19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Başbakan'dan farklı konuştu

Bir süre önce Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Başmüzakereci, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın açıklamalarının aksine, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TCK`nın tartışmalı 301. maddesinin, ``her uygulama için değiştirilemeyeceğini`` söyledi ve içtihadın oluşturulması için ``sabır çağrısı``nı yineledi.

Canlı yayında NTV`nin sorularını yanıtlayan Çiçek, Yargıtay ve hakimlerin 301. maddeden açılmış davalarda, uluslararası sözleşmeleri ve insan haklarına ilişkin uygulamaları da göz önüne alacaklarını belirterek, beklenen ``içtihad``ın bu yolla oluşacağına dikkat çekti.

Çiçek, ``İçtihad zamanla oluşacaktır, her uygulamada yasa değiştiremeyiz. Yapılacak eleştiriler belirli sınırlar içinde olmalıdır`` dedi. TCK`nın 301. maddesinin gerçekte halkın gündeminde olmadığını, daha çok ``entellektüel çevre``nin gündeminde olduğunu da vurgulayan Çiçek, bu durumun da kötü olmadığını, olumlu olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı, eski TCK`nın 159. maddesinden yargılanmakta olan yazar Orhan Pamuk`un eski TCK`ya göre yargılanıp yargılanmayacağı konusundaki bakanlık kararının da, duruşma günü olan 7 Şubat`tan önce verileceğini belirtti.

Terörle Mücadele Yasası üzerindeki çalışmaların da sürdüğünü belirten Çiçek, bayramdan sonraki bir dönemde bu konudaki değişikliklerin tamamlanarak TBMM gündemine getirileceğini, ancak bu konuda bir zaman vermek istemediğini vurguladı.

Erken seçimle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, ``Bizim gündemimizde seçim yok`` diyen Çiçek, ``Seçim konusu namludan çıkmış mermi gibidir, bir kere çıktıktan sonra nereye gideceği belli olmaz. Biz parti olarak bu konuyu hiç telaffuz etmedik. Erken seçim konusunda siyaseten bir oyun var ve biz bu oyuna gelmeyiz`` dedi.

'Pamuk davası ile ilgili kararı 7 Şubat`tan önce vereceğim'

Çiçek, Orhan Pamuk davası ile ilgili olarak olayın 10 Şubat`ta gündeme geldiğini belirterek, ``Bizim milli basınımız tarafından kamuoyunun bilgisine sunulunca, üstelik de `Türkiye`yi yine sattı` tarzında bir ifadeyle Türkiye`nin gündemine gelince muhtelif yerlerden şikayet dilekçeleri verildi. Haberin bu şekliyle algılanmasına bir anlamda kendisi de yardımcı oldu. Cumhuriyet Savcısı`na dediğini Haziran ayında söylemek yerine olay gündeme geldiğinde `ben Türk olmakla mutluyum` tarzındaki ifadelerini belki o zaman söylemiş olsaydı, Türkiye bu kadar bu sıkıntıları yaşamazdı. Aydın sorumluluğu bunu gerektirmiyor mu?`` diye konuştu.

``Orhan Pamuk`un `milletimden özür dilerim` demesi gerekmez miydi`` diye soran Çiçek, ``Ben yanlış anlaşılırsam özür dilerim hep. Kuş gribi ile ilgili açıklamalarım bir tedbirsizlik ise ben özür dilerim`` dedi.

Cemil Çiçek, TCK`nın 301. maddesine ilişkin sorular üzerine de uygulamadaki her farklılıktan dolayı yasa değişikliğine gidilemeyeceğini belirterek, 301. madde ile ilgili kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının olmadığını söyledi.

301. madde ile ilgili uygulamalarda büyük ölçüde takipsizlik kararı verildiğini söyleyen Çiçek, eleştirenlerin İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırılığından dolayı eleştirdiklerini belirterek, ``Bundan sonra hem Yargıtay`ın, hem mahkemelerin bu kararları göz önünde bulundurmaları lazım. Yargıtay, kararlarını İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM kararlarını dikkate alarak oluşturacaktır`` dedi.

aa
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 15:10:34
Güncelleme :6 Ocak 2006 Cuma 15:42:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?