19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Belçika Senatosu'ndan DTP'ye ziyaret

Belçika Senatosu'ndan 7 kişilik bir heyet, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Sabah saatlerinde parti binasına gelen heyet, DTP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş ile yaklaşık bir saat görüştü. Heyet Başkanı Senatör François Roelants du Vivier, görüşme sonrası İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ziyaretimizin amacı başta Diyarbakır'daki olaylar ve Kürtler'in politik, kültürel alandaki talepleri hakkında daha fazla bilgi almak" dedi.

Vivier, DTP İl Başkanı Erbaş'a bu çerçevede bir çok soru yönelttiğini ve ilginç cevaplar aldığını belirterek, "Diyarbakır'da yaşanan olaylar ve Kürtler'in taleplerini, Türkiye'nin perspektifinden görmek bizim için çok ilginç oldu" diye konuştu.

Diyarbakır'daki olaylar konusunda görüşünün sorulması üzerine Vivier, "Durum çok ciddi görünüyor. Oradaki durumla ilgili tüm bilgilere sahip değiliz fakat barışçı yoldan bir takım çözümlere ulaşılmak istendiğini görüyoruz. Aksi halde şiddet çemberinden çıkış mümkün olmaz. Önümüzdeki 2 gün içinde Ankara'ya gideceğiz. Hükümete de Diyarbakır'daki olaylarla ilgili görüşünü soracağız" ifadelerini kullandı.

Senatör François Roelants du Vivier, neden DTP'yi ziyaret ettikleri yönündeki soru üzerine şunları söyledi: "Belçika, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir ülke. Başka ülkelerdeki farklı kültürlerde insanların ne şartlarda yaşadıklarıyla yakından ilgileniyoruz. Belçika'da eğitim bile değişik dillerde yapılıyor. Herkesin kültürü korunuyor. Bu konu bizim için çok önemli. Türk hükümeti ile bu konu hakkında da görüşeceğiz. Bu bizim İstanbul'daki ilk ziyaretimiz"
DTP üyeleri, ziyaretin ardından Belçikalı heyeti zafer işaretleri yaparak uğurladı.

DTP'den polisler hakkında suç duyurusu

Öte yandan DTP üyesi bir grup, Taksim’de geçen Pazar günü yapılmak istenen basın açıklamasına ilişkin emniyet görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
DTP üyeleri ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan grup, İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Çevrede güvenlik önlemi alan emniyet görevlilerinin, adliye binası önünde basın açıklaması yapamayacaklarını söylemesi üzerine grup ile polisler arasında kısa bir tartışma yaşandı.
DTP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Nizamettin Öztürk’ün basın açıklaması yapmaya çalışması üzerine, Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nde görevli polislerce izin vermedi.

Grup daha sonra adliye binasına girerek, hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdi. Adliyeden çıkarken tekrar basına açıklamada bulunmak isteyen Öztürk, polislerce yine engellendi.

Suç duyurusu dilekçesinde, 2 Nisan 2006 tarihinde Taksim Gezi Parkı’nda yapılmak istenen basın açıklamasına izin verilmediği, uyarı yapılmadan toplanan gruba fiziki müdahalede bulunulduğu öne sürüldü.

Dilekçede, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da aralarında bulunduğu emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılması istendi.

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 17:06:17
Güncelleme :5 Nisan 2006 Çarşamba 17:27:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?