Yarın Konferansı başlarken, Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Benim sorumluluğum dünya Ortodokslarını kapsar” dedi. 

Hilton Otel’de Zoğrafyan Lisesini Bitirenler Derneği tarafından düzenlenen “Bugün ve Yarın Konferansı”, Yunanistan’dan ve Türkiye’den bir çok aydın, sanatçı ve siyasetçiyi bir araya getirdi. Konferansa Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Theodoros Kasimis, Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi Kriani İzmini, Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandries, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı da katıldı. 

KORKULAN OLMADI 

Ermeni Konferansı’nda yaşananların burada da tekrar edileceği korkusu, gerçekleşmedi. Açılış sırasında yaşanan bir “Türk Bayrağı” protestou dışında herhangi bir olay yaşanmadı. Eski Batı Trakya Türk Dernekleri Başkanı Tahsin Salihoğlu, “Burası Türkiye, burada Türk Bayrağı eksik” diyerek Türk bayrağı açtı. Salihoğlu, eylemini tamamlayamadan polis tarafından gözaltına alınarak salondan çıkarıldı. 

Açılışta konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeus, Rum Ortodoks Patrikhanesi ile ilgili önemli ve kritik süreçlerin yaşandığı değerlendirmesinde bulundu. 

Patriğin sorumluluğunun sadece İstanbul ve Türkiye ile sınırlı olmadığının altını çizen Patrik Bartholomeus, “Ben İstanbul Patrikhanesi’nin başkanı olarak İstanbul Ortodokslarının başkanı ve dini lideriyim. Türkiye’deki bütün Ortodoksların dini lideriyim. Fakat sınırların dışına ulaşan bir yetki ve sorumluluğum var ki, bu bütün dünya ortadokslarını kapsar” dedi. 

AB sürecine giren Türkiye’nin azınlıkların hak ve sorumluluklarını garanti altına almasının önemine işaret eden Bartholomeus, Patrikhanenin özellikle, “ekümeniklik” kavramı ile ilgili eleştirilere maruz kaldığını hatırlattı. 

Diğer dini kurumların aksine Patrikhane’nin Türkiye’deki tüm Ortodoksların sorunlarına çözüm üreten tek kurum olduğunun altını çizen Bartholomeus, bu yüzden Patrikhane’nin diğer kurumlarla karıştırılmamasını istedi ve artan ihtiyaca karşılık vermek amacıyla sürekli çalıştıklarını dile getirdi. 

TARİHİ MİRASIMIZI BİLİYORUZ 

Bartholomeus, İstanbul’daki Rumların durumunu, “hak ve sorumluluk açısından bakarsak, ne yabancı, ne misafir ne de göçmeniz bu şehirde. Biz, kim ve nerede olduğumuzu, hangi tarihi mirasa sahip olduğumuzu çok iyi biliyoruz” sözleriyle özetledi. 

Rumların geleceği görmek konusunda yaşadığı sıkıntıların anlaşılmasını isteyen Bartholomeus, eğitim, cemaat yapısı, kültürel mirasın korunması gibi konuların tartışmaya açılmasının yararını vurguladı. Araştırmalar sayesinde, gelecek nesillere aktarılabilecek bir veri tabanı oluşturulduğunu belirten Bartholomeus, “Gerçeklerin söylenmesi gerekir. Ölüler bile mezarlarından kendilerini ifade etmektedir. Aziz Havari Paulos, ‘Ben geride yaptıklarıma bakarak ileriye gidiyorum’ diyor. Biz de aynı şekilde yapalım. Nereden geldiğimizi bilelim ki, ona göre hareket edelim” dedi. 

BİR ÖLÜYÜ DEĞİL DİRİLECEK BİR YERİ GÖRMEYE GELDİNİZ 

Fener Rum Patriği Bartholomeus, toplantıya katılan Rumlara, “siz bir ölüyü ziyaret etmeye değil, dirilecek olan bir yeri ziyaret etmeye geldiniz” sözleriyle seslendi. 

Geleceğin fanatizmden uzak inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Bartholomeus, “Geleceğini sağduyu ile fanatizmden uzak inşaa eden toplumlar barış içinde yaşayacaktır. Bu yolu takip edersek başarılı olacak ve geleceği inşaa edeceğiz” diye konuştu.
ANKA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 14:03:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?