15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bornova'da patlama: 1 ölü, 18 yaralı

Cumhuriyet mitingine hazırlanan İzmir'de, bu sabah Bornova'daki Mansuroğlu semt pazarında, giyim eşyası tezgahlarının arka kısmında patlama meydana geldi. Patlamada, çoğu esnaf 18 kişi çeşitli yerlerinden yaralanırken, çevredeki işyeri, ev ve otomobillerin camları kırıldı, maddi hasar oluştu. 

Bornova İlçesi'ne bağlı Özkanlar semtinde, her cumartesi günü kurulan, Mansuroğlu Semt Pazarı'nın, giyim eşyalarının bulunduğu bölüm tarafındaki girişte, bugün saat 09.18'de, tezgahların arka kısmında bulunan Metin Oktay Spor Kompleksi'ndeki bir ağaca bağlanan bisikletin sepet kısmına monte edilmiş bomba patladı.

Büyük bir gürültünün duyulduğu ve esnafın henüz satış yapmak için tezgahlarını açtığı sırada meydana gelen patlamada, büyük paniğe neden oldu. Çoğu esnaf olan Hatem Kaval, Mustafa Önal, Ramazan Bayrak, İrfan Karagöl, Ela Akgül, Nadir Bayındır, Fikriye Ulucak, Orhan Karatay, Mutlu Kaval, Erdoğan Berber, Gökhan Karagöl, Çiğdem Özdemir, Veli Pinek, Şakir Kaplan, Devrim Osmanoğlu, Şener Gökhan, İkram Yılmaz ve Hasan Bakan çeşitli yerlerinden yaralandı.

YARALILARDAN BİRİ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

Pazar yerinde meydana gelen patlamada ağır yaralanan Hatem Kaval'ın öldüğü bildirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, patlamada ağır yaralanan ve Genel Cerrahi Servisinde tedavi gören Hatem Kaval, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Oktay Nazlı, vücudunun çeşitli yerlerinde patlamadan kaynaklanan yaraları bulunan Hatem Kaval'ın, özellikle ayak ve batın (karın boşluğu) bölgesinde ciddi yaralar bulunduğunu, bu nedenle ameliyata alındığını açıklamıştı.

Bornova'daki Özkanlar pazar yerinde sabah saatlerinde, tezgahların arkasına bırakılan bir bisikletin üzerine yerleştirilen patlayıcının patlaması sonucu çoğu pazar esnafı 18 kişi yaralanmıştı.

Olayın ardından pazar yerine gelen çok sayıda polis ekibi, bölgede çalışma başlattı. Olay yeri güvenlik şeritleriyle kapatılırken, Kimlik Bildirme ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, laboratuvar incelemesi için patlayıcının parçalarını topladı. Bölgede uygulama yapan asayiş, karakol ve terör ekipleri de patlayıcıyı bırakan kişi ya da kişilerin yakalanması için operasyonlara başladı. 

Önceki Haber

Bornova İlçesi Özkanlar semti Ppzaryeri girişine bırakılan bomba saat 09.00 sıralarında patladı. Patlamada 17 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Bölgeye çok sayıda polis ve ilkyardım ekibi sevk edilirken, soruşturma sürüyor. Özkanlar pazar yerinde yapılan incelemede, patlayıcının, tezgahların arka kısmına bırakılan bir bisikletin üzerinde olduğu belirlendi. 

Pazaryeri esnaflarından Hasan Bakan, patlamayla ilgili şunları söyledi: 

"Sabah saatlerinde pazar yerinde tezgahımızı kurmuş, sohbet ediyorduk. Bir anda patlama oldu. Kendimizi yerde bulduk. Çevremdeki arkadaşlarımdan bazılarının yaralandığını gördüm. Hemen yakındaki araçlara taşıdık yaralıları. Patlamanın olduğu yerde daha önceden bir bisiklet duruyordu ve bisikletin arkasında mavi bir poşet vardı. Baktığımızda bu bisikletin ve poşetin paramparça olduğunu gördük. Ancak bu paketin kim tarafından konulduğunu görmedik." 

Patlama yerinde bulunan esnaf Halil Şafak ise "Patlamanın ardından yaralı arkadaşlarımızı ambulans beklemeden, kendimiz araçlarla gönderdik. Yaralıların ikisinin durumu ağır görünüyordu" dedi. 

Olayın ardından pazar yerine gelen çok sayıda polis ekibi bölgede çalışma yapmaya başladı. Kimlik Bildirme ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, Kriminal inceleme için patlayıcının parçalarını topladılar. 

Bölgede uygulama yapan asayiş, karakol ve terör ekipleri, patlayıcıyı bırakan kişi ya da kişilerin yakalanması için geniş çaplı operasyon başlattı.

Yaralıların kimlikleri

Patlamada yaralanan 13 kişinin isimleri şöyle: Mustafa Önal, Ramazan Bayrak, İrfan Karagöz, Ela Akgül, Fikriye Ulucak, Orhan Karatay, Şakir Kaplan, Mutlu Kaval, Hatem Kaval, Erdoğan Berber, Gökhan Karagöz, Veli Piknik ve Naim Bayındır.
Yaralılardan Hatem Kaval’ın ayak bileğinden ağır biçimde yaralandığı bildirildi.

Belediye Başkanı olay yerinde

İzmir’in Bornova ilçesindeki pazar yerinde 13 kişinin yaralanmasına neden olduğu bildirilen patlamanın ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu olay yerinde incelemelerde bulundu ve Ege Üniversitesi Hastanesindeki yaralıları ziyaret etti.
Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ile patlamanın meydana geldiği pazar yerine gelerek inceleme yaptı ve emniyet yetkililerinden bilgi aldı. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kocaoğlu, patlamada yaralananların büyük bölümünün Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine, 2 kişinin de Bornova Devlet Hastanesine kaldırıldığını bildirdi. Kocaoğlu, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu söyledi.
Saldırının pazar yerinde yapılmasını, "insana yönelik" olarak niteleyen Kocaoğlu, "Korkutmaya yönelik bir saldırı değil, tamamen cana kast edilmiş. Ancak can kaybının olmaması sevindirici" dedi.
 
Aziz Kocaoğlu daha sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisindeki yaralıları da ziyaret etti.
Kocaoğlu, burada da gazetecilere şu açıklamayı yaptı: 

"Bir çoğunun hafif sıyrıklarla kurtulması sevindirici. Pazar yerinde gerçekleşen bu olay direkt insana yönelik, katliama yönelik bir saldırıdır. Böyle bir saldırının bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Cumhuriyet Mitingiyle birleştirmek ne derece doğru bilmiyorum, ikisi ayrı konu. Şahsi fikrim bağdaştırmamak gerektiği. Yarınki mitingle ilgili gerekli önlemler alınacak ve katılım sağlanacaktır. Hiç kimsenin gelmemezlik yapacağını sanmıyorum."

Yaralı sayısı 17'ye çıktı

İzmir'de pazaryerinde meydana gelen bombalı saldırıda yaralananların sayısı 17'ye yükselirken, yaralıların tedavilerinin sürdüğü bildirildi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Oktay Nazlı yaptığı açıklamada, hastanede tedavi gören yaralılardan bazılarına cerrahi müdahale gerektiğini söyledi. Yaralı yakınlarına gerekli bilgileri verdiklerini belirten Nazlı, "Hastanemize gelen 13 yaralıdan birçoğu ayakta tedavi ile taburcu edilebilecek durumda. Yaralılardan Hatem Kaval ayağından ve iç organlarından yaralı olduğu için durumu ağır. Diğer yaralılardan bazılarına cerrahi müdahale gerekiyor" dedi. 

Bu arada patlamada hafif yaralanan Çiğdem Özdemir ve Devrim Osmanoğlu'nun da tedavi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildiği, yaralı sayısının böylece 17'ye yükseldiği bildirildi. Yaralılardan 15'i Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 2'si de Trafik Hastanesi'nde tedavi görüyor. 

Vali: "Patlama mitingi etkilemez" 

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Bornova'da pazar yerindeki patlamanın, yarın yapılacak Cumhuriyet Mitingi'ni etkileyeceğini sanmadığını bildirdi.

Vali Kıraç, patlamanın yarınki mitingle ilgisi olduğunu düşünmediğin belirterek, "Mitingde yaklaşık 3 bin polis görev yapacak. Gerekirse bütün İzmir emniyet teşkilatını mitingde görevlendirebiliriz. Patlamanın yarınki mitingi etkileyeceğini sanmıyorum" diye konuştu.

Cumhuriyet Mitingi Düzenleme Kurulu Başkanı avukat Ferda Kardelen ise yaptığı yazılı açıklamada, mitinge bir gün kala Bornova'da yaşanan patlamayı üzüntüyle öğrendiklerini kaydetti.

Patlamanın, mitingi engellemek, baltalamak isteyen güçlerin, katılımı azaltmaya yönelik bir eylemi olabileceğini iddia eden Kardelen, bu tip eylemlerin cumhuriyet güçlerini engellemeyeceğini, aksine mücadele azmini güçlendireceğini savunarak, "Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Olayı şiddetle kınadığımızı, yaralanan yurttaşlarımıza acil şifa dileğimizi bildiriyoruz" görüşünü ifade etti.

Bu arada patlamanın meydana geldiği bölgenin yakınında askeri lojmanların bulunduğu ve lojmanlardaki bazı dairelerin camlarının kırıldığı bildirildi.

Öte yandan yarınki miting için İzmir'de bulunan yabancı basın kuruluşlarının temsilcileri patlamanın meydana geldiği yerde gelişmeleri izledi.



Milliyet internet
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2007 Cumartesi 15:21:33
Güncelleme :12 Mayıs 2007 Cumartesi 16:41:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fahri turgut IP: 88.241.51.xxx Tarih : 4.09.2008 20:23:17

abiler hepimizin başı sağ olsun bunlar ne yapacağız böyle hiç bilmiyorum yazık günah şu millete yaaa.... kimler yaptı bilmiyoruz ama inşallah en kısa sürede dvletten cezalarını alırlar tekrar hepimizin başı sağolsun... YAZIKLAR OLSUN