22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Biz sıkıldık, biraz da siz bizi dinleyin!

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde zor anlar yaşadı.

 'Hukuk Devleti, Dünya ve Çağ' konulu konferans veren Demirel, sol görüşlü öğrenciler tarafından protesto edildi.

Demokrasi çağrısı yapan öğrenciler, Demirel'in okuldan gitmesini istedi. Yarım saat süren protestonun ardından konuşmasını yarıda bırakmak zorunda kalan Demirel, öğrencilere "Beyhude!" diye seslendi.

Demirel, konferansta Genelkurmay'ın açıklamasının ardından yoğunlaşan 'laiklik' tartışmaları ve mitinglere de değindi. Demirel, "Sakın ola kimse cumhuriyetin en önemli niteliği laikliğe karşı çıkabileceğini aklına getirmesin." dedi. 

Bu sırada bir kız öğrenci, "Biz sıkıldık. Biraz da siz bizi dinleyin. 'Meydanlarda Cumhuriyetçiler var' diyorsunuz, hangi laiklikten bahsediyorsunuz?" diyerek araya girdi. Ardından ayağa kalkan 40 kişilik öğrenci grubu çeşitli sloganlar attı. Bir erkek öğrenci ise "6 Mayıs 1972'de üniversite öğrencilerini öldürdünüz. Ne laikliği, ne cumhuriyeti ne de kadınları sahiplenme ehliyetiniz var. Başımızda sizi görmek istemiyoruz artık." dedi. Alkış ve ıslıklı protesto yoğunlaşırken Demirel, "Onları yapabilme hakkınızı savunuyorum." diye seslendi. 

Ancak öğrenciler slogan atmayı sürdürdü. "Demokrasi darbe demek mi?" diye soran üniversiteliler, şöyle devam etti: "İdamların altına imza atmadınız mı? Okulumuzdan gidin. Hâlâ bu ülkenin sırtından inmiyorsunuz. 'ODTÜ'lüler nerede?' dediniz, işte üniversiteliler burada." Protestonun artması üzerine Demirel, "Etmeyin beni dinleyin." dedi. Hukuk Fakültesi Dekanı Metin Feyzioğlu da öğrencilerden Demirel'i dinlemelerini talep etti. 

Öğrencilere 'sayın protestocular' diye hitap eden Feyzioğlu, "Biz sizi dinledik, bundan sonra demokratik hakkımıza tecavüz edersiniz. Saygı çerçevesinde protestonuzu sonlandırın." şeklinde konuştu. Ancak öğrenciler, slogan atmayı sürdürdü. Kürsüden protestocuları izleyen Demirel, sesinin tonunu yükselterek "Beyhude!" ifadesini kullandı. Bu sırada güvenlik güçleri öğrencileri dışarı çıkarmaya çalıştı; ancak başarılı olamadı. Dekan Feyzioğlu da öğrencileri ikna edemedi. Bunun üzerine Demirel, konuşmasını keserek kürsüden indi.
Zaman
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 05:18:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?