22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bu fotoğrafa soruşturma açılmadı

Samsun Savcılığı, Dink cinayeti zanlısı O.S.'nin polis ve jandarmayla 'samimi' görüntü vermesini suç saymadı. Fotoğrafların kamusal hizmet adına çekildiğini belirten savcılığa göre zanlı konuşturulmaya çalışılıyordu.

Samsun Cumhuriyet Savcılığı, AGOS Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin ardından Samsun'da yakalanan O.S.'nin jandarma ve polislerle çektirdiği samimi görüntülerde suç unsuru bulamadı. Savcılık O. S.'nin eline Türk bayrağı veren, poster gibi fotoğraflarını çeken ve katil zanlısıyla kol kola giren güvenlik görevlileri hakkında takipsizlik kararı aldı. Savcılık polis ve jandarmanın bu hareketlerini 'kamusal hizmet için birbirleriyle yarış halinde' olmalarına bağladı. Poster gibi fotoğraf, mekânın dar olmasıyla açıklandı. Konuyla ilgili olarak sadece görüntüleri basına sızdıran kişi ve O. S'yi nezarethaneye koymayan polis müdürü yargılanacak.

21 kişi belirlendi
Dink'in öldürülmesinden sonra katil zanlısı O.S.'nin Samsun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde polis ve jandarmalarla kol kola çektirdiği fotoğraf ve görüntüler ortaya çıkmıştı. Bir fotoğrafta zanlı Atatürk'ün 'Hiçbir vatan toprağı kaderine terk edilemez' sözünün yazılı olduğu bir Türk Bayrağı'nın önündeydi. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı. 21 güvenlik görevlisinin kimlikleri saptandı. İçişleri Bakanlığı'nın emriyle polis, mülkiye ve jandarma müfettişleri disiplin soruşturması yaptı. Müfettişlerin raporunda görevlilerin zanlıya sempati duyduğu izlenimi oluştuğu, ancak bunun ceza soruşturması açısından suç oluşturmadığını anlatıldı. Bu rapor savcının soruşturmasına dayanak oldu. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı 8 Haziran'da 21 şüpheli hakkında takipsizlik kararı aldı.


İki günah keçisi
Kararda ilginç saptamalar yapıldı. Savcılığa göre suçu ve suçluyu öven kimse yoktu, tüm samimi yaklaşımlar zanlının ağzından laf alabilmek için yapılmıştı. Konuyla ilgili olarak sadece görüntüleri basına sızdıran kişi ve O. S'yi nezarethaneye koymayan polis müdürünün yargılanması gerekiyordu.


İfadeler yeterli bulundu
Polis ve jandarmanın ifadelerinde zanlıya sempati duymadıklarını söylemeleri yeterli bulunurken, suçu ve suçluyu övme suçunun ancak alenen işlenebileceği, ancak çay ocağının aleni bir yer olmadığı belirtildi. Kararda O.S.'nin elinde Türk Bayrağı'nın olmasının nedeni şöyle açıklandı: "Katil zanlısına ait Türk Bayrağı'nın elinde olmasının, bunu aşırı derecede önemsemesinden, elinden alınması durumunda işlediği suça ilişkin hiçbir beyanda bulunmayacağını belirtmesinden kaynaklandığı, insani yaklaşım ile işlediği suçu anlatmasından elde edilecek kamu menfaatinin göz önünde bulundurulmasından dolayı bayrağın elinden alınmadığı.."


Yer darlığından poster
Kararda, O. S.'nin poster görünümlü fotoğrafıyla ilgili olarak da "Arka fonda TEMA Vakfı'nın takviminin yer almasının, fotoğraf ve kamera görüntülerinin alındığı çay ocağının darlığı ve rahat fotoğraf çekilebilecek nitelikte başka bir yerin olmamasından kaynaklandığı..." denildi. Oysa görüntüleri çekenlerin yazıyı zanlının başının üzerine getirmek için özel çaba harcadığı konuşmalarında ortaya çıkmıştı. Kararda Dink'in altı ay hapis cezası aldığı mahkeme tutanağının geniş bir şekilde yer alması da dikkat çekti.

Radikal
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2007 Çarşamba 06:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?