30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bu haberleri kim sızdırdı?

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, dün bazı gazetelerde Genelkurmay Başkanlığı’nın Bakanlar Kurulu’na verdiği brifinge ilişkin "asılsız bazı haberlerin" yayımlandığı belirtilerek, "Söz konusu haberlerde yer alan bilgiler gerçeği yansıtmadığı gibi doğruluğu hiçbir şekilde soruşturulmamış olup, tümüyle dayanaktan yoksundur" denildi.

Bakanlar Kurulu'nun geçen pazartesi gerçekleştirilen toplantısında bir ilk yaşanmış ve Genelkurmay Başkanlığı, iç güvenlik harekâtına ilişkin hükümet üyelerine brifing vermişti. Brifinge Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yanı sıra Genelkurmay İç Güvenlik Harekât Daire Başkanı Tuğgeneral Mustafa Bakıcı ile İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de katılmıştı.

Başbuğ'la ilgili iddilaları içeren haber AKP yandaşı 3 gazetede aynı ifadelerle yer aldı.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden dün yapılan açıklamada, dün bazı gazetelerde Genelkurmay Başkanlığı’nın Bakanlar Kurulu’na verdiği brifinge ilişkin "asılsız bazı haberlerin" yayımlandığı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bugünkü (dünkü) Sabah, Zaman ve Yeni Şafak gazetelerinde 27 Ekim 2008 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısının içeriği konusunda aynı kaynaktan üretildiği izlenimi veren asılsız bazı haberler yayınlanmıştır. Söz konusu haberlerde yer alan bilgiler gerçeği yansıtmadığı gibi doğrulduğu hiçbir şekilde soruşturulmamış olup, tümüyle dayanaktan yoksundur. Manipülasyona yönelik bu tür haberlere itibar edilmemesi hususunu basın mensuplarımızın ve kamuoyumuzun dikkatine sunuyoruz."

Çelik: Genelkurmay'dan spesifik öneri gelmedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise bir gazetecinin, "Genelkurmay Başkanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na verilen brifingde 'Doğu ve Güneydoğu'da imam olmayan camilere imam atanması' ve 'Kürtçe yayının artırılması' gibi öneriler gündeme geldi mi" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Bunları hangi kaynaktan alıyorsunuz bilemiyorum. Terörün bertaraf edilmesi ile ilgili, Genelkurmay Başkanlığı'mızın, dolayısıyla güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu çalışmalar ortaya kondu. Bundan sonra da devletin bütün kuruluşlarının el birliğiyle bu sorunun üstesinden nasıl gelebileceği ile ilgili geniş çaplı bir değerlendirme yapıldı. Burada spesifik olarak, 'Şu konuyu şöyle çözelim' gibi bir tespit veya öneri olmadı. Genelde bölgede yaşanan sorunlar, sosyoekonomik sorunlar, masaya yatırıldı. Çünkü olayın bir de sosyoekonomik boyutu var. O boyutta değerlendirildi. Yoksa spesifik olarak bahsedilen konular olmadı. Bunlar doğru intikal etmiş değil. Doğru kaynaktan bilgi almamışsınız."

Gazetelerin iddiaları


Bazı gazetelerde yer alan haberlerde Başbuğ'un; doğudaki imam açığının giderilmesi, Kürtçe yayına bir an önce geçilmesi, bölgedeki sosyal ve kültürel haklarla ilgili adım atılması önerilerini dile getirdiği iddia edildi. Söz konusu haberlerde, Başbuğ'un akan kanın durdurulması için terörü destekleyenlerle görüşülebileceğini, bu kapsamda Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile temasa geçilmesine olumlu baktığını söylediği iddiasına yer verildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 11:17:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?