28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Birtan Altınbaş davasında 'reddi hakim'e ret

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ın 1991 yılında gözaltında ölümü ile ilgili davada, sanık avukatlarının ”reddi hakim” talebi, “duruşmayı uzatmak amacına yönelik olduğu” gerekçesiyle reddedildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Hasan Cavit Orhan ve Sadi Çaylı ile sanık ve müdahil avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Ziya Ünal, sanık Dedeoğlu'nun avukatı Halit Armutlu'nun, geçen duruşmada, mahkeme heyetini reddedeceklerini belirterek, buna dair dilekçe verdiklerini söyledi.

Dilekçede, tanık dinletilmesi yolundaki talebin CMK'nın 178. maddesine rağmen, reddedilmesinin ileride temyiz sebebi yapılacağı ve bu suretle “ihsası rey”de bulunulduğu, sanık avukatlarına da konuşma hakkı açısından eşit davranılmadığının belirtildiği aktarıldı.

Dedeoğlu'nun avukatı Armutlu, dilekçesini aynen tekrar ettiğini belirterek, ”reddi hakim” talebini tekrarladı. Cumhuriyet Savcısı Günay Serap Yüksel, CMK'nın 31/c bendi uyarınca ret talebinin, kovuşturmanın son aşamasında gerçekleştiği ve duruşmayı uzatmak amacıyla yapıldığını belirterek, ret talebinin reddine karar verilmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Ünal, ret isteminin, kovuşturmanın son aşamasında gerçekleştiği, dosyada yapılan işlemler ve davanın geçirdiği aşamalar değerlendirildiğinde “reddi hakim” talebinin yerinde olmadığı ve duruşmayı uzatmak amacına yönelik olduğunun anlaşıldığını söyledi. Ünal, CMK'nın 31/1, b-c ve 31/2. maddeleri uyarınca 7 gün içinde Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere “reddi hakim” talebinin reddine karar verildiğini açıkladı.

Ünal, itiraz edilirse, sonucunun beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. Duruşmanın ardından gazetecilerin sorusu üzerine Dedeoğlu'nun avukatı Armutlu, karara itiraz edeceklerini kaydetti.


a.a
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 14:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?