22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Başbuğ'dan sert uyarı!

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ, terör konusunda ABD'yi kast ederek sert bir çıkış yaptı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Bölücü terör hareketinin temelinde etnik milliyetçilik vardır.
Hedefleri ise ulus devlet ve üniter devlet yapısının ortadan kaldırılmasıdır. Etnik kimliklerinin Anayasal güvenceye kavuşturulması sık sık ve açıkça dile getirilen temel husustur. Bu husus da Türkiye’nin ulus devlet yapısını hedef almaktadır" dedi.

Kara Harp Okulu’nda 2007-2008 Eğitim Öğretim Yılı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ’un katıldığı bir törenle başladı.
İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende başarılı öğrencilere, Orgeneral İlker Başbuğ, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu tarafından başarı belgeleri verildi.
Harbiyeliler, yeni eğitim ve öğretim yılının ilk dersini Orgeneral Başbuğ’dan aldılar.
Konuşmasının konusunu "Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin temel unsurlarını oluşturan ulus devlet, üniter devlet ve laik devlete yönelik tehdit ve risklerin değerlendirilmesi" olarak belirlediğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, 20. yüzyılın sonunda ve 21. yüzyılın başında yaşanan Berlin Duvarı’nın yıkılışı ile 11. Eylül saldırılarının, "uluslararası ilişkileri, ittifakları, stratejik düşünceleri temelden sarstığını ve büyük oranda değişime zorladığını" kaydetti.
ABD’nin yaşadığı 11 Eylül saldırılarının en güçlü devletlerin bile terörün hedefi olabileceğini gösterdiğini anlatan Orgeneral Başbuğ, bu olayın "terörün küreselleşmesinden başka bir şey olmadığını" dile getirdi. 

GENİŞ BİR RİSK VE TEHDİT YELPAZESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Türkiye’nin içinde bulunduğu zor coğrafyada geniş bir risk ve tehdit yelpazesi ile karşı karşıya olduğununa işaret eden Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:

"Bugün karşı karşıya kaldığımız bölücü terör hareketinin temelinde etnik milliyetçilik vardır. Hedefleri ise ulus devlet ve üniter devlet yapısının ortadan kaldırılmasıdır. Öncelikli hedef ulus devlettir. Etnik kimliklerinin anayasal güvenceye kavuşturulması sık sık ve açıkça dile getirilen temel husustur. Bu husus da Türkiye’nin ulus devlet yapısını hedef almaktadır. Sonraki hedef ise üniter devlettir.

Bölücü terör örgütüne karşı yürütmekte olduğumuz İç Güvenlik Harekatı’nın halkımız, medya ve politikacılar tarafından iyi anlaşılması ve değerlendirilebilmesi için klasik harekat ile terörist örgütlerle mücadele yani İç Güvenlik Harekatı arasındaki temel farkların iyi anlaşılması zorunludur. Klasik harekatın icrası devletler arasında gerçekleşirken, İç Güvenlik Harekatı devlet ile terörist organizasyonlar arasında meydana gelmektedir. Bu çok önemli bir farktır.

Çünkü, devletler ulusal ve uluslararası hukuka ve yasalara uymak zorundadır. Teröristler ise böyle kısıtlamalarla karşı karşıya değildir.Bu durum İç Güvenlik Harekatı’nı elbette zorlaştırmaktadır.

Türkiye, terör tehdidi altında olan ve terör olaylarıyla yaşayan bir ülke. İnsanların temel hak ve özgürlüklerinin gereksiz yere kısıtlanması nasıl kabul edilemezse, bu hak ve özgürlüklerin teröristler tarafından istismar edilmesi de kabul edilemez." İç Güvenlik Harekatı’nda kamuoyunun, mücadelenin süresine ilişkin gerçek dışı beklentiler içerisine girmemesi veya yetkililerce beklentiler içine sokulmaması gerektiğine işaret eden Orgeneral Başbuğ, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in, "Terörle mücadelede karşılaşılan önemli olayların nerede ise yüzde 80’i ne tam askeri, ne de tam politik boyuttadır. Sorunların hem politik, hem de askeri boyutları vardır. Bunun yanında her askeri kararın politik sonuçları olabileceği gibi, her politik kararın da askeri sonuçları olabilir" sözünü hatırlatarak, "Yürütmeden sorumlu politik makamlar ile askeri makamlar arasında ortak görüşlere ulaşılmasının ve kararların ortak olarak alınmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasının çok yararlı olacağı düşünülmektedir" diye konuştu.

Orgeneral Başbuğ, bölücü terörle mücadelenin güvenlik, ekonomik, sosyo-kültürel ve psikolojik harekat alanlarında devlet tarafından yürütülmesinin daha yararlı olacağını vurgulayarak, terörle mücadelenin süresini kısaltabilmek için bu alanlardaki faaliyetlerin paralel ve eş zamanlı yürütülmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

ATATÜRK’ÜN DEVRİMİNİN TEMEL HEDEFİ ULUS DEVLETİN YARATILMASIDIR

Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşu ve gelişiminin bir devrim olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, Atatürk’ün gerçekleştirdiği devrimin ana hedefinin ulus devlet ve Türk ulusunun yaratılması olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Atatürk’ün ulus devlet anlayışı dinsel ve etnik temellere bağlı değildir ve bağlanmaya da çalışılmamalıdır. O’nun devrimi ümmet toplumundan laik ulus devlete dönüşümdür. Bu nedenle laiklik ilkesi Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan tüm değerlerin temel taşıdır.

Ne gariptir ki, dün olduğu gibi bugün de, laiklik karşıtı hareketlerin ve etnik milliyetçilerin öncelikli ve ortak bir hedefi vardı. O da ulus devlet yapısıdır.

Laiklik karşıtı hareketler ulusun oluşumunda din temelini hakim kılmaya çalışırken, etnik milliyetçiler ise ulus devlet anlayışını etnik farklılıkların görülmemesi, yok edilmesi şeklinde anlatmaya ve ulus devletin ortak değerlerini, paydalarını zayıflanmaya çalışmaktadırlar." Laiklik ilkesinin ulus devlet ve Atatürk milliyetçiliği anlayışının olmazsa olmaz koşulu olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Anayasadaki laiklik ilkesine ilişkin işlevsel tanımlar tartışma konuları içerisine çekilmemelidir" diye konuştu.

Orgeneral Başbuğ, Cumhuriyetin temel nitelikleri olan demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti niteliklerine sahip çıkma ve koruma görevinin, "kendisini Türk ulusunun bir ferdi olarak hisseden herkese" düşen bir görev olduğunu ifade ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de bu yapı ve niteliklerin korunmasında her zaman taraf olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 15:37:46
Güncelleme :24 Eylül 2007 Pazartesi 22:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?