20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Basın örgütleri tepkili


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “Meslektaşlarımıza yapılan muameleyi ve özellikle Büyükçelebi’nin götürülürken ellerinin arkadan kelepçelenmiş olmasını şiddetle kınamaktayız” açıklamasını yaptı


Ergenekon soruşturması kapsamında gazetelerin aranması ve Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile Tercüman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi’nin gözaltına alınmasında uygulanan yöntem, basın örgütlerinin tepkisini çekti. Olayı kınayan basın örgütleri, endişelerin arttığını bildirdi.”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Meslektaşlarımıza yapılan muameleyi ve özellikle Büyükçelebi’nin Tercüman gazetesinden götürülürken ellerinin arkadan kelepçelenmiş olmasını şiddetle kınamaktayız. Yetkililerden bu hukuka aykırılığın derhal soruşturulmasını beklediğimizi belirtmek isteriz. Ergenekon soruşturmasının yaklaşık bir yıldır sürmekte oluşu ve bazı meslektaşlarımızın bu süreyi tutuklu olarak geçirme zorunda bırakılması da endişelerimizi arttırmaktadır.” 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin: “Mustafa Balbay, Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Sinan Aygün ve Ufuk Büyükçelebi’nin düşünceleri suç sayılıyorsa ben de Ergenekon’cuyum.” 

G-9 Gazeteciler Platformu: “Bu türden tutuklama yöntemleri ve medya kuruluşlarına yönelik baskınlar, bir yandan muhalif gazetecilere dönük yıldırma çabası olarak algılanırken, öte yandan da ülke itibarını yaralamaktadır. 

Henüz iddianamesi bile yayımlanmamış olan Ergenekon operasyonunun özellikle AKP’yi kapatma davasının her aşamasında başka bir gözaltı serisiyle karşımıza çıkması, toplumu ve medyayı tümüyle hukuki zeminde işlemesi gereken bir süreçte taraf olmaya zorlamakta ve ne yazık ki militanca taraf olan gazeteciler de birbirlerini hedef gösteren bir çizgi izleyebilmektedir. 

Bu durumun, medyaya olan güveni daha da sarsacağını belirtmek isteriz. Gazetecilerin iktidarları özgürce ve korkusuzca eleştiri görevlerini yerine getirememeleri durumunda, artık demokrasiden de söz edilemeyeceğini anımsatırken, baskın şeklindeki bu gözaltıları kabul edilemez bulduğumuzu tekrarlıyor ve meslektaşlarımızın derhal avukatlarıyla görüştürülüp, yargıç karşısına çıkarılmalarını talep ediyoruz.” 

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Bağımsız yargının kararına saygılıyız, ancak yaşanılan süreç, bağımsız yargının, devlet içindeki gruplaşmaların siyasi çekişmelerine alet edildiği yönündeki endişeleri bir kez daha gündeme taşımaktadır.
Gazeteci Balbay, daha önce İlhan Selçuk gözaltına alındığında köşesindeki ‘Büyük Gözaltı’ başlıklı yazısına, ‘Susma, Sustukça Sıra Sana Gelecek’ diye son vermişti. Ancak, görünen o ki sıra sürekli olarak susmayanlara gelmektedir.

‘12 Eylül öncesi gibi’
Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği (RTGD) Genel Başkanı Metin Özkan: Bu olay bize 12 Eylül öncesini anımsatıyor. Hâlâ ortada iddianame yok, suçlama yok, ancak, cumhuriyet değerlerini savunan isimler üzerinde adeta terör estiriliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 13:57:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?