28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Bergama'da Bartholomeos'a 'kızıl elma' protestosu

Hıristiyanlar tarafından kutsal sayılan Bergama Bazilikası'nda, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un katıldığı Aziz Johanna Ayini, MHP'liler ve İP'liler tarafından Mehter Marşı çalınarak protesto edildi. "Amacımız aziz pederlerimizi anmak. Onlar kendi görüşlerini bu şekilde dile getiriyor. Siyasi bir faaliyet içinde değiliz'' diyen Bartholomeos, ekümenik tartışmalarına da "Tarihi bir unvan suç mu" yanıtını verdi. 

Aziz Johanna adına her yıl düzenlenen ayinin protesto edileceği haberi üzerine İzmir'den gönderilen ekipler sabah ilçenin giriş ve çıkışlarını kontrol altına aldı. 

MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun başında bulunduğu yaklaşık 100 MHP'li ile İP'li 10 kişi de aynı sıralarda kilisenin yakınlarına geldi. Olay çıkartmak için gelmediklerini belirten Dervişoğlu, "İki bin yıldır ibadete izin verilmeyen kilise, AKP zamanında ibadete açıldı" dedi.
Bu sırada Bartholomeos'un ara yollardan gelip kiliseye girdiğini öğrenen MHP'liler, İstiklal Marşı'nı okudu, ardından da bir otomobilin teybinin sesini sonuna kadar açıp Mehter Marşı çaldıktan sonra dağıldı.

Yunanlılar çekim yaptı

Ayini izleyen AKP'li Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper'i de "Papaz olmayalım Raşit Başkan" yazılı pankartla protesto edildi. Grup "Patrik şaşırma sabrımızı taşırma" diyerek slogan atarken Yunanistan'ın ART 1 ve ET 3 televizyon kanalları çekim yaptı.
Ayin başladıktan kısa süre sonra da İzmir Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Demirtürk başkanlığındaki 50 ülkücü kiliseye geldi. Polisin yaklaştırmadığı grup "Patrik şaşırma, sabrımızı taşırma", "Patrik Bergama'yı terket" diye slogan attı.

Kim söyledi sevmediğimizi

Önce Yunanca ardından da Türkçe konuşan Bartholomeos da, ayine izin veren ve kendilerine yardımcı olan Bergama Kaymakamlığı, Bergama Belediye Başkanlığı ile İzmir Ticaret Odası'na teşekkür ederek şunları söyledi: 

“Dışarıda bazı arkadaşlar, ‘Ya sev ya git’ diye bağırdı. Onlara kim söyledi bizim yaşadığımız bu vatanı sevmediğimizi? Hıristiyan cemaati kalmadı ama bu toprakların altında binlerce insanımız var. Onların nur içinde yatmaları için, şad etmek için dua etmek bizim hakkımız. Hiçbir siyası amacımız yok. Bu toprakların evlatlarıyız. Misafirlerimiz Türkiye'ye olan sevgilerinden, dostluklarından geliyor. Din turizminin gelişmesi Türkiye'nin menfaatine. İsteğimiz, tabuların yıkılması, önyargıların bertaraf edilmesidir. Barış ve kardeşlik için yeni dünyanın temellerini atıyoruz.'' 

Bartholomeos, daha sonra patrikhanenin hukuk müşaviri Kezban Hatemi ile birlikte Bergama Kaymakanı Hüseyin Eren'i ziyaret etti. "Devletimize olan bağlılığımızı sunmak için sizi ziyaret ettik'' diyen Bartholomeos, Ürper'e de kendilerine verdiği destek için AKP Bergama İlçe Başkanı Hasan Şahin'e teşekkürlerini iletmesini istedi.

Tarihi unvan

Eren ve Ürper'e hediyeler veren Bartholomeos, "ekümeniklik" tartışmalarına yönelik sorulara da “Tarihi bir ünvan suç mu, suç olabilir mi?'' yanıtını verdi. 

Ürper de "Şu anda kilisedeyiz. Hemen yanında cami var. Yaklaşık 30 metre ileride de havra var. Bunlar Bergama'nın hoşgörü sembolleri. Bizler bu hoşgörü faaliyetlerini her zaman destekliyoruz, destekleyeceğiz'' diye konuştu.

Middili'den 200 kişi geldi

Kilisede çocukların sevgi gösterisiyle karşılanan Bartholomeos'un açıklamasının ardından Kızılavlu'da başlayan ayini, Bergama Metropoliti Apostalos Daniilidis yönetti. Konuşmasının ardından Barthalomeos, ayine katılanlara kırmızıya boyanmış paskalya yumurtası dağıttı. 

Yunanistan Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili Yannis Yalenis, Midilli Valisi Pavlos Vodiatris, Mantamados Belediye Başkanı Stefanos Apostolov, Midilli Metropoliti Nikodonus Aydianos, İzmir Konsolosu George Katapodis ve Midilli Adası'ndan gelen yaklaşık 200 kişinin katıldığı ayin yaklaşık iki saat sürdü.
.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 16:01:56
Güncelleme :8 Mayıs 2006 Pazartesi 16:08:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?