28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Belediyeler ATM'lere ceza kesiyor

Belediyelerin, otomatik para ödeme makinaları (ATM) için yıllık ücret talep ettiği, ATM’leri ruhsatsız bina olarak nitelendirip para cezası kestiği, işyeri açma izin harcı ve kaldırım işgal harcı istediği bankalar, İçişleri Bakanlığı’na başvurarak, "bu haksız ve keyfi uygulamalara" son verilmesini istediler.
Edinilen bilgilere göre Türkiye Bankalar Birliği, bankalardan gelen şikayetler üzerine belediyelerin ATM’lerle ilgili uygulamalarını değerlendirmek üzere çeşitli bankaların hukukçularından oluşan bir ortak çalışma grubu oluşturdu. Çalışma grubu belediyelerin ATM’lerle ilgili uygulamalarını değerlendirdi. Değerlendirme, "belediyelerin konuya yaklaşımındaki farklılıkların önlenerek haksız ve keyfi uygulamalara son verilmesi için belediyelerin bir genelgeyle uyarılması talebiyle" İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.

YASAL DAYANAĞI YOK
TBB Ortak Çalışma Grubu’nun değerlendirmesinde, bazı belediyelerin izin alınmadan kurulduğunu gerekçe göstererek, bankalardan ATM’lerini kaldırmalarını istedikleri açıklandı.
Bankaların ATM’lerin bulunduğu yerde kalabilmesi için ne yapılması gerektiğini sorduklarında ise belediyelerin, aldıkları encümen kararlarını göstererek yıllık olarak "ücret adı altında bir ödeme yapılmasını" talep ettikleri ifade edilen değerlendirmede, bu ücretin hiç bir yasal dayanağı bulunmadığı gibi, vergi, resim yada harç olup olmadığının da hiç bir şekilde belirtilmediği bildirildi.

ATM’YE KAÇAK YAPI İŞLEMİ
Bazı belediyelerin de belediyelere ait olmayan diğer kamu kuruluşları ya da kişilerden kiralanan yerlere kurulan ATM’leri imar mevzuatı kapsamında "ruhsata tabi bina/yapı" olarak nitelendirerek, ruhsatsız ve kaçak yapı olarak nitelendirerek mühürleyip idari para cezası uyguladıkları bildirildi.
Belediyelerin ise ATM’leri "işyeri" olarak nitelendirip "işyeri açma izin harcına" tabi tuttuğu ve harcı ödemeyen bankalardın ATM’lerini mühürlediği belirlendi. Banka şubelerinin dış cephelerinde bulunan ATM’ler için de bazı belediyelerin "kaldırım işgal harcı" istediği bildirildi.
Bazı belediyelerin ise şubelerdeki broşürler için bankalara "mühürsüz broşür bulundurup/dağıttığı" gerekçesiyle, "el ilanı/broşür ücreti ve damga vergisi" ile "ilan ve reklam vergisiyle ilgili vergi ziyaı cezası" verdikleri belirlendi.
Bankalar Birliği, belediyelerin "haksız ve hukuka aykırı" olduğunu ileri sürdüğü uygulamalarından zarar gören bankaların söz konusu işlemlerin iptali için yargıya başvurmak zorunda kaldıklarını bildirdi.
.
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 16:04:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?