28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Baykal'dan ziyarete sert eleştiri

CHP lideri Baykal hükümetin Hamas liderini Dışişleri Bakanlığı’nı devre dışı bırakarak davet ettiğini ileri sürdü. 

 Hamas lideri Halid Meşal’in Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde ağırlanması muhalefetin tepkisine neden oldu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hükümetin yıllardır Ortadoğu’da başarıyla sürdürülen tutarlı politikaların terkedildiğini söyledi.

Baykal, düzenlediği basın toplantısında Hamas lideri Halid Meşal’in Ankara’da ağırlanış yöntemini eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’nın ve devletin politika üreten diğer birimlerinin devre dışı bırakıldığını savunan CHP lideri, hükümetin istediği açılımı da planladığı gibi yapamadığını söyledi. Baykal, “Başbakan Erdoğan planlanan görüşmelerini uluslararası baskılar sonucu yapamamıştır. Türkiye uluslararası baskılar sonucu politika değiştiren bir ülke konumuna dönüştürülmüştür. Türkiye’nin politikası bir tutarsızlık durumuna dönüştürülmüştür” dedi.

Baykal, “Bu durum bölgenin çok önemli ükleriyle, AB ülkeleriyle ve ABD’yle sıkıntı yaratacaktır. Bu ani, içgüdüsel açılım iç politikamızda sıkıntılar yaratmaktadır” diye konuştu.

Hamas heyeti ile görüşmelerin bir mahcubiyet içinde yürütüldüğünü söyleyen CHP lideri, bu nedenle AKP genel merkezinde Meşal’in açıklaması sırasında AKP ambleminin üstünün örtüldüğünü söyledi.

Baykal, Filistin’de seçim kazanan Hamas’a ise terör karşısında tavır alınması, bölge barışı için katkıda bulunması, İsrail’in meşru sınırlarını tanıması, Oslo barış sürecini devam etmesi çağrısında bulundu.

YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRDILAR
Hamas heyetine bir tepki de Anavatan lideri Erkan Mumcu’dan geldi. Mumcu, Dışişleri Bakanı’nın bu konuda yaptığı açıklamalara itibar etmek istediğini, ancak bazı randevuların iptal edilmesini ve gelen
tepkileri anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Arabuluculuk ricaları yapılmışsa da bunun altyapısının iyi hazırlanmadığının anlaşıldığını ifade eden Mumcu, “Yarım doktor candan, yarım imam dinden eder diye bir söz var. Bu işleri hazırlıklı, doğru, iyi yapmak lazım” dedi.

‘Türkiye’nin iyi bir şey yapayım derken, durumu da sıkıntıya sokan bir iş yapmış olabileceğini söyleyen Mumcu “Ancak hala Dışişleri Bakanı’nın ima ettiği, açıkça söylemediği arabuluculuk yönündeki ricaların açıklık ve netlik kazanmasını beklemek gerekiyor. Şu anki görünümü ile bu girişim yarım kalmış, başarısız bir girişim olmuştur. Türkiye’nin itibarını, iyi hazırlanmamış, apar topar düşünülmüş girişimlerle sarsmamaya hükümetin özen göstermesi lazım. Hükümet bu konuyu eline yüzüne bulaştırmıştır” diye konuştu.

DEMİREL: ERKEN BİR ZİYARET
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Hamas liderinin ziyaretini erken bulduğunu açıkladı. Demirel, Hamas’ın, seçimlerden zaferle çıksa da, ‘şiddet kullanarak bir yere varmaya çalışan bir teşkilat olarak’ tanındığını söyledi. Demirel, Hamas’ın bu vasfından kurtulması için “Artık terörü terk ettim. Diplomasiyle ve evrensel hukuk arasında kalarak hak arıyorum” demesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin terör konusundaki hassasiyetine de dikkat çeken Dokuzuncu Cumhurbaşkanı, “Ziyareti biraz erken bulurum. İyi işler yapalım derken, alınganlıklar yaratmanın gereği yok” diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 17:23:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KARTAL IP: 85.98.109.xxx Tarih : 18.02.2006 11:47:42
Bana göre gayet verimli ve olumlu bir ziyaretti, türkiyenin ortadoğudaki önemini bir kez daha kanıtladı. Muhalefeti de eleştirilerinden dolayı kınıyorum