28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Barzani: Sınır ötesi operasyon yok

Neçirvan BarzaniKürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, "Türk ordusu, şu ana kadar sınırlarımıza girmemiş, kendi sınırlarında operasyonlar yapmıştır" dedi. 

Irak Başbakan yardımcısı Berham Salih bugün Erbil'de Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Uzun süre baş 
başa görüşen ikili, görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda, Türk ordusunun sınır ötesine geçtiği söylentilerine değinen Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, "Türk ordusu, PKK ile ilgili olarak sınır ötesi operasyon yaptığı söylentileri doğru değildir. Türk ordusu şu ana kadar sınırı geçmemiş ve sadece kendi sınırlarında konuşlanarak operasyon yapmıştır. Söylentiler üzerine biz Bağdat hükümeti ile irtibata geçtik ama denildiği gibi bir sınır işgali bulunmamaktadır. Kerkük meselesine gelince, Kerkük 2007 yılında kendi kaderini belirleyecek ve bir referandum yapılacak. 

Bu referandum sonucunda çıkacak sonuca göre Kerkük'ün geleceği belirlenecektir. Bağdat hükümeti tarafından Kürdistan bölgesine yüzde 17'lik bir bütçe ayrıldı, ancak bu bütçe çeşitli kesintilere uğruyor. Biz bu konuyla ilgili olarak bir heyet kuracağız ve Bağdat hükümeti ile güzel bir anlaşma yapacağız" şeklinde konuştu. 

Yeni Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin örgütleri bırakmama kararına da değinen Başbakan Yardımcısı Berham Salih ise "Peşmerge bir örgüt değil, aksine düzenli bir ordudur. Peşmergenin burada ne yaptığı bellidir, güvenlik sağlıyor. Bakılacak olursa gerçekten de bölgede sıkı bir güvenlik var. Eli silahlı ve orduya kayıtlı bulunmayan örgütlerin tamamını ortadan kaldıracağız" açıklamasında bulundu. 

Barzani ve Salih, basın toplantısının ardından ikili görüşmelerini sürdürmek üzere Bakanlık toplantı salonundan ayrıldı.
.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2006 Pazar 15:06:24
Güncelleme :28 Mayıs 2006 Pazar 15:10:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?