19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Birgün okumak suçmuş

ÖDP üyesi Tutku Türkol, 5 Eylül’de Kadıköy İskele Meydanı’nda elinde Birgün gazetesiyle evine doğru yürürken gözaltına alındığı, karakolda hakarete ve tacize uğradığı iddiasıyla Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. ÖDP’li bir grup, Kadıköy İskele Polis Merkezi önünde Birgün gazetesi okuyarak olayı protesto etti.
Kadıköy İskele Meydanı’nda 5 Eylül 2008 akşamı yürüyerek evine gittiği sırada gözaltına alınarak, İskele Polis Merkezi Amirliği’nde “taciz ve hakarete uğradığını” öne süren Tutku Türkol ile ÖDP İstanbul İl Başkanı Sinan Tutal ve bir grup partili dün Kadıköy Adliyesi önünde toplandı.

Tutanak tutulmadı
Sinan Tutal, çeşitli sloganlar atan grup adına yaptığı açıklamada, “parti üyesi hakkında gözaltına alma prosedürü uygulanmadığını ve tutanak tutulmadığını” iddia etti. Açıklamanın ardından, Tutku Türkol, avukatı ile İskele Polis Merkezi Amirliği’nde görevli beş polis memuru hakkında, “taciz”, “tehdit”, “hakaret” ve “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından Kadıköy İskele Polis Merkezi’nin önüne giden grup, polis merkezinin karşısındaki kaldırımlara oturarak Birgün gazetesi okuyarak olayı protesto etti.

“Ne olduğun belli”
Türkol, olayı şöyle anlattı: “Rıhtım Caddesi’nde yürürken polis arabası önümde durdu, polis memurlarından biri hiçbir şey söylemeden elimdeki gazeteyi alıp yırttı. Beni de ensemden tutup aşağı doğru bastırarak polis arabasının içine attılar. Daha sonra beni Kadıköy İskelesi’nin yanında bulunan polis karakoluna götürdüler. Kimsenin olmadığı bir odaya koydular. Sonra beş polis memuru odaya geldi. ‘Niye okuyorsun bu gazeteyi, ne var bu gazetede?’ gibi sorular sordular.
“ÖDP’li olduğum için okuyorum’ dedim. Polislerden biri, ‘ÖDP’li kadınların ne mal olduğu belli, hepsi o...” dedi.
‘Sen bu gazeteyi okursan ne olacağını biliyor musun? Hangi örgüte bağlısın? Yasal olmayan neler yapıyorsun?’ gibi sorular sormaya başladılar.
Beş polisten biri boğazımı sıktı. Kim olduğunu göremediğim bir polis memuru arkamdan gelerek beni taciz etti. İttim, ‘Ne yapıyorsun sen’ diye bağırdım.

İddialar asılsız açıklaması
Birkaç saat sonra hakkımda herhangi bir işlem yapılmadan beni serbest bıraktılar.”
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, böyle bir gözaltı olayının kesinlikle yaşanmadığını, iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 14:38:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?