22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bir haftada ailelerin gıda tüketimi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 16 Ekim 1945 yılında, 2. Dünya Savaşı’nın hemen ardından kuruldu. FAO’nun kuruluş günü, her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanıyor. İnsanların beslenme düzeylerini ve yaşam standartlarını yükseltmek, tarımsal üretimi arttırmak ve kırsal nüfusun koşullarını iyileştirmek amacıyla kurulan FAO, bu yıl ana temayı “Gıda hakkı” olarak belirledi.

Bu amaçla dünyanın her yerinde düzenlenen etkinliklerle, dikkatlerin açlık, gıda üretimi ve tüketimine yöneltilmesi amaçlanıyor. Türkiye Diyetisyenler Derneği de, dengeli beslenme konusunda otorite olarak, Dünya Gıda Günü çerçevesinde bilinçli beslenmenin önemine dikkat çeken bir açıklama yaptı.


Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Başkanı Sacide Gümüşel yaptığı açıklamada, “dünyanın birçok ülkesinde besin maddelerinin yetersiz olması nedeniyle açlık yaşandığını; açlık nedeniyle her yıl çocuk ölümü, büyüme ve gelişme bozukluğunun arttığını hatırlattı.

Dünya nüfusunun hızla artması, besin üretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, yoksulluk, küresel ısınma, tarım yapılacak alanların ve temiz su kaynaklarının yok olması nedeniyle yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmanın gederek zorlaştığını kaydeden Gümüşel’in açıklaması özetle şöyle:

“Dünyanın birçok ülkesi açlık çekerken, diğer yandan da aşırı tüketimin olduğu ülkelerde obezite sorunu ve onun getirdiği kronik hastalıkların tedavisiyle kaynaklar israf olmaktadır. Dünyada 450 milyondan fazla insanın açlık çektiği kaydedilmektedir.

Ülkemizin gıda üretimi nüfusa yetecek düzeyde olmakla birlikte, üretilmiş olan gıda maddelerinden gerektiği biçimde yararlanılamaması ve bilinçsizlik nedeniyle beslenmeye bağlı sağlık sorunları oluşmaktadır.

Türkiye Diyetisyenler Derneği ve üye diyetisyenler, bireylerin ve toplumun bilinçli beslenmesi için toplumun her alanında çalışmaktadırlar.

Bilinçli beslenme; sağlığı koruyarak hastalıkların oluşmasını engelleyecek; yaşam kalitesi ve verimlilik artacak; daha sağlıklı bir nesil yetişecek, böylece uzun tedavi süreçlerini gerektiren hastalıklara ayrılacak kaynak israfı önlenerek ekonomiye de katkıda bulunulmuş olacaktır.

En temel insan hakkı olan yeterli ve güvenli gıdaya herkesin ulaşabildiği ve açlık çeken ülkelerin ve insanların olmadığı bir dünya için bütün bireylere görev düşmektedir. Üretilmiş besinlerin dağılımının dengeli olduğu, doğaya ve insanlığa saygılı bir dünya diliyoruz.”

 

Bir haftalık yiyecek

Yapılan gıda tüketimi ararştırmalarından sonuncusu ise gerçekten çok çarpıcı.Dünya'nın her yerinden ailelerin toplam bir haftalık gıda tüketimi ile beraber çekilen fotoğrafları  gıda adaletsizliğini bir kez daha kanıtlıyor...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Japon: Ukita ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri: 37,699 Yen = $317.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Italya: Manzo ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri: 214.36 Euros = $260.11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Almanya: Melander ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri: 375.39 Euros or $500.07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ABD: Revis Ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri: $341.98

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meksika: Casales ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri: 1,862.78 Meksika Pesosu= $189.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polonya: Sobczynscy Ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri: 582.48 Zlotys = $151.27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mısır: Ahmed Ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri: 387.85 Mısır Poundu = $68.53

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekvador:Ayme Ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri :$31.55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çad: Aboubakar ailesi
Bir haftalık gıda tüketim maliyetleri: $1.23

 

Ajanslar-Hayriye Koz/Kenthaber
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 04:36:48
Güncelleme :17 Ekim 2007 Çarşamba 05:14:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?