19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Bilgisiyar Türkiye'de oyuncak!

Dijital Aileler Araştırması’na göre, Türkiye’deki çocuklar bilgisayarı en çok eğlence amaçlı kullanıyor. Ödev ve okul için yapılan araştırmalar için de çocuklar zaman zaman bilgisayar başına geçiyor. Bütün bu veriler çocukların hangi amaçla ve ne sıklıkla bilgisayar kullandığını belirlemek için İntel tarafından yaptırılan araştırma sonucunda elde edildi.

Araştırma, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki 11 ülkede, bilgisayarla bir şekilde tanışmış ailelerden 5.220 anne-baba ile görüşülerek yapıldı.

 

İşte araştırmadan çarpıcı sonuçlar:

 

11 ülkede ebeveynlerin yüzde 98’i bilgisayar yetkinliğinin önemli bir beceri olduğuna inanıyor.

 

Ailelerin yüzde 50’si büyüme sürecindeki çocuklar için kesinlikle gerekli olduğunu savunuyor.

 

Türk aileler de çocuğun gelişiminde bilgisayarın büyük önem taşıdığını düşünüyor.

 

Ailelerin yüzde 99’u bilgisayarın gelecekteki iş hayatını önemli ölçüde etkileyeceğinin altını çiziyor. Yüzde 37’si çocuğun iyi bilgisayar kullanıyor olmasını yaşamsal önem olarak görüyor. Yüzde 56’sı da bunun gerekli bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

 

Türkler, çocuklarının bilgisayar kullanma yetkinliğini altın bilezik olarak görüyor. Daha önceki yıllarda çocuğunu yabancı dil öğrenmesi için yönlendiren anne babalar, günümüzde aynı hassasiyeti bilgisayar konusunda da gösteriyor. Türkiye, yüzde 86’lık oranla bilgisayarın gelecekteki iş hayatını etkileyeceğine inanıyor. Türkiye’yi sadece yüzde 87’yle Rusya, yüzde 90’lık oranla da Güney Afrika geçiyor.

 

Türk aileler, çocuğun erken yaşta bilgisayarla tanışması gerektiğini düşünüyor. Türklerin yüzde 88’ine göre çocuğun 12 yaşına gelmeden önce bilgisayar kullanmayı öğrenmesi gerekiyor. Yüzde 21’i de çocuğunun 5 yaşından önce bilgisayarla tanışmasını destekliyor. 11 ülke genelinde ebeveynlerin yüzde 24’ü çocuğun 5 yaşından önce, yüzde 65’i de, 5 ila 12 yaş arasında bilgisayarla buluşması gerektiğine inanıyor.

 

Türk ebeveynlerin yüzde 90’ı, devletin okullarda bilgisayar eğitimini yaygınlaştırmasını istiyor. Bu düşüncesiyle Türkler, aynı görüşü yüzde 73’lük ortalama oranla savunan diğer ülkler arasında birinci sıraya yerleşiyor. Araştırmaya katılan ülkeler, bilgisayarı bir eğitim aracı olarak görülüyor. Bu oran 11 ülke genelinde yüzde 47, Türkiye’de yüzde 44.

 

11 ülkede bütün çocuklar, bilgisayarı yüzde 34’lük bir oranla en çok eğlence amaçlı kulanıyor. Bu oranları yüzde 27 ila eğitim, yüzde 21 ile iletişim takip ediyor. Bilgisayarı en çok eğitim amaçlı kullanan ülkeler, yüzde 36’lık oranla İspanya ve yüzde 33’lük oranla İngiltere. Aynı amaçla en az bilgisayar kullanan çocuklar ise Polonya’da. Türkiye’de bilgisayar kullanım oranları ise şöyle: Eğlence ve oyun amaçlı yüzde 35, ödev ve araştırma amaçlı yüzde 28, iletişim amaçlı ise yüzde 16.

 

Bilgisayar seçiminde özellikler büyük önem taşıyor. Araştırmaya göre Türkler seçim yaparken en çok performans (yüzde 25) ve güvenlik (yüzde 24) özelliklerine önem veriyor. Bunu fiyat (yüzde 15) ve kullanım kolaylığı (yüzde 15) izliyor. Performans 11 ülke genelinde, ailelerin en önem verdiği özellik. Tercih yapılırken, taşınabilirlik, fiyat, performans, tasarım, kolay kullanım ve güvenlik faktörlerine dikkat ediliyor.

 

Dijital Aileler Araştırması’yla ilgili istatistik bilgiler

 

Araştırmaya, Almanya’dan 510, Fransa’dan 501, Güney Afrika’dan 495, İngiltere’den 503, İspanya’dan 502, İsveç’ten 500, İtalya’dan 503, Mısır’dan 201, Polonya’dan 504, Rusya’dan 500, Türkiye’den 501 olmak üzere toplam 5.220 ebeveyn katıldı.

 

3 haftada tamamlanan araştırma, Redshift Research adlı araştırma şirketi tarafından online olarak yapıldı. Katılımcılara toplam 27 soru soruldu.

 

Araştırmaya katılan ebeveynlerin, yüzde 52’si kız, yüzde 48’i erkek çocuk sahibi.

 

Çocukların yaş dağılımı 5 yaş altı (yüzde 26), 5-8 yaş arası (yüzde 21), 9-12 yaş arası (yüzde 17), 13 yaş ve üzeri (yüzde 36) olarak değişiyor.

 

Araştırmaya katılan ailelerinin yüzde 93’ünün evinde internet erişimi bulunuyor.

 

Ebeveyler, siteleri çocuğa hissettirmeden kontrol ediyor

 

"Çocukların kullandığı çevrimiçi içeriğini kontrol ediyor musunuz?" sorusuna verilen yanıtlar ebeveynlerin bu konuda duyarlı olduklarını ortaya koyuyor. Ailelerin yüzde 46’sı içeriği kontrol altında tuttuklarını, yüzde 8’i de aşırı müdahalede bulunmadıklarını ifade ediyor. Türk ailelerin yüzde 48’i çocuklarının eriştiği internet sitelerini denetlediğini belirtiyor. Yüzde 18’i çocuklarının zararlı sitelere girmeyeceğine inanırken, yüzde 32’si de zaman zaman içeriği kontrol ettiğini söylüyor. 11 ülke genelinde verilen yanıtlar, ailelerin bu konuda tedbirli olduğunu ortaya koyuyor. Ebeveynler buna karşın aşırı müdahaleci olmadıklarının altını çiziyor. Anne babaların yüzde 46’sı çocuğunun hareketlerini denetlediğini söylerken, yüzde 8’i çocuğunun sadece kendi istediği sitelere erişebildiğini belirtiyor.

 

Aile de oyun oynamayı seviyor

 

Araştırmada ebeveynlere yöneltilen "Bilgisayar başında çocuğunuzla vakit geçiriyor musunuz?" sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: Soruya eğlence amaçlı zaman geçirdiği yanıtını veren ebeveynlerin oranı yüzde 37. Kontrol etmek için zaman geçiren ailelerin oranı ise yüzde 36. Çocuğunun okulda başarılı olması için ona bilgisayar başında yardımcı olanların oranı da yüzde 29. Araştırmaya katılan Türk ebeveynlerin yüzde 45’i, bilgisayar başında çocuklarıyla oyun amaçlı vakit geçirdiklerini belirtiyor.

 

Türk çocuklar bilgisayar konusunda anne-babasını yetkin buluyor

 

Kentsel nüfusun yoğun olduğu bölgelerde, bilgisayar kullanan Türk ebeveynlerin yüzde 68’i, çocuklarının gözünde yetkin ve ehliyetli olduklarını söylüyor. Bu oranla Türkiye diğer ülkeler arasında en üst sıraya yerleşiyor. Bölge geneline bakıldığında ebeveynlerin yüzde 52’si çocuklarının kendilerini yetkin buldukları yanıtını veriyor.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 21:35:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?