28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

'Boğaz'ımıza kadar kaçağa battık!

1983 yılında çıkarılan özel yasayla koruma altına alınan Boğaziçi, kaçak yapılaşmaya teslim oldu. 23 yıl içinde mevzuata aykırı 9 bin 616 bina ve gecekondu yapıldı. Sadece geçen yıl kaçak yapı sayısı yüzde 100 arttı.

Doğal güzelliğiyle çekim alanı yaratan Boğaziçi'ndeki kaçak yapılaşma durdurulamıyor. 1983 yılında çıkarılan özel yasa ile koruma altına alınan Boğaziçi, kaçak yapılaşmaya teslim oldu. Sadece geçen yıl tespit edilen kaçak yapı, bir önceki yıla oranla yüzde 100 arttı.
Boğaziçi'nin kültürel ve tarihi değerlerini, doğal güzelliklerini kamu yararı gözeterek korumak, geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için 1983 yılında 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu çıkarıldı. 

Boğaziçi'nde yerleşme ve yapılaşmanın planlanması, kaordinasyonu, imar uygulamalarının yapılması ve denetlenmesi amacıyla da Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü kuruldu. 

Başbakan, Bakanlar Kurulu, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ortak denetimine alınan Boğaziçi'nde kanun çıkmasından sonra geçen 23 yıl içinde 9 bin 616 mevzuata aykırı bina ve gecekondu yapıldı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden Basın Danışmanlığı aracılığıyla alınan bilgilere göre, Boğaziçi'nde toplam 28 bin 873 bina var. Bu binalardan 3 bin 4 adedi mevzuata aykırı yapı, 6 bin 612'si ise gecekondu. Bunların toplamı Boğaziçi'ndeki yapıların üçte birini oluşturuyor.

Yıkım ihalesi şart
Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 2004'te 1148, 2005 yılında ise 2 bin 146 adet izinsiz inşaat faaliyetinin durdurulduğunu belirterek, 2006'nın ilk üç ayında ise 621 adet izinsiz inşaata müdahale edildiğini açıkladı. 

Tespit edilen kaçak yapılarla ilgili olarak Belediye Encümeni'nden yıkım kararı alındığını belirten belediye yetkilileri, şu açıklamayı yaptı:
"Alınan yıkım kararlarının tamamının müdürlüğün imkânları içinde gerçekleştirilemediği görüldüğünden, konunun çözümünün ancak yıkım ihalesi yoluyla yapılabileceği anlaşıldı. Aralık 2005 itibariyle ihale konusunda çalışmalara başlanmıştır."

Eski müdürün itirafı
Eski Boğaziçi İmar Müdürü Semih Ay, geçen yıl kasım ayında görevinden alındı. Ay'ın yerine İrfan Uzun atandı. Ay, görevden ayrıldıktan sonra yaptığı açıklamada, "1.5 yıl zarfında kaçak inşaat için 150 civarında suç duyurusunda bulundum. Fakat hiçbirinden bir netice çıkmadı. Boğaz'daki kaçak yapılaşmayla baş edemedim" demişti.
Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2006 Pazar 04:13:14
Güncelleme :4 Haziran 2006 Pazar 11:27:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?