19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Başbakan PKK konusunda kararlılık istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyinin terör örgütü için güvenli bir sığınak haline gelmemesi ve PKK'nın terör örgütü ilan edilmesi gerektiğini belirterek, "Mutlaka tatminkar adımların atılmasını bekliyoruz" dedi.

Başbakanlıkta yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi seçim süreci öncesi ve sonrası yaptığı desteklerden dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek, "Türkiye hep yanımızda oldu" dedi.

Erdoğan da Irak'ın toprak bütünlüğünün, birlik ve beraberliğinin korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, Sünnilerin seçimlere katılmasının olumlu sonuçlarının şimdiden görülmeye başladığını söyledi.

Erdoğan, Şii-Sünni ihtilafının çok tehlikeli olduğuna da dikkati çekerek, "Araplar böyle bir çatışmadan mutlaka kaçınmalı" diye konuştu.

Görüşmede, terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki varlığı da gündeme geldi.

Haşimi bu konuda Türkiye'nin en önemli ve en büyük komşuları olduğunu anlatarak, "Türkiye'yi rahatsız edecek faaliyetlere izin vermeyiz. Her türlü çabayı göstereceğimizi taahhüt ediyorum" dedi.

"Kerkük özel statüye sahip olması gerekir" diyen Erdoğan, bunun Irak'ın birlik ve beraberliği için önemli olduğunu kaydetti.

Haşimi de Kerkük'ün özel bir durumunun bulunduğunu dile getirerek, "Uygun bir yönetim biçimi ortaya çıkmalı. Bu önemli. Sizin görüşlerinizi destekliyoruz" dedi.

Görüşmede Irak ile Türkiye sınırında ikinci ve üçüncü sınır kapılarının açılması ile ekonomik ilişkiler de gündeme geldi. Her iki tarafın bu konuda ortak anlayışa sahip oldukları teyit edildi.

Erdoğan, Haşimi ile görüşmenin ardından Irak parlamentosundaki 7 Türkmen milletvekiliyle bir araya geldi.

Irak'ın kuzeyindeki terör örgütünün faaliyetleri konusunda Türkmen milletvekillerinden daha aktif bir siyaset izlemelerini isteyen Erdoğan, görüşmede ayrıca Kerkük konusunda da Türkmen milletvekilleriyle görüş alışverişinde bulundu.

a.a
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 22:07:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?