19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Bir ayda 35 kişi boğuldu

Yaz geldi, bir ayda 35 kişi boğuldu

Yapılan araştırmalara göre dalgalara yenik düşen her iki kişiden biri yüzme bilmiyor. Diğerleri de kendisine çok güvendiği için tedbirsiz davranıyor. Deniz ve göllerden uzak yaşayanlar ise serinlemek için havuzlara gidiyor.

Özellikle çocuklar, caddelerdeki süs havuzlarına akın ediyor. Çevreye güzellik katmak olduğu için yapılan havuzların çoğu ışıklı. Bu durum, boğulmanın yanı sıra elektrik çarpması riskini de beraberinde getiriyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Başer Cander, "Derinliği, yapısı bilinmeyen deniz ve barajlarda yüzmeyin." uyarısında bulunuyor. Tatile çıkan ailelerin mutlaka ilkyardım konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini vurguluyor.

Boğulma olayları yaz aylarının gelmesiyle birlikte artıyor. Mayıs ayının başından itibaren serinlemek için deniz, gölet veya nehire giren vatandaşlardan 35'i boğularak hayatını kaybetti. Son boğulma vakası dün Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde yaşandı. 13 yaşındaki ilköğretim okulu 7. sınıf öğrencisi Mehmet Zahit, serinlemek için girdiği gölette hayatını kaybetti.

Önceki akşam İstanbul Bakırköy'de de 6. sınıf öğrencisi Yusufhan Erk, okuldan çıktıktan sonra arkadaşları ile birlikte piknik yapmak için deniz kıyısına gitti. Yüzme bilmeyen Yusufhan, Yeşilköy sahilinde denize girdi. Bir süre sonra çırpınmaya başladı. Arkadaşları da yüzme bilmedikleri için ona yardım edemedi. Küçük Yusufhan, arkadaşlarının gözü önünde kayboldu. Olay yerine çağrılan deniz polisi ve dalgıçlar, yaklaşık 3 saat süren aramalar sonucunda talihsiz çocuğun cesedine ulaşabildi.

Antalya'nın Alanya ilçesinde yine önceki gün yaşanan olayda, 18 yaşındaki genç hayatını kaybetti. Kestel beldesindeki bir ekmek fırınında çalışan Emrah Tunç, mola sırasında serinlemek için kıyıya gitti. Dalgalar yüksek olmasına karşın denize giren Tunç, bir süre sonra gözden kayboldu. Turistlerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen plaj görevlileri, talihsiz gencin cesedini kıyıya çıkardılar.

Boğulan kişiyi kurtarma yöntemi

İlkyardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamak. Boğulma tehlikesi geçiren kişiye yapılacak uygulama şöyle olmalı: "Ağzında protez varsa alınmalı. Başı iyice arkaya yatırılarak, alt çenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli. Bu arada ağzı açık tutulmalı, yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalı."

Yapay solunum nasıl yapılır?

Kazazedenin başı arkaya eğilir. El ise işaret ve baş parmaklar burnu kapatacak biçimde yerleştirilir. Yardım eden kişi boğulan kişiye soluğunu güçlü bir biçimde verir. Kazazedenin soluk alması için ağzı açık tutulur. Bu işlem iki kez daha tekrarlandıktan sonra göğüs kafesine bastırılarak kalp masajına başlanır. İki soluk verdikten sonra göğse 15 adet baskı uygulanır. 
 

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 18:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?