16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

BM görevlilerinden Sakka'ya 'sır' ziyaret

Resmen BM görevlisi görünen bir Türk ve bir İngiliz, İstanbul'a gizlice geldi. Sakka ile Kandıra Cezaevi'nde konuştu, DNA dahil tüm delillerden kopya alıp gitti.

GİZLİCE ÖZEL UÇAKLA GELDİLER
Türk makamlarından resmi izin talebinde BM görevlisi olarak geçen Ahmet Kaya ve İngiliz vatandaşı Alistair Macleod, 19 Mart'ta gizlice İstanbul'a indi. BM görevlileri Kaya ve Macleod, 20 Mart'ta Kandıra Cezaevi'ne giderek El Kaide'nin önemli ismi Louai Sakka ile görüştüler. ziyaretçiye, Sakka ile ilgili tüm dosya kayıtları tutanakla teslim edildi.

DNA RAPORLARINI DA ALDILAR
Özel konuklar, Sakka'nın DNA örnekleri, kan numuneleri ve parmak izi dosyaları ile Sakka'nın estetik operasyon geçirdiğine ilişkin raporu da aldı. Savcıların "Gizli ajan" olarak adlandırdığı görevlilerin Sakka'nın gerçek kimliğinin ve Hariri suikastiyle bağlantısının ortaya çıkarılması amacıyla geldiği öğrenildi.



El Kaide'ci Sakka'ya BM'den iki ziyaretçi

Biri Türk diğeri İngiliz Birleşmiş Milletler görevlisi iki kişi Sakka'yı cezaevinde ziyaret etti. DNA ve mahkeme raporlarını alan görevliler, Hariri suikastini araştırıyor.

Resmi yazılarda kendilerini Birleşmiş Milletler görevlisi olarak tanıtan iki kişi önceki gün El Kaide'nin önemli ismi Louai Sakka'yı kalmakta olduğu Kandıra F Tipi Cezaevi'nde ziyaret etti. Kimlikleri ve geliş tarihleri oldukça gizli tutulan BM görevlileri 19 Mart'ta özel uçakla İstanbul'a geldi. İngiliz Alistair Macleod ve Türk emniyet görevlisi Ahmet Kaya adındaki iki BM yetkilisi Sakka'nın dosyasındaki DNA analizi ve kan tahlili sonuçlarıyla parmak izinin kopyasını aldı.

Belgeler şartlı verildi
Sakka ile görüşen BM görevlileri aynı zamanda Sakka ile ilgili dosyanın tümünü incelediler. Görevliler özellikle Sakka'nın dosyada yer alan Adli Tıp Kurumu raporları, DNA test sonuçları, kan tahlilleri ve parmak izlerinin birer kopyasını aldı. Görevlilere verilen evraklar tek tek tutanağa yazıldı.BM görevlilerince alınan belgeler ve görüşmelere ilişkin bilgilerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin yazılı izni olmaksızın Komisyon dışında hiçbir zaman kullanılamayacağı şartıyla verildiği de kayda geçti. Görevlilere Sakka'nın mahkeme kayıtlarının yanısıra, 25 Kasım 2005 tarihli Louai Sakka'ya ait DNA profillerinin içeriği olan ekspertiz raporu, 19 Ekim 2005 tarihli Sakka'ya ait kan numunelerini belirten ekspertiz raporları 16 Ocak 2006 tarihli Adli Tıp Kurumu'ndan alınan Sakka'ya ait estetik ameliyatı olduğuna ilişkin rapor da verildi.

HARİRİ SUİKASTİ BAĞLANTISI
İki BM görevlisinin 2 yıl önce öldürülen Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastiyle ilgili olarak geldiği bildirildi. 14 Ocak 2005'te öldürülen Hariri suikastini araştırmakla görevli Birleşmiş Milletler Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu (UNIIIC) 5 Mart'ta Türk Dışişleri'ne başvurarakSakka konusunda araştırmalar yapmak için izin istedi. İznin çıkması üzerine iki Birleşmiş Milletler Komisyonu görevlisi geçen pazartesi özel uçakla Türkiye'ye geldi. İki görevli yanlarına verilen iki Türk istihbarat görevlisiyle birlikte 20 Mart'ta Sakka'nın tutulduğu Kandıra F Tipi Cezaevi'ne gitti. Sakka'yı ziyarete gelen kişilerden İngiliz görevli Alistair Macleod'un adı daha önce de eski Yugoslavya'daki Savaş Suçları Mahkemesi tutanaklarında "politik analist" olarak geçtiği ortaya çıktı. Bu arada BM görevlilerinin yanlarında getirdikleri iki büyük çantaya Sakka'dan yeni DNA testleri için doku örnekleri aldıkları öne sürüldü. Daha sonra uçakla Ankara'ya geçen BM görevlilerinin burada da Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı yetkilileriyle görüştükleri ifade edildi.
Sabah
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 05:35:51
Güncelleme :22 Mart 2007 Perşembe 10:14:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?