19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Başsavcı maaşına isyan etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay başkanlarının en az başbakan kadar maaş alması gerektiğini söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, iki çocuk okutan hâkim-savcıların aldıkları maaşla geçinmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Başsavcı Ok, SABAH'ın yargının, içinde bulunduğu mesleki sorunlarla ilgili soruları yanıtladı. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay başkanlarının en az başbakan kadar maaş alması gerektiğini söyleyen Ok'un görüşleri özetle şöyle:

* Bizim maaş taleplerimizde, paradan çok önemli olan yasama- yürütme - yargı erkleri arasındaki güç dengesinin gözetilmesidir. Bugün bir yüksek yargı organının başkanı ve başsavcısına baktığımız zaman, aldığı para belki gerçekten asgari ücretle karşılandığında fazladır. Ancak biz burada kriter olarak yasama ve yürütme organlarına bakıyoruz. Erkler arasındaki dengeye baktığımızda bir yüksek mahkeme başkan ve başsavcısının maaşı başbakanın maaşına, daire başkanlarının maaşı bakanların aldıklarına, daire üyelerinin maaşları da milletvekillerine denk olmalıdır. Hakim-savcılar iki çocuk okutuyorsa maaşları yetmez. Ben yargının zirvesinde görev yapan bir insanım. Benim konumumdaki bir hâkim - savcı da aldığı bu maaşla beş yıldızlı bir otelde tatil yapamaz.

* Hâkimler ve savcıların mesleki bir birlik kurması, mesleğin saygınlığı açısından da bir zorunluluktur. Bu konu, yaklaşık bir buçuk yıl önce gündeme geldi. Kendi aramızdaki sohbetlerde tartıştık. 501 kişilik rekor bir katılımla Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ni kurduk. Arkadaşlara cesaret olsun diye ilk üyesi de ben oldum.

* Bugünkü sisteme göre hakimler savcılar, idari ve adli olarak kendilerini Adalet bakanlarına bağlı kabul ediyor. Sadece bu dönem için söylemiyorum, adalet bakanları da bunu kullanıyor. Kendini Adalet Bakanı'- na bağlı hisseden hâkim - savcı bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitiriyor ve b ö y l e olunca da siyasallaşıyor.
Sabah
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 05:36:53
Güncelleme :6 Temmuz 2006 Perşembe 05:42:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?