22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bir mikroskop olayı çözerdi

Irak'ta düşen uçak için savcılık "Cesetlerde roket izi yok" dedi ama bir Adli Tıp uzmanı ısrarlı: "Elektron mikroskobuyla bakabilsek, sırrı çözerdik".

Irak'a giden Türk heyeti, 34 kişiye mezar olan uçağın parçalarını, ABD ortadan kaldırdığı için inceleyemedi. Böylece "uçak vuruldu" kuşkusu kalkmadı. Savcılık dün "Cesetlerde, füze şüphesine yol açacak metal parçasına rastlanmadı" dedi.

ELEKTRON MİKROSKOBU 

Ancak adının gizli kalmasını isteyen bir Adli Tıp uzmanı savcılığın bu açıklamasını yetersiz buldu. Uzmana göre, cesetlere ya da eşyalara bulaşmış, füze veya bomba izlerini gösterecek yabancı maddeler elektron mikroskobuyla çok kolay fark ediliyor.

SAVCILIK İSTERSE OLUR 

Adli Tıp yetkilileri savcı istemeden bunu yapamadıklarını belirtiyor ve "Ama geç değil. İzin çıkarsa hâlâ incelemeyi yaparız" diyor. Eski Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Sevil Atasoy da "Jandarma Kriminal Laboratuvarı da bunu kolayca yapabilir" diyor.

İŞTE BU MİKROSKOP 

Fiyatı bir milyon dolara çıkabilen elektron mikroskobu tıp fakülteleri ve Adli Tıp'ta farklı çeşitlerde bulunuyor. Cisimleri birkaç milyon kere büyüten bu mikroskoplar patlayıcının gazı ya da tozu vücuda bulaşmışsa saptıyor.

Kazayı çözmek için bir mikroskop yeter

Bağdat yakınlarında düşüp 29 Türk işçiye mezar olan uçağın düşürülüp düşürülmediğinin cesetlerde elektron mikroskobuyla yabancı madde tespiti yapılarak anlaşılabileceği belirtildi.

Türkiye günlerdir Bağdat'ta 29'u Türk toplam 34 kişinin öldüğü uçak kazasının sebebini tartışıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Kara kutu incelenmeden sonucun ne olduğu spekülasyondan ibarettir" dedi. Ancak kara kutu ABD'nin elinde. Irak'a giden Türk yetkililere pilotların ve kule ses kayıtlarının bulunduğu "CVR- Cockpit Voice Recorder" cihazı ile uçağın son 25 uçuş saatindeki tüm bilgilerin kayıtlı olduğu "FDR- Flight Data Recorder" üzerinde inceleme yaptırılmadı. Uzmanlara göre geriye kalan tek seçenek cesetler üzerinde "yabancı madde tespiti" yapmak.

TESPİT ETMEK ÇOK BASİT
Adli Tıp uzmanları bu tür olaylardan sonra cesetler ve eşyalar üzerinde detaylı inceleme yapabilen elektron mikroskobunun Adli Tıp Kurumu'nda bulunduğunu söyledi. Elektron mikroskobu ile uçakta bulunmayan ve cesetlerin üzerine ya da eşyalara bulaşan yabancı bir maddenin tespiti kolaylıkla yapılabiliyor. Yolcuların eşyalarınave vücutlarına bulaşan patlayıcıdan, saldırı olup olmadığı belirlenebiliyor.

GEÇ KALINMIŞ DEĞİL
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen işlemler sırasında şu ana kadar cesetler üzerinde başka bir inceleme yapılması istenmedi. Savcılığın resmi yazıyla Adli Tıp Kurumu'ndan cesetler ve eşyalar üzerinde yabancı madde aranmasını istemesi halinde bu konuda da çalışma yapılabilecek. Ancak prosedürlere göre savcılık böyle bir incelemeyi istemediği sürece Adli Tıp Kurumu bir çalışma yapamıyor. Adli Tıp Kurumu yetkilileri "Halen geç kalınmış değil, eğer böyle bir çalışma istense gereken incelemeler anında yapılabilir" derken Türkiye'nin tanınmış Adli Tıp uzmanlarından Sevil Atasoy da şu bilgileri verdi: "Uçak parçalarını incelemek mümkün değilse, cesetler ve gelen eşyalar üzerinde inceleme yapılarak sonuca ulaşılabilir. Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda böyle bir işlem hızla tamamlanabilir."
Yavuz RENÇBERLER - Sabah
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 09:32:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?