22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Belediyeler kuraklığa karşı uyarıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de tehlike boyutunda kuraklıktan söz edilemeyeceğini ancak su kaynaklarının yeterli olmadığına işaret ederken, çiftçilerin “fazla su tüketen bitki ekmemeleri", belediyelerin ise, mevcut içme suyu şebekelerini revize etmeleri konusunda uyarıldığını bildirdi. 

Küresel ısınma ve yağışların azalması ile başlayan kuraklık tartışmaları TBMM’ye de yansıdı. 

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Bakan Eker, CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, olası kuraklık ihtimaline karşı bakanlığın aldığı önlemlerı anlattı. Orta Avrupa ve orta Akdeniz kuşağında yüksek basınç sisteminin statik yapıda kalması nedeniyle Orta Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’de Kasım ayından bu yana yağış alınamadığına dikkat çeken Eker, Türkiye’de istatistiklere bakıldığında Türkiye’de kış koşullarının Aralık ayının ikinci yarısından itibaren yaşandığını, Mart ayı sonuna kadar uzun periyotta kar yağışlarının görüldüğünü belirtti. 

Kış mevsiminin kurak geçeceğine ilişkin basında ve kamuoyunda yer alan bilgilerin doğruluğunun henüz ispatlanmadığını ve tutarlılık yüzdesinin düşük olduğunu bildiren Bakan Eker, herhangi bir yerde ve yılın herhangi bir ayında az veya hiç yağış olmamasının o yerde mutlak kuraklık anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

KURAKLIK TEHLİKESİ YOK 

Türkiye’de tehlike boyutunda kuraklıktan söz edilemeyeceğini ifade eden Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile olası kuraklık ihtimaline karşı işbirliği içinde eylem planı hazırladıklarını aktardı. Eker, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün de barajların dolmaması ve kaynakların beslenememesi durumunda olumsuzluk yaşanmaması için tarım, enerji, çevre ve hizmetler sektöründe master planlar hazırlandığını açıkladı.

FAZLA SU TÜKETEN BİTKİ EKMEYİN 

Bakan Eker, çiftçilerin mağdur olmamaları için sulama mevsimi başında eksik depolama yapılan sulamalardaki mülki amirlere, yerel yönetimlere, çiftçi kuruluşlarına ve çiftçilere gereken uyarıların yapıldığını, “fazla su tüketen bitkileri ekmemeleriönin istendiğini bildirdi. Sık sık yaşanan kuraklık durumlarının sulama suyu garantisini ortadan kaldırdığını ifade eden Eker, bunun önlenmesi için modern sulama sistemlerinin geçilmesinin zorunluğu olduğunu da vurguladı.

BELEDİYELER UYARILDI 

Bakan Eker, belediyelerin de özellikle şehir içi dağıtım şebeke kayıplarının azaltılması için mevcut içme suyu şebekelerinin revizyonuna gidilmesi yönünde uyarıldığını belirtirken, su kaynaklarına başka havzalardan takviye için çalışma yapıldığını da bildirdi. Bakan Eker, Türkiye’nin kaynaklarının yeterli görülmediğini, ilgili kurumlar arası işbirliği yapıldığını, çiftçi eğitiminin bu noktada önemli olduğunu vurguladı.
Milliyet İnternet / ANKA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 10:02:54
Güncelleme :27 Ocak 2007 Cumartesi 10:07:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?