22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bizi Tanzanya ile bir tutmayın!

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Biz, Libya, Tanzanya, Suriye, Nijerya gibi ülkelerle bir tutuluyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Parlamentosunda (AP) düzenlenen toplantıda, AB'nin Türkiye'ye yönelik vize rejimini eleştirerek, Türkiye'nin Libya, Tanzanya, Suriye ve Nijerya gibi ülkelerle aynı kategoride yer aldığına işaret etti.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve İtalyan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen ''Türkiye'yi Konuşmak'' konulu toplantının açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye, AB'nin vize
uygulamalarında maalesef katılım sürecindeki ülke olarak işlem görmüyor. AB'nin vize rejiminde, Libya, Tanzanya, Suriye ve Nijerya gibi ülkelerle aynı kategoride yer alıyoruz'' dedi.

AP üyeleri, diplomat ve araştırmacıların büyük ilgi gösterdiği toplantıdaki konuşmasında Hisarcıklıoğlu, ''AB ile Türkiye arasındaki 110 milyar dolarlık ticaret hacmine rağmen birbirimizi iyi tanımıyoruz. Ön yargılar ilişkilerimizin
geleceğini olumsuz etkiliyor. Bunu birlikte aşmamız lazım'' diye konuştu.

İşbirliği, yardımlaşma ve bilgi alışverişinin artırılması yanında ekonomik entegrasyonun hızlandırılmasıyla toplumların birbirine yakınlaşacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, AB kamuoyunda Türkiye'nin üyeliğine verilen desteğin artırılması için liderlerin siyasi irade göstermelerini istedi.

''Kamuoylarını hedef alan çalışmalarda, siyasi liderlerin katkısı çok önemlidir'' diyen Hisarcıklıoğlu, ''Acaba, 1952 yılında Alman ve Fransız halklarına, 'Avrupa Kömür Çelik Topluluğunu kuralım mı?' diye sorsalardı nasıl
yaklaşırlardı? Geçmişin karanlıklarında yaşamayan, ileriye bakıp hayatı kurmayı hedefleyen vizyon sahibi siyasiler, diplomatlar ve bürokratlar dışında, bu projeye destek bulunabilir miydi?'' diye sordu.

AB ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye çalışırken ''maliyetli, aşağılayıcı ve ayrımcı vize politikasıyla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını'' anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'ye katılım sürecindeki bir ülke gibi işlem yapılmasını
isteyerek, ''AB'nin vize rejiminde Libya, Tanzanya, Suriye ve Nijerya gibi ülkelerle aynı kategoride yer alıyoruz. Hakkımız olanı alamamak gelecek açısından bizi daha umutlu yapmıyor. Bu uygulama ve yaklaşım değişmeden, iyi niyetli çabalarla 'sivil toplum diyaloğu' gelişemez. Oysa sivil diyaloğun önünü açmamız gerekiyor. Toplumlarımızın birbirlerini daha iyi tanımalarına katkı sağlamalıyız'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 12:33:58
Güncelleme :3 Ekim 2007 Çarşamba 15:08:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Anadolu Fırat IP: 85.105.127.xxx Tarih : 3.10.2007 13:55:36

Sayın Hisarcıklıoğlu son dönemlerdeki sorumlu çıkışlarından dolayı Türkiye için ayrı bir önem teşkil ediyor. Görevinde başarılar ve teşekkürler.