26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Bedelli' bekleyene kötü haber

Bedelli için çalışma yok

Genelkurmay Başkanlığı, bedelli askerlik konusunda herhangi bir çalışma yapılmadığını bildirdi

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak dün düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında, son günlerde yine kamuoyunun gündemine gelen bedelli askerlikle ilgili soruları yanıtladı ve “Daha önce de açıkladık, böyle bir çalışma yok” dedi.

Gürak, terörle mücadele konusunda da bilgi verdi. “Ekim 2008’den bugüne kadar sadece Irak’ın kuzeyine icra edilen hava harekâtı ve topçu atışları neticesinde bölücü terör örgütünün, ölü ve yaralı olmak üzere yaklaşık 375’e yakın zayiat verdiği bilgileri teyit edilmiştir” diyen Gürak, operasyonlar sonucu örgüt içinde iç çatışmaların arttığı yönünde bilgiler alındığını da kaydetti.

PKK’nın ‘teslim olanlara işkence yapıldığı’ propagandasında bulunduğunu belirten Gürak, teslim olan bazı teröristlerin, örgütte TSK’nın attığı bildirilerin, dokunulunca kimyasal zehirlenmeye maruz kalacağı iddiasıyla yasaklandığı, muhtemel kaçış istikametlerinin mayınlatıldığı yönündeki açıklamalarını aktardı.
Ancak bu yöntemlerin işe yaramadığı, teslim olanların sayısında artış olduğunu belirten Gürak, Türk Ceza Yasası’ndaki “etkin pişmanlık” düzenlemesinin kamuoyunda tam olarak anlaşılamadığı söyledi. Gürak, bir teröristin “Bu kanun örgüt içinde bilinmiyor. Bilinse kaçışlarda artış olur” sözlerini aktardı.
221. maddeye göre silahlı eyleme karışmadığı tespit edilen örgüt mensuplarının herhangi bir cezaya çarptırılmadan serbest bırakıldığını belirten Gürak, “Örneğin 2009’da teslim olan 14 kişiden 13’ü, kanun kapsamında 5 gün içinde serbest bırakılmıştır” dedi.

Iğsız’ın ziyareti
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın Irak ziyaretiyle ilgili bilgi veren Gürak, Irak Savunma Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması kapsamında eğitim ve lojistik alanında TSK’nın yakın desteğine ihtiyaçları olduğunu karşı tarafın dile getirdiğini belirtti.

Evren’in ismi
Gürak, İzmir İl Genel Meclisi’nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in isminin İzmir’deki bazı okullardan kaldırılması girişimiyle ilgili soru üzerine, “Günlük gelişmelerden etkilenen siyasi bir düşünce olarak görüyoruz” dedi.


 

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 08:27:38
Güncelleme :8 Mart 2009 Pazar 08:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?