24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Bilirkişiden utanç raporu

Bingöl depreminde yıkılan bir ilkokul için hazırlanan bilirkişi raporunda, ölen 85 çocuk için biçilen değer 780 ile 1.500 YTL arasında değişiyor. Raporda, “Öğrenciler yaşasaydı, ailelerine ancak asgari ücret kadar katkı sağlayabilirlerdi” denildi. 

Bingöl’de 1 Mayıs 2003’te meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem, Çeltiksuyu Pansiyonlu İlköğretim Okulu’nda 85 öğrenci ve bir öğretmenin ölümüne neden oldu.

Öğrencilerin aileleri deprem sonrasında bir hukuk mücadelesine girdi. “Hizmetin kötü işlemesi’ gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı’na tazminat davası açan aileler, hazırlanan bilirkişi raporuyla ikinci bir şok yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, hazırlanan rapor, hayatını kaybeden öğrencilerin yaşam sürelerini en fazla 59,5 yıl olarak öngörüyor. Raporda “Öğrenciler yaşasaydı, ailelerine ancak asgari ücret ile katkı sunabileceklerdi” ifadesi yer alıyor.

‘BİR CAN BU KADAR UCUZ OLMAMALI’

Okul enkazı altında oğulları Hüseyin ve İdris isimli iki oğlunu kaybeden kaybeden Mehmet Çakır, raporun gerçeklere aykırı olduğunu söylüyor.

Çakır, “Hazırlanan raporda çocuklarımdan birinin hayat değeri 780 YTL olarak belirlenirken, diğer çocuğum için de 1.500 YTL belirlenmiş. Bir can bu kadar ucuz olmamalı. Ben çocuklarımın trilyonlara değişmem. Bugüne kadar devletimizin arkamızda olduğunu düşünüyorduk” dedi.
Depremde yıkılan okulların yanısıra birçok okulda da ağır hasar meydana gelmişti.

AYDEMİR: HUKUKÎ BİR SKANDAL

Bingöl Baro Bakanı Erdal Aydemir, “Yaşam süresi 59 ve 59,9 olarak açıklanmış. İki kardeş için farklı değerler hesaplandı. Biz Bingöl Barosu avukatları olarak rapora itiraz ettik. Bu kesinlikle hukukî bir skandaldır. Devlet bir yandan bayanların emekli yaş sınırını 60, erkeklerin ise 65 olarak açıklarken; ölen öğrencilerin yaşamaları halinde emekli olamadan öleceği belirtilmiş” diye konuştu.

Aileler, tazminat davasının sonucu merakla bekliyor.

NTV/Aydın Arık
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 14:11:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?