22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bu dava 48 yıldır karar bağlanamıyor

MANİSA'da, Orman İdaresi tarafından açılan kadastro davası, 48 yıldır karara bağlanamadı. 150 duruşmanın yapıldığı yaklaşık yarım asırlık süreçte çok sayıda hakim ve savcı davayla ilgilendi. Davalı hissedarlardan Tunç Ali Boztepe, geciken adalet nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurma önerilerini reddetti, “Devletimi şikayet etmem” dedi.

Yılan hikayesine dönüşen davada, Çulluçiftliği olarak bilinen bölgedeki 221 nolu parselde, 6 milyon 654 bin 400 metrekare (6 bin 654 dönüm) arazinin sahipleri ile Manisa Orman İşletme Müdürlüğü karşı karşıya geldi. Orman idaresi, 1959'da arazinin orman alanı olduğunu söyleyip terkini istedi. Arazi sahipleri ise arazilerinin tapulu olduğunu söyleyip terketmeyince Orman İşletmesi, ‘kadastro tespitine itiraz’ davası açtı.

Dava, o dönemde kadastro mahkemelerinin olmaması nedeniyle Manisa Asliye Hukuk Mahkemesi'nde başladı. Birkaç yıl sonra Kadastro Mahkemesi kurulunca, dava 1968/ 54 esas numarasıyla Manisa Kadastro Mahkemesi'ne devredildi. Davalılardan Haydar İçin, 1985 yılında Tunç Ali Boztepe'ye hisselerini satarak davadan ayrıldı. Boztepe 1985'te davaya dahil oldu ve araziyi kullanmak için girişimlerde bulundu.

Bir şirketin yönetim kurulu üyeliğinden emekli olan ve o dönemde bölgede iş imkanı yaratmak için soğuk hava depoları ve fabrika kurup konservecilik yapmak isteyen Tunç Ali Boztepe, araziyi mera olarak kullanan bölge halkıyla da karşı karşı geldi. Zaman zaman çatışmaların da yaşandığı olaylar sırasında dava görüşmeleri de devam etti.

Boztepe, mahkemeye havadan çekilmiş fotoğrafları kanıt olarak sundu, bölgedeki ağaçların kendiliğinden yetiştiğini, orman vasfı taşımadını öne sürdü, ancak sonuca varılamadı. 1959 yılından bu yana birçok hakim, savcı ve avukat eskitmesine rağmen karara bağlanamayan davanın son duruşması 20 Aralık 2006 tarihinde yapıldı.

DEVLETİMİ ŞİKAYET ETMEM

Araziyi aldığı yıl henüz 45 yaşında olan ve çiftlik kurmaya soyunan Tunç Ali Boztepe, 22 yılda dava sonuçlanmayınca projesinden vazgeçti. Davayı kazanması halinde araziye eğitim tesisleri kuracağını ya da satarak gelirini öğrencilerin eğitiminde kullanmak üzere bir vakfa bağışlayacağını belirten 67 yaşındaki Boztepe şöyle dedi:

“Yıllar önce geçirdiğim kalp rahatsızlığı sonrası kendimi doğa ile baş başa bırakmak için Türkiye genelinde arazi arayışına girdim. Manisa'daki bu arazi, konumu itibariyle çiftlik ve soğuk hava depoları kullanımı için uygundu. Araziyi 1985 yılında satın aldık.

Hukukçular, en geç bir yıl içinde davanın sonuçlanacağını söyledi. Ancak mahkemeden bir türlü karar çıkmadı. 22 yıldır her duruşmaya eksiksiz katıldım, hala da katılmaya devam ediyorum. Yerel mahkeme karar vermediği için üst mahkemeye de gidilemedi. Avukatlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidersem 48 yıldır dava sonuçlanmadığı için tazminat hakkı kazanacağımı söylüyor. Ancak ben bunu yapamam, devletimi şikayet edemem. Ama bir davanın 48 yıl sürmesi de düşündürücü ve üzüntü verici.”
Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 11:27:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?