28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Belçika firmalarında anadil yasağı

Belçika firmalarında yaygınlaşan anadil yasağından Türkler endişeli

Belçika'nın Flaman kesimindeki Genk bölgesinde faaliyet gösteren bir firmanın iki yıl önce yabancı asıllı personeline işyerinde anadillerini konuşma yasağı koymasının ardından benzer bir uygulamanın farklı firmalarda görülmesi yabancı asıllı işçiler arasında tedirginliğe neden oluyor.


Son olarak Gent'teki Volvo fabrikasına bağlı üretim yapan ve çoğunluğu Türk asıllı olmak üzere çalışanları yüzde 60 oranında yabancılardan oluşan Benteler firmasının anadile getirdiği yasak tepki çekiyor.

Firma yönetiminden ismini vermek istemeyen personel sorumlularından bir kişi Zaman'a yaptığı açıklamada, işyerinde 'idari dilin' Flamanca olduğunu, buna uymayan işçileri yasal olarak işten çıkarma haklarının olduğunu savundu. Söz konusu kuralın iş sözleşmesinde geçtiğini ifade eden yetkili, işe alınan göçmen vatandaşların bundan önceden haberdar edildiğini öne sürdü. İşçiler ise bu iddiaları yalanlıyor. İki yıldır bu firmada çalıştığını kaydeden bir işçi yaşadıkları süreci şöyle aktardı:

''Bir yıla kadar herhangi bir sorun yoktu. Biz arkadaşlar arasında molalarda rahatça Türkçe konuşuyorduk. Bir gün molada bize 'Moladan sonra sadece yabancı asıllılar gelsin, görüşme yapacağız.' dediler. Bizi topladılar ve Türkçe dâhil Flamancadan başka bir dilde konuşmanın yasak olduğunu söylediler. Çalışırken zaten konuşamıyoruz; ama artık molalarda dahi bunu yasakladılar. Biz önceden aldırış etmedik. Konuşmaya devam ettik. Geçenlerde bir arkadaşı çağırdılar. Ona uyarı verdiler. Kâğıt imzalatıyorlar. O kâğıttan üç kere imzalamak zorunda kalınca üç günlüğüne işten uzaklaştırıyorlar. Beş kere imzalarsan atılıyorsun. O kâğıdı yanlış bir şey yaptığında imzalıyorsun. Üç hafta önce beni de çağırdılar. Benden bir hafta sonra bir başka arkadaşı daha çağırdılar. Fabrikadaki görevlinin birisi telefonda konuşurken ben yanında Türkçe konuşmuşum. Telefondaki üst düzey yönetici benim Türkçe konuştuğumu duyduğu için beni büroda konuşmaya çağırdılar. İmza atıp çıktım.''

Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı firmadaki Türk asıllılar, yönetimin bu uygulamasına itiraz amacıyla sendikalara başvurmuş; fakat henüz olumlu bir netice alamamış. Olayı yaşayanlardan biri, ''Sendikalara başvurduk. Sendikalar bize kısaca 'Fabrika yönetimi molalarda size karışamaz.' diyerek geçiştiriyor. Orada da karışıyorlar.'' şeklinde konuştu.

'İşine gelmiyorsa çek git!'

İşçilerden birisi ise yaşanan bir olayı, "Bir ağabeyimiz vardı. O da Türkçe şarkı söylüyor diye çağırıldı. Uyarı kâğıdı imzalatıldı. İşine gelmiyorsa defolur gidersin denildi. Bu olaydan sonra psikolojisi bozuldu.'' şeklinde aktardı. Flamanca dışındaki dillerin yasak ilan edilmesine rağmen radyodan İngilizce şarkılar hatta zaman zaman Tarkan'ın Türkçe parçalarının dahi çalındığına dikkat çeken işçiler, yasağın morallerini bozduğunu ve iş performanslarını olumsuz etkilediğini kaydediyor.

Genk bölgesindeki bir firma, iki yıl önce yabancı personeline işyerinde anadillerini konuşma yasağı koymuş, uymayanları işten çıkaracağını duyurmuştu.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 01:05:51
Güncelleme :16 Mart 2009 Pazartesi 05:38:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?