19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Birand ve Altaylı kara listedeydi'

Yıldırım Beğler "Cezalandırılacakların yer aldığı kara listede gazeteciler Mehmet Ali Birand ile Fatih Altaylı'nın da ismi vardı" diyor. Altaylı haber için gittiği Silopi'de ekibi sayesinde 'alınmaktan' kurtulmuş..
Güneydoğu'da 1995'ten sonra 14 yıl Genelkurmay'ın tercümanı olarak görev yapan Yıldırım Beğler, şifreleri yeni çözülmeye başlanan karanlık bir döneme, kayıplara ve faili meçhullere ilişkin tüyler ürperten açıklamalarına devam ediyor. İltica ettiği Norveç'te yaptığımız görüşmede, o dönem "cezalandırılacaklar" listesinde yaklaşık 1000 kişi olduğunu ve bunlardan yüzlercesinin sorgu için alındıktan sonra bir daha geri dönmediğini anlatan Yıldırım Beğler, komutanlarının tuttukları 'kara listeye' ilişkin çarpıcı iddialarda bulunuyor:

* Listeden geleni alıyor muydunuz?
Yolda, kapıda nerede rast gelirse alıyorduk. Birkaç tane gazetecinin de adı vardı.

* Kimlerdi onlar?
Mehmet Ali Birand'ın vardı. PKK'ya yardım yataklıktan. Röportaj mı ne yapmış. Bir şeyler vardı. Sonra Fatih Altaylı vardı. Hatta Fatih Altaylı 1996'da yanımıza geldi Silopi'ye. Haber mi ne çekiyormuş... Gelince ben onu çağırdım. Aynı bu kara listenin çekildiği fotoğraf var ya işte o odada Fatih Altaylı'yla fotoğraf çektirdik.

* Sonra ne oldu?
Altaylı'yı almadık değil, alamadık. Yanında 3- 4 kişi ekibi vardı. Fotoğrafı da niye çektim? Komutan sorduğu zaman "Nasıl almadınız?" o zaman diyecektim ki "Yanında bu kadar ekibi vardı, kameramanı gazetecisi bilmem neyi vardı. Bu kadar adamın önünde nasıl alayım?" Ya da hepsini alsam komutan o zaman şunu soracaktı: "Listede olmayan kişiyi neye göre aldın sen?" Fotoğrafı bu yüzden çektik.

* Peki herkesin Kara Listesi ayrı mıydı? Mesela Yeşil. Onun da bir Kara Listesi var mıydı?
Listede 200-300 kesin PKK'lı var. Genel isimlerdi. Herkesin listesinde vardı zaten. Bir de benim listemde özel isimler var. Şırnak'taki adamın listesinde özel isimler var. Yeşil'in de listesi vardı.

* Yeşil'i hiç gördünüz mü?
Bir gün onun bölgesinde adam almıştık. Sorgulamamız lazım. Yardım istedik "Hay hay" dedi. Kendi sorgu odasını verdi. Benim başkasının bölgesindeki adamı almam için izin almam lazım. Bölgenden şu adamı alıyorum diye. Niye gidip de evinden almıyoruz? O bizim özel listemiz. Evinden almamız için başkasının bölgesine girmem lazım. O da diyor ki niye alıyorsun? Eğer aldığım adam terörist değilse o benim sırrımı bildi. Yani biliyor para için aldığımı. Bu işler böyleydi.

* O listeye para için giren kaç kişi vardı?
Susuyor... (EE)

* Siz hiç para için adam aldınız mı?
Ben almadım. Para için adam almam!

* Ama diyorsun ki bilmem kaç bin dolarlık ev aldım, arsa aldım. Bu paralar nereden geldi?
Yaptım. Ama nasıl yaptım onu sor! Deme adam vurdun.

Sabah
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 14:19:12
Güncelleme :15 Nisan 2009 Çarşamba 14:24:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?