20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Bayram tatili öncesi dikkat

Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların daha çok trafiğe çıkarken toplu taşıma araçlarının tercih etmesinin faydalı olacağını kaydeden Apaydın, sürücülerin ise alkollü ve yorgun araç kullanılmaması konusunda daha dikkatli olmaları istedi.

Huzurlu ve acısız bir bayram geçirmek istediklerini belirten Apaydın, "Artık yollarımızda ve şehirlerimizde cinayet gibi kazalar olsun istemiyoruz. Bu kazalara dur demenin zamanı geldi. Bunun için bayram nedeniyle şehir dışına çıkacak olan her vatandaşımızın özellikle toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini ve özel araçlarıyla yola çıkacak olan sürücülerimizin ise yorgun, alkollü yola çıkmamalarını ve yola çıkarken araçlarının tam bakımını yaptırarak çıkmalarını öneriyorum" diye konuştu.

Trafikte kırmızı aylara, saatlere ve noktalara girildiğini hatırlatan Apaydın, "Türkiye'de en çok trafik kazası Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. Aslında kış aylarında kurallara uymaya azami göstererek kazaları her yıl yüzde 10 düşürebiliriz. Havalar soğuyup, yağışlar başlayınca her yıl 10 bin kişinin ölümüne ve 10 milyar dolarlık ekonomik kayba neden olan trafik kazaları artmaktadır.

Aşırı hız, uyuma, buzlanma derken son 5 yıldır kış aylarına denk gelen dini bayramlarda meydana gelen 623 ölümlü, 10 bin 955 yaralamalı trafik kazalarında 836 kişi hayatını kaybederken, 23 bin 953 kişi de yaralandı. Bir gün içerisinde meydana gelen kazaların yüzde 51.3'ü 'kırmızı saatler' dediğimiz 14.00-20.00 saatleri arasında yoğunlaşmaktadır. Şehir içerisinde meydana gelen trafik kazalarına bağlı ölümlerin yüzde 42.3'ü yine aynı saatlere rastlıyor. Özellikle okulların giriş ve çıkış saatlerinde kazalar en yüksek seviyeye ulaşıyor" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE 500 KÖR NOKTA VAR"

Türkiye'deki kaza istatistiklerini yukarı fırlatan çok sayıda kazanın meydana geldiği kırmızı noktalı yerlerin tespit edildiğini anlatan Apaydın, "Türkiye genelinde 500 kırmızı noktalı yer biliniyor. Bunların 289'u acil çözüm bekliyor. Ancak, devletimiz bu noktaları imkanları ölçüsünde düzenleyerek iyileştirmektedir. Bu kör noktaların hepsi biranda iyileştirilemediği için sürücülerimizin tedbirlerini önceden alıp, kazaya meydan vermemelidirler. Varacakları yere zamanından önce gitmeye can atan, aceleci, hız meraklısı sorumsuz sürücülerin, görüş alanı açılmadan, yol boşalmadan sollama yaptıklarını ve trafik kurallarını hiçe saydıklarını biliyoruz. Sizleri uyarıyorum. Karayollarımızı mezarlığa çevirmeyin. Trafik kurallarına uyalım. Alkollü, yorgun ve uykusuz araç kullanmayın. Bizler sizlerin sağ-salim ailelerinizin yanına gitmenizi, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İŞTE EN TEHLİKE NOKTALAR

Apaydın, Yatağan Kavşağı, Yalova-Gölçük yolunun Kılıç ayrımı, Yalova-Çiftlikköy Merkez kavşağı, İzmir-Manisa yolunun Tugay kavşağı, Bilecik-Yenişehir Kavşağı ve Bilecik-Bozüyük yolunun 11, 14, 15 ve 24. kilometresi, Uşak-Çiril- Dinar Kavşağı, Afyon-Antalya yolunun Kızılören kavşağı, İzmir (Ambarlı Kavşağı), Altınova-Dikili yolunun 3. kilometresi, Bandırma Karacabey yolunun 33. ve 35. kilometresi, Yakakent Samsun yolunun 2. kilometresi, Çorum-Ankara karayolunun 15. kilometresi, Çorum-Samsun yolunun Mecitözü kavşağı, Pamukova-Bilecik yolunun 26.27.28.30.37 ve 38. kilometreleri, Giresun-Trabzon yolunun Dereli kavşağı, Sakarya-Karasu kavşağı, İzmit Otogar Kavşağı, Söke-Kuşadası arası, Dalaman-Bodrum arası, Eskişehir-Sivrihisar, Konya-Kulu, Afyon-Dinar, Ordu-Bolaman, Erzurum-Aşkale, Bayburt-Kop Dağ- Bayburt Vauk Dağı, Gümüşhane-Zigana Dağı, Gümüşhane-Kürtün yolu, Sivas-Kızıldağ ve Antalya-Alanya arasının trafikte kör noktaları olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 09:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?