28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Bolu Dağı çilesi bitiyor

Çalışmalarına 16 yıl önce başlanan Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul-Ankara yönü, 15 Aralık 2006'da trafiği rahatlatmak için ilk etapta servis yolu olarak ulaşıma açılacak

Bolu Dağı tünelinde açılışa dönük son hazırlıklar sürerken, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, ”Bolu Dağı Tünelinin İstanbul-Ankara yönünü 15 Aralık 2006 tarihinde ulaşıma açabileceğiz" dedi.

Çalışmalar hakkında bilgi almak için Bolu Dağı tüneline gelen Turhan, havaların güzel olmasını en iyi şekilde değerlendirip, işleri tamamlamak ve Bolu Dağı Geçişini trafiğe açmak arzusunda olduklarını söyledi.

KIŞIN TRAFİK AKSIYOR

Bolu Dağının açılması konusunda kesin bir tarih vermenin zorluğunu anlatan Turhan, şöyle konuştu: “Yapılacak olan imalatlar, hava şartlarına bağlı. Ekim ayı bildiğiniz gibi çok yağışlı geçti bölgede. Kasım ayı iyi gidiyor. İmalatlarımız toparlandı. Özellikle ve öncelikle Bolu Dağı Geçişinde, trafiğe hizmet veren geçişte İstanbul- Ankara yönünde çok sıkıntı çekiyoruz. TIR'ların makaslaması, bir kar yağışında, yağmurda, buzlanmada ulaşım önemli ölçüde aksıyor. Biz de, bir an önce İstanbul Ankara istikametini bitirip, gerektiğinde burayı bir servis yolu olarak, ulaşımda aksayan zamanlarda burayı servis yolu olarak kullanma önceliğine sahip olalım diye, bu istikameti bitirmeye çalışıyoruz.”

Sonuçta Bolu Dağı geçişinin İstanbul-Ankara yönünü 15 Aralık 2006 tarihinde açabileceklerini ifade eden Turhan, açılan yolun devamlı ve düzgün bir işlevi olmayacağını, buradaki amaçlarının mevcut ulaşıma hizmet veren yoldaki trafiğin azalması için, bir 'servis yolu' amacıyla da olsa, ulaşımı sağlamak niyetiyle burayı hızlı şekilde hazırladıklarını belirtti. Tüneldeki diğer çalışmaların tamamlanmasına dönük hedefin de ”Ocak 2007” olarak öngörüldüğünü vurguladı.

SÜRE 3.5 SAATE DÜŞECEK

Tünelin inşaatını denetleyen Yüksel Proje Kontrol Teşkilatı Başkanı Faik Tokgözoğlu ise Bolu dağı geçişi çalışmalarına 1987 tarihinde 116 kilometre olarak başladığını, tünel inşaatının ise 1993 yılında başladığını belirterek hatırlattı. Bolu Dağı geçişinin teslim edildiğinde fiyat farkıyla beraber 895 milyon dolara mal olacağını ifade eden Tokgözoğlu, “Bu paranın içerisinde 285 milyon dolar ise fiyat farkı dahil 6 kilometrelik iki tüplü tünele harcanan paradır" diye konuştu. Tokgözlüoğlu, tünelin açılması ile birlikte İstanbul-Ankara arasının 3.5 saate düşeceğini de sözlerine ekledi.

Bolu Dağı esnafı olumsuz etkilenecek

Bolu Valisi Ali Serindağ, tünelin açılmasıyla Bolu Dağındaki esnafın olumsuz etkileneceğini belirterek, ancak bunun oradaki esnafın tümünün işini bırakması anlamına gelmeyeceğini söyledi. Bolu Dağı'ndan akan trafiğin tünelinin hizmete girmesiyle büyük bir bölümünün otobana kayacağını kaydeden Serindağ, ancak Bolu'da bulunan turistik işletmelerin ise bu durumdan yarar sağlayacağını söyledi. Serindağ, ”Bolu'ya tatile gelecek olan insanlar Bolu Dağındaki geçiş zorluğundan dolayı tatillerini erteleyebiliyorlardı. Tünelin hizmete girmesiyle bu durum ortadan kalkacak" dedi


aa
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 10:09:02
Güncelleme :29 Kasım 2006 Çarşamba 10:18:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?