18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Barzani aşiret başıdır'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök , Suriye'nin geçmişte teröre verdiği desteğin unutulmadığını belirterek ''Aramızda Adana Mutabakatı var. Karşılıklı ziyaretler var. Etrafımızda ne kadar demokratik halka olursa o kadar iyi'' dedi.

Özkök, Irak'ta ABD'nin beklentisinin gerçekleşmediğini söyledi. Özkök, KDP lideri Mesud Barzani 'nin ABD'deki kabulünü ise ''ABD'nin farklı bir tarzı var. Onlar, İngiltere'nin bölücü bulduğu İrlandalı Adams 'ı da kabul etmişlerdi'' şeklinde değerlendirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 'in 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle verdiği resepsiyonda Irak, Kuzey Irak ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi.

Özkök'ün bu konulara ilişkin sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

- Suriye'nin durumunu nasıl görüyorsunuz?

Suriye bir dönem teröre destek vermiş bir ülke. Bunu unutmadık. Ancak son dönemdeki adımlarını da dikkatle takip ediyoruz. Aramızda Adana Mutabakatı var. Karşılıklı ziyaretler var. Demokratikleşmesi bizim yararımıza. Etrafımızda ne kadar demokratik halka olursa o kadar iyi.

- Irak'ta tam bir düzen tutturulamadı. Sizin işgalin ilk günlerindeki açıklamalarınız bugünkü durumu çağrıştırıyordu. ABD'nin buradaki durumunu nasıl görüyorsunuz?

ABD'nin Irak'taki harekât komutanı o günlerde bana geldi. Durumu şöyle anlattı; korku ve dehşet salacağız. Güçten korkacaklar ve bizi kabul edecekler. Öyle olmadı. Buna hani solcular devrimci şiddet derler. Ancak öyle olmadı. Irak halkı da daha iyi bir yaşam istiyor.

Ben anayasaya Sünnilerin daha şiddetli karşı çıkacağını düşünmüştüm. Öyle olmadı. Her millet daha iyi yaşamak ister. Eğer bugünü ve yarını ile ilgili umudu yoksa, umudu ya öteki dünyada arar, irticaya sapar. Ya da bölücü olur. Bizim bütün isteğimiz Irak'ın sağlıklı bir istikrara kavuşması.

- Kuzey Irak'ta yerel hükümetin başkanı Barzani, Bush düzeyinde kabul gördü. Ne diyorsunuz?

Biz Barzani'yi bir aşiretin başındaki kişi olarak gördük. Hep öyle görmeye devam etmek istiyoruz. Türkiye olarak biz tavrımızı ortaya koyduk. Sanıyorum sonuç da aldık. Ama durumlar değişti. Şimdi Talabani devlet başkanı. O da bir aşiretin başındaki kişiydi. Talabani, devlet başkanı olarak Türkiye'ye geldiğinde ne yapacağız? Durumların değiştiğini görmemiz gerek.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 06:01:46
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 09:09:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?