15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Boğaz'da film gibi casusluk

Son yılların en önemli istihbarat operasyonunda son gelişme...Nükleer sırlarıyla İstanbul’da sırra kadem basan İran’ın eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Askari’nin biri kadın 2 kişi tarafından kaçırıldığı iddia ediliyor

7 Aralık’ta Şam üzerinden Türk Hava Yolları’na ait tarifeli bir uçakla İstanbul’a gelen ve burada Ceylan İntercontinental Otel’de kalan Askari, üç günlük rezervasyon yapıldığı halde bir gün sonra, 8 Aralık’ta sır bir şekilde ortadan kayboldu.

Ceylan Otel’den itibaren iz süren Emniyet, araştırmanın ilk durağında, oteldeki rezervasyonun Askari adına başka birileri tarafından yapıldığını belirledi. Otel kayıtlarından rezervasyonun Sultanahmet’teki bir turizm acentesi tarafından yapıldığını tespit eden Emniyet, turizm acentası yetkililerinin ifadesini alınca, soruşturmadaki en önemli bulguya da ulaştı.

Acenta yetkilileri polise, “Ceylan Otel’e Ali Rıza Askari adına rezervasyon yapmamız için bir kadın ile bir erkek buraya geldi. Kadın İngiliz aksanıyla konuşuyordu, erkek de yüzde yüz İsrail aksanıyla. Kadın daha baskındı. Onların isteği doğrultusunda rezervasyonu yaptık. Gerisini de bilmiyoruz” dedi.

Çok yönlü istihbarat çalışması yapan polis, tek tek parçaları birleştirince İngiliz aksanıyla konuşan bu kadın ile İsrail aksanıyla konuşan erkeğin olayda kilit rol üstlenen iki casus olduğu kanaatine vardı. Acenta yetkililerinin verdiği bilgiler ışığında bu iki casusun robot resmi çizildi ve tüm birimlere dağıtıldı.

“Son yılların en önemli istihbarat operasyonu” olarak tanımlanan Askari’nin kayboluşundaki düğümü çözmek için kolları sıvayan polis, Sultanahmet ve Ceylan Otel çevresindeki bütün MOBESE kameralarının görüntülerini incelemeye aldı. Bu görüntüleri tek tek inceleyen polis, robot resimden hareketle bu iki casusu tespit etmeye çalışıyor.

İran Türkiye’ye bildirdi 

Bu sürece şöyle gelindi: İran’ın eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Askari, 7 Aralık’ta THY’ye ait bir uçakla Şam üzerinden İstanbul’a geliyor ve Ceylan Otel’e yerleşiyor. Üç günlük rezervasyon yapıldığı halde, kendisi 8 Aralık’ta oradan ayrıldı, bir daha da kendisinden haber alınamıyor. İddiaya göre İran, ilk olarak ajanlarını gönderip Askari’yi bulmaya çalıştı. Bütün yollar denendi, Türkiye didik didik edildi. Ancak Askari’nin izine ulaşılamadı. İran bunun üzerine, 25 Aralık’ta Türk İnterpolü, MİT ve Dışişleri Bakanlığı’na Askari’nin kayıp olduğu bilgisini verip, bulunmasını istiyor.

Soruşturmanın bir ayağını yürüten Emniyet, bunun üzerine Ceylan İntercontinental Otel’e gidip güvenlik kamerası görüntülerini incelemek istiyor. Otelin güvenlik kamerasının ilginç bir şekilde 6 Aralık’ta, yani Ali Rıza Askari’nin gelmesinden birgün önce bozulduğu ve görüntü kaydetmediği anlaşılıyor. Bu arada otelin güvenlik görevlileri gelen polislere, “Sizden önce de polis olduğunu belirten birileri geldi, güvenlik kamerası görüntülerini istedi” deyince, soruşturmayı yürüten polis, olayın içinde başkalarının da olduğu kanaatine varıyor. Emniyet, eş zamanlı olarak Askari’ye ait telefonun sinyal verilerini incelemeye alıyor. Askari’nin İran’dan aldığı cep telefonuyla 6 Aralık’ta Suriye ile Hatay arasındaki sınır bölgesinde konuştuğuna dair bir sinyal kaydına rastlanıyor. Ama Askari, sınır bölgesinde konuştuğu halde buradan Türkiye’ye giriş yapmıyor. Sınırda karısı ve çocuklarını insan kaçakçısı ya da ajan olduğu tahmin edilen kişilere teslim ettikten sonra Şam’a dönüp bir gece burada bekledikten sonra 7 Aralık’ta THY’ye ait bir uçakla İstanbul’a geliyor. Askari, Türkiye’ye geldikten sonra aynı telefonla burada da konuştu. Sinyal kayıtlarına göre Askari, İstanbul’da bulunduğu süreç içerisinde eşi adına kayıtlı telefonu arıyor. Sonrasında da Mısır Hava Yolları’nı ve İstanbul Ulus Nisbetiye’de bir telefon daha aranıyor.

Sürat teknesiyle kaçırıldı 

Askari’nin, 8 Ocak’taki son telefon sinyali de Eminönü-Beşiktaş arasında kaydediliyor. Askari’nin telefonundan bu son sinyal alındıktan sonra, bir daha da sinyal alınamıyor. Askari’nin izini süren uzmanlara göre, Askari Eminönü ile Beşiktaş arasında bir yerde, sahile yanaştırılan bir sürat teknesine bildirildi ve önce Kıbrıs’a oradan da İngiltere’ye götürüldü. Emniyet, aynı zamanda 7-8 Aralık tarihleri arasında Ceylan Otel civarında yapılan bütün görüşmelerin sinyal kayıtlarını daha alıyor. Bütün görüşmeleri tek tek inceliyor. Yapılan incelemede Ceylan Otel’in çevresinden o iki gün içerisinde İran, Bahreyn ve Lübnan’la defalarca görüşmeler yapıldığı anlaşılıyor.

Görüntüler neden yok 

Askari adına rezervasyon yaptıran ve casus olduklarından kuşkulanılan iki kişinin görüntülerine ulaşmak için Sultanahmet ve Ceylan Otel çevresindeki bütün MOBESE kameralarının görüntülerini incelemeye alan polis aynı zamanda 7 Aralık’ta tarihinde Atatürk Havalimanı’ndaki kamera görüntülerinin peşine düşüyor. Ali Rıza Askari’nin havalimanından giriş yaparken çekilmiş görüntülerini almak için harekete geçen polis, burada da ilginç bir durumla karşılaşıyor. Atatürk Havalimanı’ndaki görüntüler bir süre sonra silindiği için Ali Rıza Askari’yle ilgili kayıtlara ulaşılamıyor.

Taksiciyle görüşme! 

8 Aralık’ta, İstanbul Nisbetiye Caddesi’nde, Mehmet Temel adına kayıtlı bir telefon arandığını tespit eden polis, hemen harekete geçiyor. Yapılan incelemede Mehmet Temel adına kayıtlı telefon Nisbetiye’deki Çavuşoğlu Taksi Durağı’nda kullanılıyor. Askari, Mehmet Temel’e ait telefon numarasını çeviriyor. Karşısına çıkan taksici Engin Kural’dan Ceylan Otel’e acele bir taksi istiyor. Kural da, “Biz Ceylan Otel’e buradan araba göndermiyoruz. Oranın önünde zaten taksi durağı var” diyerek, isteğini geri çeviriyor.


vatan
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 12:38:07
Güncelleme :10 Mart 2007 Cumartesi 12:46:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?