19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Başbakan argoda 'sınır tanımıyor'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Mersin’de bağırarak protesto eden ve "Anamızı ağlattınız" diyen bir kişiyi, "Lan terbiyesizlik yapma" diyerek azarlaması, Erdoğan tarafından yakın geçmişte kullanılan kimi ifadeleri yeniden anımsattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul’da bütçe üzerinde yaptığı konuşmada, CHP Lideri Deniz Baykal ile muhalefet milletvekillerine verdiği yanıtlarda da argo cümleler kurmuştu. Başbakan Erdoğan’ın TBMM tutanaklarına geçen sözlerinden ilgi çekici bölümler, konuşmanın akışına uygun sıralamayla, özetle şöyle:

"-Eğer, bu fotokopileri ben çıkarmaya başlarsam, cemaziyülevveliniz çok kötü, çok kötü!..
-Kaldı ki ’ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol’ ifadesi benim ifadem değil; bu ifade Mevlana’ya ait bir ifadedir ve ’yarası olan gocunur’, niye gocunuyorsun. Niye gocunuyorsun...

-...Yattınız kalktınız, sadece, Bakanıma belden aşağı vurmaktan başka bir iş yapmadınız... ve aynı şeyleri konuştunuz, aynı ifadeleri kullandınız. Oğlundan başladınız, eşinden çıktınız. Bir edep var, adap var ya!.. Nasıl bunu yaparsınız ya?! Nasıl yaparsınız?!

-Müddei, iddiasını ispatla mükelleftir. İddiasını ispatlayamayan... Oraya işte ben üç tane nokta koyuyorum... Üç tane nokta koyuyorum.

-Sizlerin yaptırdığı kamuoyu araştırmaları da bana geliyor, onları da görüyorum ve durumunuz felaket, felaket!.. Rahat ola, rahat... El kol hareketi yapma... El kol hareketleriyle bir yere varamazsınız. Bu millet el kol hareketleri yapanları hep sandığa gömdü, sizi yine gömecek.

-Bak ben hep bütçeyi konuşuyorum... Hep ben bütçeyi konuşuyorum dikkat edin, bütçenin dışında konuşmuyorum; ama, biraz sonra o dille de konuşabiliriz!

-(CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler’e):
Biraz sabırlı ol, biraz sabırlı ol... Canım gülüm benim, biraz sabırlı ol, onu da söyleyeceğim.

-(CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek’e) Bak, Mustafa Bey, Sayın Özyürek, çok ileri gittin; sana burada şimdi bir şey söyleyeceğim, şimdi bir şey göstereceğim sana... Sayın Özyürek, bu ayağa kalkma, bu tür hareketler, bunlar çirkin.

-Biz sizin iktidarınızda bazı kurumları nasıl dejenere ettiğinizi çok iyi biliriz; beni konuşturmayın!"

"ANASINI SATAYIM..."

Başbakan Erdoğan, geçen İstanbul’da Zeytinburnu İlçe Teşkilatı’nın kongresinde meslek liselerine ilişkin yaptığı konuşmada da, "Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde yüzde 70’i meslek lisesi mezunu. Bizde ise meslek lisesine geçit yok.
Bizde yüzde 30 meslek lisesi, yüzde 3’ü imam hatip. Etmeyin ya! Sanki hepsi imam hatip ’anasını satayım’... Etmeyin ya!

Türkiye’de kendine ait bir güç var ve bunlara ’istemezük’ diyorlar" demişti.
Başbakan Erdoğan, bugün ise Mersin’in merkeze bağlı Kuyuluk Beldesi’nde çiftçilik yapan Kemal Öncel’in protestosuyla karşılaştı. "Anamızı ağlattınız be. Aşk olsun size aşk olsun. Tarım Bakanı Anayasa’yı ihlal ediyor.
Yetmedi mi? Öldük, bittik sayın başbakanım. Hangi yüzle geldin buraya?" diye bağıran çiftçiyle arasında geçen konuşmada ise Erdoğan, "Artistlik yapma, İyi bir sanatçısın, Lan terbiyesizlik yapma, Hadi ananı al git buradan" gibi cümleler kurdu.

"BAŞBAKAN ÖFKELENİNCE DİLİNE HAKİM OLAMIYOR"

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Erdoğan’ın zaman zaman, hatta Meclis çatısı altında da "argo" konuştuğunu belirterek, "Benim kanım Başbakan’ın sözcük hazinesi kısır.
Öfkelenince diline egemen olamayabiliyor ve en iyi bildiği sözcükleri söylüyor. Sert argo sözcükler söylediği için, genellikle benzer tepkiler alıyor" dedi. Özel, yıllardır siyasileri izlediğini, argonun bu kadar yoğun kullanıldığı politik dile bu dönemde rastladığını kaydetti. Başbakan’ın çok öfkelendiği zaman amacı aştığını söyleyen Özel, bunu ise söz varlığının kısıtlı olmasına bağladı. Özel, "Aynı sözcüklerle konuşuyor ya da çok eski sözcüklere yaslanıyor.

Doğaçlama konuşurken, söz varlığının kısıtlılığı ortaya çıkıyor. Basın danışmanları metin hazırlayıp verdiğinde biraz daha düzgün konuşuyor" dedi.

ANKET: TÜRKÇEYİ İYİ KULLANIYOR

İnternette "www.turkcesevdalilari.com" sitesinde halen devam eden ankette ise ziyaretçilere "Türkçeyi en iyi kullanan siyasetçi kim?" sorusu yöneltiliyor. Sözleriyle tartışma yaratan Başbakan erdoğan bu ankette üçüncü durumda bulunuyor.
Son durumu itibariyle 586 oyun verildiği ankette ziyaretçiler TBMM Başkanı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a oy verebiliyor.
Anketteki son duruma göre; Ağar yüzde 39, Arınç, yüzde 31, Erdoğan 10, Bahçeli yüzde 8, Baykal yüzde 6, Mumcu yüzde 4 tercih aldı.

ANKA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2006 Pazar 16:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sabahattin türk IP: 88.226.4.xxx Tarih : 13.02.2006 12:52:30
bir başbakan bir vatandaşa laf yetiştiremiyorsa ve ters argo kelimeler kullanıyorsa aklıma bu soru geliyor,nasıl ve kim tarafından başbakan yapıldı?