22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bayrak denizi Samsun'daydı

Cumhuriyet mitinglerinin sonuncusu Samsun'da yapılıyor. Miting saat 11.00 itibarıyla başladı. 33 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen mitingin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı tıklım tıklım dolarken, meydana açılan yolların da kalabalıktan kapandı. Miting saat 16.00'da bitti.. Tüm Cumhuriyet mitinglerinde olduğu gibi, Samsun'da da kadınlar bayraklarıyla öndeydiler...

SAAT SAAT SAMSUN

Saat: 14.00
BAYKAL VE SEZER EL ELE
CHP Lideri Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, el ele kürsüye çıkarak miting alanında bulunan yüzbinleri selamladı. Kalabalık, iki lidere "Türkiye sizinle gurur duyuyor" diye karşılık verdi.

Baykal: "Şimdi sandıkta milletin birleşmesi lazım"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, mitinglerin görevini yerine getirdiğine inandığını belirterek, "Birleşin dediler birleştik. Şimdi sandıkta milletin birleşmesi lazım" dedi.

Samsun'daki Cumhuriyet mitingine DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile birlikte katılan Baykal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhuriyet mitinglerinin sonuncusunun Samsun'da gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Muhteşem bir miting. Bir mitingin ruhu, coşkusu, inancı, iyimserliği, güveni Samsun'da yansıdı. Çok mutluyum. Bu mitinge sayın Sezer ile birlikte katıldık. Bu da ayrıca renk kattı" diye konuştu.

Mitinglerin görevini yerine getirdiğine inandığını ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi görev insanlarımızda, millette, vatandaşta. Birleşin dediler birleştik. Şimdi sandıkta milletin birleşmesi lazım. Türkiye'de bu mitinglerde oluşan özlemlerin çözümü sandıkta milletin birleşmesindedir. Samsun mitingi bunu bir kez daha gösterdi. Umarım bunu bir kez daha gerçekleştiririz. Artık Türkiye yeni bir Türkiye'dir. Bu miting öncesi Türkiye bitmiştir. Yepyeni bir noktada olduğumuz bütün dünya tarafından açıkça görülmüştür. Samsun'da buna tanık olmaktan onur duyuyorum."

DSP Lideri Zeki Sezer de mitinglerin milletin Atasına, cumhuriyetine sahip çıktığını ve çıkmaya kararlı olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, şunları dedi:

"Öyleyse artık bu mitinglerden sonra Türkiye'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Sıkıntılı günler geçirdi Türkiye. Kaygılarımız vardı. Ama umutsuzluğa yer olmadığını bu alanlar gösterdi. Geleceğimiz iyi olacak. Hepimiz üzerimize düşeni yapmak durumundayız."

Saat: 13.40
FARKLILIKLAR ENGEL OLMAMALI
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kürsüye çıkmadan önce gazetecilerle sohbet etti. Türkiye'deki farklılıkların birlik ve bütünlüğe engel olmaması gerektiğini ifade eden Baykal, "Kökümüz farkıl olabilir, ama bi bir bütün olmamızı kesinlikle engellememeli. Cumhuriyet'e sahip çıkma mitinglerinin sonuncusunu Samsun'da yapıyoruz. Bundan sonra artık seçim kampanyaları başlayacak" dedi.

Miting meydanlarına gelen insanların sandıkta da görevlerini yapmaları gerektiğine inanan Deniz Baykal, "Görev sadece siyasetçilere bırakılamaz. Artık görev millete düşüyor. Biz ebirleşin dediler, birleştik. Şimdi sandıkta bunun sonuçlarını göreceğiz" diye konuştu. 

Saat: 13:35
Mitingten notlar:

Prof. Dr. Türkan Saylan, "Aşiret, tarikat düzeninin ve siyaseti bunlarla anlaşma olarak gören sistemin ortadan kalkmasını istiyoruz" dedi. Prof. Dr. Türkan Saylan, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'nde yaptığı konuşmada, "ulusça Misak-ı Milli sınırları içinde farklılıkların zenginliği ile karşılıklı sevgi, saygı ve barış içinde yaşamak istediklerini" söyledi.

"Sağda ve solda birleşmeler olduğunu, daha da olmasını istediklerini" söyleyen Saylan, bundan böyle dürüst siyaset yapılmasını beklediklerini kaydetti. Saylan, siyasetçilere de "Gençlere, kadınlara, köylüye, kentliye, işçiye, memura, dürüst işverene, herkese sahip çıkılmasını istiyoruz. İş, aş, sağlık ve eğitim bekleyen her kesim için çözüm üretilmesini istiyoruz" diye seslendi.

Saylan, "seçim sürecinde din sömürüsü, türban sömürüsü yapan, kardeşi kardeşe düşürecek şiddet ve öfke içeren söylemlerle milleti kışkırtan hiç kimsenin kendilerinden oy beklememesi gerektiğini" sözlerine ekledi.

Miting Düzenleme Komitesi Başkanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Şükrü Kumbasar da 14 Nisanda Tandoğanda başlayan mitinglerle cumhuriyete sahip çıkıldığını söyleyen Kumbasar, "Samsun'dayız, meydanlardayız. Ne Mutlu Türküm diyene" dedi.

Daha sonra, tiyatro sanatçısı Yaşar Gündem, Atatürk'ün gençliğe hitabesini okurken, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü temsilcisi Volkan Birgül ise gençliğin çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkacağını söyledi.

Öte yandan, mitingde, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan'ın da alanda olduğu anons edildi.

Rahmi Saltuk'un konseri sırasında bir katılımcının Baykal ve Sezer'i kısa süre halaya kaldırdığı görüldü.

Saat: 13.30
YAVUZ BİNGÖL'DEN KUTLAMA
Kürsüye çıkmadan önce Deniz Baykal ile Zeki Sezer oturup Türk kahvesi içtiler. Bu sırada sanatçı Yavuz Bingöl içeriye girdi ve Deniz Baykal ile Zeki Sezer'i tebrik etti.

Saat: 1245
PARTİLİLERLE AY YILDIZ SOHBETİ
Miting alanına geldiklerinde bir süre partililerle sohbet eden iki lidere, bir partilinin dün gece ay ve yıldızın bir araya geldiğini ve güzel bir görüntü oluşturduğunu söylemesi üzerine Baykal, CHP ve DSP'nin seçimde işbirliğine atıfta bulunarak, “Tam bu birleşme sırasında gerçekleşti değil mi? Çok güzel oldu, çok güzel bir görüntü oldu” diye konuştu.
Saat 12.35 

BAYKAL VE SEZER'E BÜYÜK İLGİ
CHP Lideri Deniz Baykal ile DSP Lideri Zeki Sezer, kendilerini alana getiren otobüsten indiler. Kalabalık Baykal ve Sezer'i büyük coşkuyla karşıladı.

Saat: 12.25
TÜRKAN SAYLAN KONUŞUYOR
Prof. Dr. Türkan Saylan'ın konuşmasıyla Samsun'daki Cumhuriyet Mitingi başladı.
Türkiye'de bölücülüğe, şeriata karşı olduklarını vurgulayan Türkan Saylan, "Biz darbelere de karşıyız, çocukları katil yapanlara da karşıyız" diye konuştu.


Saat 12.18
LİDERLER ALANA GELDİ
Deniz Baykal ve Zeki Sezer'i taşıyan otobüsler miting alanına girdi...



"BUGÜN SAMSUN'DAYIZ, YARIN SANDIKTAYIZ"

Alanda vatandaşlar sık sık “Ne ABD ne AB Tam bağımsız Türkiye”, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Çankaya yolları şeriata kapalı”, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atılırken, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın açtığı “Hepimiz kelleyiz-Çarşı”, “Geldikleri gibi giderler”, “Bu yıl tatil yok sandık var”, “Vatan mevzubahis ise gerisi teferruattır”, “Bugün Samsun’da yarın sandıktayız”, Çankaya’yı temiz tuttuk şimdi sıra mecliste” “352 taze yumurtadan cumhurbaşkanı çıktı mı?” gibi pankartlar dikkat çekiyor.

Vatandaşlar mitingde Karadeniz ezgileri ve marşlar eşliğinde ellerindeki Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle adeta Cumhuriyet coşkusu yaşıyorlar. Mitingde Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Şükrü Kumbasar, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Aylan Güler’in konuşma yapması bekleniyor. 

Saat 11.50 
Alana geliyorlar
Havalimanı'ndan miting alanına giderken Tekkeköy'de kalabalık bir grup tarafından otobüsün yolu kesildi. Vatandaşlar Baykal ve Sezer'e sevgi gösterilerinde bulundular. Her iki lider otobüsten inip vatandaşlarla selamlaştı. Daha sonra yeniden otobüse binen iki lider miting alanına hareket etti. Şu anda miting alanına yaklaşık 8 kilometre kaldı.

Saat: 11.30
BAYKAL VE SEZER SAMSUN'DA
İki lider 15 dakika önce Samsun Havaalanı'na indi. VIP Salonu'nda bir süre dinlenen ikili aynı otobüsle meydana doğru hareket etti. Liderlere 300-400 araçlık bir konvoy da eşlik ediyor. Baykal ve Sezer'in yanında sanatçı Yavuz Bingöl'ün de olduğu görüldü.


Saat: 11.15
6.5 MİLYON BAYRAK SATILDI
Samsun Cumhuriyet Meydanı'na onbinler akmaya devam ediyor. Meydanda "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları atılıyor...
Yetkililerden alınan bilgiye göre Samsun'da 6.5 milyon bayrak satıldı.


Saat: 10.15
BAYKAL VE SEZER YOLA ÇIKTI
CHP ve DSP Genel Başkanları Samsun Mitingine aynı uçakla gitti. Ankara'dan saat 10.00'da hareket eden Deniz Baykal ve Zeki Sezer'i, Samsun Havaalanı'nda partililer karşılayacak. İki lider miting alanına birlikte girecek.

Saat: 10.00
SAATLER ÖNCE TOPLANMAYA BAŞLADILAR
Samsun'da çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ne katılmak isteyenler, saat 08.30'dan itibaren ellerinde Türk bayraklarıyla alanda toplanmaya başladı. 

Yaklaşık 2 bin dolayında polisin görev yaptığı alana katılımcılar tek tek üst araması yapılarak alınıyor.
Miting alanında geniş güvenlik önlemleri uygulanırken, Cumhuriyet Meydanı'na ulaşan bazı yollar erken saatlerden itibaren trafiğe kapatıldı. 

Kente Ordu istikametinden gelen araçlar Doğu Park ve çevresinde, Sinop ve Ankara istikametinden gelenler ise Batı Park'ta oluşturulan depolama alanına alınıyor.

Saat: 09.30 

SEZER: İÇİM ÇOK RAHAT 

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP ve DSP arasında seçim işbirliği yapılması konusunda alınan kararın tarihi olduğunu belirterek, “İçim çok rahat. Yaptığımız işin doğruluğu zamanla görülecek” dedi. Sezer, milletvekili olmama kararının da arkasında olduğunu söyledi. Sezer, Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker hakkında ortaya atılan iddialara da tepki göstererek, Türker’e sahip çıktı. 

CHP-DSP işbirliğinin mimarlarından DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye’nin çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. İşbirliği kararının Türkiye’nin önünü açacağını ifade eden Sezer, “Bizim için Türkiye her şeyden önemli. Bu karar hem partimiz, hem de ülkemiz için çok iyi olacak” dedi.

Milletvekili olmama kararında ısrarlı olduğunu ifade eden Sezer, “Söyleyeceklerim yanlış anlaşılmasın. Milletvekilliğini küçümsediğimi için söylemiyorum ama milletvekilliği özveri gösterilecek bir şey değil. Bizim için önemli olan ülke çıkarlarıdır. İçim çok rahat. Yaptığımız işin doğruluğu zamanla görülecek” diye konuştu.

Bülent ve Rahşan Ecevit’in Türkiye’nin siyasi tarihine ve kendisi üzerinde çok büyük emekleri olduğuna vurgu yapan Sezer, henüz adaylık konusunu Rahşan Ecevit’le konuşmadığını ama aday olmama konusunda Rahşan Ecevit’i ikna edeceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Miting alanında geniş güvenlik önlemleri uygulanırken, Cumhuriyet Meydanı'na ulaşan bazı yollar erken saatlerden itibaren trafiğe kapatıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nını da kapsayan yaklaşık 45 bin metrekare alan miting için ayrılırken, alan çevresindeki cadde ve bulvarın bir bölümüde katılımcılar tarafından kullanılacak.

Olası acil durumlar için yeteri kadar sağlık ekibinin görev alacağı miting nedeniyle Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde 5 ayrı noktada GSM baz istasyonu kurulacak.

Ayrıca gerektiği hallerde müdahalede bulunabilmek amacıyla Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği ekibi miting süresince görev yapacak.

Miting nedeniyle saat 08.00 ile 18.00 arasında Atatürk Bulvarı'nın Atatürk Kültür Merkezi ile Gar Kavşağı arasında kalan bölüm araç trafiğine kapatılacak.

Cumhuriyet caddesinin miting alanı ile Gar Kavşağı arasında kalan bölümü, Kaptanağa caddesi, 19 Mayıs Bulvarı'nın İstiklal Caddesi girişi ile Atatürk Bulvarı arasında kalan bölümü de trafiğe kapatılacak güzergahlar arasında bulunuyor.

Kente Ordu istikametinden gelen araçlar Doğu Park ve çevresinde, Sinop ve Ankara istikametinden gelenler ise Batı Park'ta oluşturulan depolama alanına alınıyor.

Ordu istikametinden gelen araçlar ise Gar Kavşağı'nda yolcularını indirecek ve Sevgi Kafe arkasındaki alana park edecekler.

Mitinglerin ilk adresi Ankara'ydı

Ankara, İstanbul, Manisa, Çanakkale ve Marmaris'teki Cumhuriyet mitinglerini 13 Mayıs'taki İzmir Gündoğdu Meydanı'ndaki görkemli miting izledi. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği mitinge katılımın 1 milyon kişiyi aştığı sanılıyor.

Solda birlik için görüşen CHP ve DSP liderlerinin mitingde bir araya gelmemesi ise medyada çok konuşuldu.

ajanslar
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 10:11:04
Güncelleme :21 Mayıs 2007 Pazartesi 10:14:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abdullah canli IP: 88.227.123.xxx Tarih : 20.05.2007 13:08:33
yine güzel bir pazar sabahı ve bu pazar sabahında ulu önder atatürkün türkiyesinden insan manzaraları! ne kadar güzel ne kadar hoş!demokrasi adına haklar ve özgürlükler adına abartısız söylüyorum belkide yüzbinlerce insan ama asla milyon degil son bir kaç aydır kah marmara ege ve akdenizden ankaraya kah ankara ege akdenizden istanbula kah istanbul ankara akdeniz marmara egeden izmire şimdide samsuna !helal olsun bu kadar azimli insanlara! ama yazıklar olsun chp vede bazı milletin kanını emen odaklara adamları beleş turlarla ordan oraya oradanda oraya haftasonu tatili yaptıranlara! yazıklar olsun haksızlıga ugramış milyonları yok sayanlara ! yazıklar olsun bu ülkeyi altlarındaki koltuk için seven ellerindeki yetki için seven insanlara !yazıklar olsun ulu önder mustafa kemal atatürkün adının arkasına sıgınıp yapmadıkları zorbalık kalmayanlara! neyse!neyse! bakın söz veriyorum daha güzel daha güçlü daha aydınlık bir türkiyeye inanan tüm insanlara, 22 temmuzda, halkın iradesine saygısızlık yapanlara ,demokrasiye kurşun sıkınlara sandıkta ama sandıkta öyle bir ders verecegizki yaptıklarına sadece pişman olmayacaklar aynı zamanda utanacaklar! anamızın sütü gibi ak, su gibi berrak AK AK AK saygılarımla abdullah canlı

ENVER YILDIRIM IP: 88.227.37.xxx Tarih : 21.05.2007 13:57:08
EVET ORASI SAMSUN VE BEN ŞİMDİ MUŞTAYIM DEGERLİ BASIN MENSUPLARI SİZ NEDEN TARAFLI YAYIN YAPIYORSUNUZ SİZE YAKIŞMIYOR SİZ CUMHURIYET MİTİNGİ ADI ALTINDA ACIK Bİ ŞEKİLDE CHP Yİ DESDEKLIYORSUNUZ AMA EMIN OLUN O MİTINGLER İŞE YARAMAZ GERCEK CUMHURİYET MİTİNKLERİ DEGİL ONLAR BAYRAK ALTINA SIGINARAK Bİ YERLERE GELMEK İSDIYORLAR AMA NAFİLE GÖRUNEN KÖY KLAVUZ İSDEMEZ HALK SANTIKDA CEVAP VERECEKDİR DENİZ BAYKAL O KADAR BAŞARILIYSA GEÇMİŞİNE BAKSIN Bİ KANIT GÖSDERSIN İYİ GUNLER BU ÜLKE HEBİMIZIN

huseyın IP: 85.97.87.xxx Tarih : 20.05.2007 12:39:18
bu yaptıgımız olagan üstu mitingler bizi bi yerlere getırecemızi sanıyorum atatürk ün yolunda oldugumuzu bi kere daha tum dunyaya duyurmak cok onur verici bi şey olduguna inanıyorum... şu an orda değilim ama tüm kalbimle ordayım CÜNKİ BEN ATATÜRKCÜYÜM.... NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...

özkan gadiş IP: 88.224.10.xxx Tarih : 20.05.2007 11:36:55
sakın bunu siyasi bir görüş olarak alğılamayın?bu mitingler CUMHURİYET mitingi degil cumhuriyet halk partisi mitingi olup çıkmıştır.meydanlara toplananların ve meydanlara toplatan şahsiyetlerin bayrak kanununu açıp okumalarını tavsiye ediyorum.hepsi suç işlemektedir.nerede cumhuriyet savcıları.!!

gökhan eriş IP: 88.227.106.xxx Tarih : 21.05.2007 14:20:53
türkiye laiktir laik kalacak akp burayı iran sandı galiba gitsin iranda olsun iktidar ... türkiyede şeriata izin yok ...akp nin ampulunu kıracağız