29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Beldeler köy olacak

Nüfusu 2 binin altında olan beldelerden biri de Turunç. Marmaris'e bağlı beldenin Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan, turizm sezonunda nüfuslarının 15 bine ulaştığını belirterek beldesinin köy olmamasını istiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yeni nüfus rakamları, bazı belediye başkanlarını koltuğundan edecek. Nüfusu 2 binin altında kalan belediyeler, yasa gereği köy statüsüne dönüşecek.



İşte Türkiye nüfusunun en'leri


Türkiye genelinde nüfusu bu rakamın altında kalan 955 belediye bulunuyor. 2 bin rakamını birkaç farkla kaçıran yerler, umudunu yeni doğanlar ve göçle gelenlere bağladı. Sayımda nüfusu bin 998 çıkan Adıyaman'ın Besni ilçesi Köseceli Belediye Başkanı Aydın Ünal, seçimi kaybetmiş gibi üzgün olduğunu belirtiyor. 1990 nüfuslu Aydın'ın Koçarlı ilçesi Bıyıklı Belediyesi Başkanı Abidin Arslan ise sayımdan sonra yeni doğan ve göç edenlerle birlikte 30 kişinin kayda geçirilmesini bekliyor.

Belediye Kanunu'na göre; nüfusu 2 binin altına inen belediyeler, Danıştay'ın görüşü ve İçişleri Bakanlığı'nın önerisi sonucu müşterek kararnameyle köye dönüştürülüyor. Yeni sayıma göre belediyeciliği en çok düşen il 113 ile Konya oldu. Ege'de ise Kütahya 50, Denizli 40 belediye başkanlığı kaybediyor. Sayımda bazı yerler belediye olma vasfını kıl payıyla korurken, bazıları da birkaç kişiyle kaybetti. Marmaris'e 22 kilometre uzaklıktaki Turunç, nüfusu 2 binin altında olan beldelerden. Başkan Ali Fuat Fidan, turizm sezonunda nüfuslarının 15 bine ulaştığını, 6 bin yataklı turizm tesisleri bulunan beldede önemli hizmetler yaptıklarını ifade ediyor. Fidan, köy olmaları durumunda hizmetlerin ve turizm faaliyetlerinin aksayacağını savunuyor. Başkan Fidan, "Bir belediyenin altyapısı yoksa, imar durumu halledilmemişse, arıtması yoksa, hükümete borcu çoksa kapatılması doğrudur. Altyapı sorunumuz yok, hükümete bir kuruş borcumuz da yok. Turizmle uğraşan bir beldeyiz. İmar durumumuz hallolmuş. Bizim konumumuz farklı. Marmaris mücavir alanında olmasına rağmen Kumlubükü Koyu'nun çöpünü bile biz topluyoruz. Büyük bir boşluk oluşacak. Sezonda 100 bin turist ağırlıyoruz." diyor.

Nüfusu bin 998 çıkan Adıyaman'ın Besni ilçesi Köseceli beldesi Belediye Başkanı Aydın Ünal da 2 kişi eksikle koltuğunu kaybetmek üzere. Ünal, yeni doğanların ve köye tayin olan memurların durumlarının dikkatlice inceleneceğini dile getiriyor. Aydın'ın Koçarlı ilçesi Bıyıklı Belediyesi Başkanı Abidin Arslan, kayıtların güncelleşmesi durumunda nüfuslarının 2 binin üzerinde olacağını kaydediyor. Yeni doğanlar, göçle gelenlerin yazılması durumunda belediye olma statülerinin devam edeceğini belirten Arslan, "Yılbaşından bu yana 16 kişilik iki aile beldemize göç etti. Yeni doğanlarla birlikte 30 kişilik henüz kayda girmeyen nüfusumuz var." ifadelerini kullanıyor.

'İlçeler değil, beldeler köy olacak'

TÜİK Ege Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, uygulamanın ilçeleri kapsamadığını, bir ilçenin köy haline dönüştürülmesi için ayrı bir yasa gerektiğini anlatıyor. Yaka, nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin köy haline geleceğini, yeniden belediye olmak için 5 bin nüfusa ulaşmak gerektiğini bildiriyor. Uygulamayla büyük tasarruf sağlanacağını vurgulayan Yaka, "Bence nüfusu 2 binden aşağıda kalan ilçelerdeki belediyeliklerin düşmemesi gerekir." dedi. Ege Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mehtap Tuna ise konuya duygusal açıdan yaklaştığında belediyelerin köye dönüştürülmesini istemediğini; ancak konu maddi boyutlarıyla düşünüldüğünde hizmetlerin yeterince ulaştırılamadığı, gelirleri az olan belediyelerin kapanmasını millî servetin korunması açısından desteklediğini belirtti.

Zaman
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 15:18:23
Güncelleme :26 Ocak 2008 Cumartesi 15:23:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali can IP: 81.213.217.xxx Tarih : 29.05.2008 18:34:01

biz akp yi bizim beldeleri kapatsın diyemi seçtik şu anda bin pişmanız.tuncelide tek bizim belde kapanıyor.darıkıent belediyesi bizim beldenin nüfüsu yazım 3000 aşagı degil ama akp hükümeti gelmiş kışın ortasında nüfus sayımı yapıyor bunlar yazın yatıyorlarmı.beldemiz kapanırsa halkımız diyorki akp ye burdan 1 oy bile çıkmaz.belediyelerimizi kapatıyorlar yetiş CHP nerdesin.biz bir hata yaptık bir daha olmaz.saygılarımla.sayın kent haber başkanları lütfen sizden rica ediyorum bu haberimi yayınlarsanız çok sevinirim.iyi günler