16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Belediye ‘yasak yok’ dedi

TÜRKİYE’nin en önemli mayo üreticileri arasında yer alan Kom, Nelson, Zeki Triko ve Ayyıldız gibi firmalar, mayolu resim afişi asma konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile mücadele etmekten yıldıklarını, artık mücadele etmeyeceklerini açıkladı. 

Başvuru dilekçelerinin belediye tarafından yürürlüğe bile alınmadığını vurgulayan firmalar, “AK Parti ile birlikte belediyenin mayo firmalarına tutumu tamamen değişti. Avrupa Birliği’ne girmekten bahsediyoruz. Ama hâlâ böyle yasaklara maruz kalıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

2005 yılında kendi binalarına tanıtım afişi koymak üzere izin istediklerini söyleyen Kom Mayo Yöneticisi Ayşe Nur Anıç, belediyeye dilekçe verdiklerini ancak dilekçenin yürürlüğe konmadığını ifade etti.

TEŞEBBÜSTE BULUNMAYIN!

Anıç şöyle devam etti: “2006’da tekrar belediyeye dilekçe verme girişiminde bulunduk. Fakat belediyede kentsel tasarımla ilgili yetki veren kişi bize, ‘hiç teşebbüste bulunmayın’ şeklinde yanıt verdi. Biz de yıldık ve girişimde bulunmaktan vazgeçtik. Belediye değişmeden, bu konuda mesafe katedemeyeceğimizi anladık, ve artık çaba sarfetmiyoruz.”

DAVA AÇMAYACAĞIZ

Nelson Mayoları’nın sahibi Moris Eskinazi, mayo-bikinili billboard tanıtımlarını engelleyen İBB hakkında idari dava açmayacaklarını ancak belediyenin anlayışının kendilerini rahatsız ettiğini söyledi. 3-5 yıl sonra davayı kazansalar bile uygulamanın değişeceğine inanmadıklarını ifade eden Eskinazi, Nelson olarak kendilerini en çok rahatsız edenin belediyenin anlayışı olduğunu belirtti.

Eskinazi, “Bizi en çok rahatsız eden demokrasi olmayışı. Belediye, kendilerinden farklı düşünen insanların fikrini kabul etmeyerek, demokrasiyi çiğnemektedir. İdari yargıya başvursak bile bir sonuç alacağımızı zannetmiyoruz. Bundan sonra, mayo-bikinili billboard tanıtımlarımızı büyük caddelere asmayacağız. Yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu.

1997’DEN BU YANA SÜRÜYOR

ZEKİ Başesgioğlu, İstanbul’da yaşanan mayo kriziyle ilgili olarak yıldırıldıklarını söyleyerek, en büyük hedef kitleleri olan İstanbullulara ulaşamadıklarını belirtti. İstanbul’da medya tanıtım ayağının eksik kaldığını söyleyen Başeskioğlu, şöyle konuştu: “1997’de İstanbul’da billboardlarda yer alamadık. Ve o dönemde “Güneşi Özledik” kampanyamız ile dergi ve gazetelerde tepkimizi gösterdik. Bu dönemden itibaren hiçbir açık hava reklamımız yer alamadı. En son 2003’te İstanbul Havaalanı’ndaki görselimiz indirildi. Bu konuda açtığımız dava halen devam ediyor. Belediye yetkililerinden sürekli gecikmeli olarak cevap aldığımız için mağdur edildik. 2 senedir belediyeye billboardlu tanıtım için hiçbir başvuruda bulunmuyoruz.”


Belediye ‘yasak yok’ dedi

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Basın Müşaviri Ahmet Faruk Yanardağ, böyle bir yasağın söz konusu olmadığını belirterek, “Adları geçen firmaların son 3 aylık dönemde bize başvuruları olmamıştır” dedi. Firmaların başvuru yaptıkları takdirde değerlendirmeye alınacaklarını ifade eden Yanardağ, “Elimizde sadece Sunset firmasının başvurusu var. Ona da olumlu yanıt verdik” dedi. Sunset mayolarının sahibi Kemal Güneş ise 2 Mayıs’ta yaptıkları başvuruya henüz yanıt alamadıklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 22’nci maddesinde göre; “Reklam, ticari tanıtım levhaları ve ilanlarda sağlık yönünden zararlı olan alkollü içki, sigara, genel ahlak kurallarına aykırı görüntüler kullanılamaz” diyor. Buna göre, belediyenin ahlak kurallarına aykırı olarak nitelendirdiği resimlere yasak koyma hakkı bulunuyor.
akşam
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2007 Perşembe 08:06:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?