1
Haziran
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Bizim için fark etmez'


AB Dönem Başkanlığı’nı Slovenya’dan devralan Fransa’da Elysee Sarayı, ‘AKP’nin kapatılması bizim için bir şey değiştirmez. Çünkü Türkiye Avrupa’da değil’ görüşünde


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı koltuğunu altı aylığına devralan Fransa’da Cumhurbaşkanlığı (Elysee), Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığı tezinden hareketle AKP hakkında açılan dava konusunda “umursamazlık dozu yüksek” bir profil çiziyor. Dönem Başkanı olarak müzakere başlıklarında ilerleme konusundaki taahhüdünü yineleyen Elysee, olası bir kapatmanın olası sonuçları için ise, “Bizim için bir şey değiştirmez” mesajını verdi. 

Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin, katılım perspektifinin giderek uzaklaştığını gösterdiğinin altını çizen Elysee, AKP’nin kapatılması durumunda gündeme gelebilecek gelişmelerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “AKP’nin kapatılması bizim için açıkçası hiçbir şey değiştirmez. Hiçbir zaman ‘Türkiye, Avrupa’da olursa demokratik olacak, Avrupa’da olmazsa demokratik olmayacak’ demedik. Bu tamamen saçma. Kapatma durumu kesinlikle hiçbir şey değiştirmiyor. Bu, Türkiye’nin AB’ye entegre edilmesi konusundaki şüphelerimizi kanıtlamaktan başka bir şey ifade etmiyor.”

Yargısal icat
Elysee, bu görüşünü “Atatürk, Türkiye’nin laikleşmesini AB perspektifi olmaksızın gerçekleştirdi” ifadeleriyle destekledi. Elysee’den yapılan yorumda, “İktidardaki partiyi yasaklamak son derece ilginç. Bu yargısal icadı Türkiye’nin katılımını hızlandırmak isteyenlerin dikkatine sunuyoruz. Ama temelde bu bir şey değiştirmiyor. Türkiye’deki demokrasi sorununun Avrupa’ya katılımla ilgisi yok” denildi.

Tavırda değişiklik yok
Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın Türkiye’nin üyeliği konusundaki görüşlerinde herhangi bir değişiklik yok. Türkiye’yle Avrupa arasında mümkün olduğu kadar yakın bir ortaklık anlaşmasından yana olan Elysee, Türkiye’nin Avrupa’yla bütünleşmesine ise kararlı bir şekilde karşı çıkıyor. Fransız yetkililere göre Dönem Başkanlığı şapkasının etkisi kendisini “AB’nin takındığı ortak tutumun sadık sözcüsü olmak” olarak gösterecek. 

Lizbon Antlaşması’nın reddedilmesinin müzakerelerin devamı konusunda olumsuz etki yaratmayacağı görüşünü dile getiren Elysee, “Açılmaya hazır olan başlıklarla ilgili tutumuz gayet basit. Ortaklıkla uyumlu tüm başlıklar açılacak. Üyelikle ilgili başlıklar ise, ki bunların sayısı 5, açılmayacak. Türkiye’yle mümkün olan en yakın ortaklıktan ve başlıkların açılmasının sürdürülmesinden yanayız. Ne Hırvatistan’la ne de Türkiye’yle sorun yaratılmasından yana değiliz. Ancak katılımla ilgili kararda oybirliği gerekiyor. (Lizbon devreye girmezse) Fransa bu konuda veto kullanacak. Almanya da aynı tutum içinde ve bu konuda yalnız da değiliz” mesajını verdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 14:03:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?