16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bu sıcaklar öldürür

Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgası bugün ve yarın tüm yurtta etkili olacak. Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği yazıyla hava sıcaklığının arttığı şu günlerde “sıcak tatili” verilmesini önerdi.

Bakanlık, bu konudaki inisiyatifin valiliklerde olduğunu, kendi illerinin durumuna göre öncelikle yaşlı ve hamile olanlardan başlamak üzere tüm kamu çalışanlarına “sıcak tatili” verilebileceğini bildirdi.

Sıcak hava Aydın'da can aldı

Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı Aydın'da, bir kişi plajda geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

Dün kızı Serap Yılmaz'ın Davutlar beldesi Nazilli Sitesi'ndeki yazlığına giden Köy Hizmetleri'nden emekli Mustafa Konar (60), eşi Gülhanım Konar, çocukları ve torunları ile Sevgi Plajı'nda denize girdi. Denizden çıktıktan sonra fenalaşan Konar, ailesi tarafından Kuşadası Devlet Hastanesine götürüldü.

Kalp krizi geçirdiği tespit edilen Konar, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Evli ve üç çocuk babası Konar'ın, aşırı sıcak nedeniyle kalp krizi geçirmiş olabileceği belirtildi.

İstanbul'da 81 kişiyi sıcak çarptı


İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da geçen hafta sonunda 57, bugün de 24 olmak üzere toplam 81 kişinin sıcak çarpması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu, büyük çoğunluğunun da taburcu edildiğini söyledi.

Güler, Valilik'te sağlıktan sorumlu Vali Yardımcısı Necati Şentürk ve İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Gönül Şengöz'le düzenlediği basın toplantısında, kronik hastalığı olan, gebe ve engelli kamu çalışanlarına verilen iki günlük izin düzenlemesiyle temel kamu hizmetlerinin aksatılmayacağını ve hizmetin yürütülmesi için yeterli personelin ayrılmış olacağını belirterek, gelişen şartlara göre İstanbul Hıfzıssıhha Kurulunun yeni tedbirleri de gündeme getirebileceğini ifade etti.

Balıkesir'de 3 gün sıcak tatili


Balıkesir Valiliği, aşırı sıcaklar neticesinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan özürlü, hamile ve kronik hasta olanların 26-28 Haziran tarihleri arasında idari izinli sayılacağını duyurdu.

Balıkesir Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaşanan aşırı sıcakların ülke genelinde olduğu gibi Balıkesir'de de etkili olduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı genelgesi ve Devlet Meteroloji Genel Müdürlüğü'nün meteorolojik ihbarlarının değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, kamu kurumlarında çalışan memur, sözleşmeli ve işçi personelden özürlü, hamile ve kronik hasta olanların 26 Haziran Çarşamba, 27 ve 28 Haziran günlerinde idari izinli sayılacağı ifade edilirken, özel işyerlerinin de tedbirler alınması tavsiye edildi


EN SICAK GÜN ÇARŞAMBA


27 Haziran Çarşamba günü, güney, iç ve batı bölgeler başta olmak üzere yurt genelinde beklenen yüksek sıcaklık değerlerinin oluşturacağı muhtemel sağlık problemleri ve orman yangınları gibi olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması istendi.


CUMA GÜNÜ MEVSİM NORMALLERİNE İNECEK
Cuma günü rüzgarların da sert esmesi ile Marmara ve Ege'de sıcaklık 8-10 derece düşerek, mevsimin ortalama değerlerine inecek.


İSTANBUL VALİLİĞİ: "MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN"


İstanbul Valiliği, kentte bugün ve çarşamba günü hava sıcaklığının 39-40 derece kadar yükseleceğinin tahmin edildiğini belirterek, vatandaşların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını istedi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, kentte, meteoroloji hava tahmin raporuna göre, İstanbul'da bugün ve yarın hava sıcaklığının 39-40 dereceye kadar yükselebileceğinin tahmin edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, sıcak havanın, "kalp, tansiyon, diyabet, kanser ve böbrek hastaları, normal kilosunun çok üstünde ya da altında olanlar, psikolojik ve psikiyatri rahatsızlığı olanlar, 65 yaş üstündekiler, çocuklar ile hamileler" için oldukça tehlikeli olabilecek güneş çarpmasının ya da bunun neden olduğu aşırı su kaybının tehlikeli sağlık problemlerine sebep olabildiği bildirildi.


Bu durumdan en çok küçük yaştaki çocuklar ile yaşlıların etkilendiği anımsatılan açıklamada, "Bünyelerinin zayıf olması onları güneşe ve aşırı sıcaklığa karşı daha hassas yapar, aynı şekilde sıcak ortamlarda çalışan ağır sanayi işçilerinde de yüksek ısıya bağlı olarak güneş çarpması belirtileri görülebilir" denildi.


Açıklamada, vatandaşların aşırı sıcaklardan zarar görmemesi için mecbur kalmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmamaları istenerek, sıcaktan olumsuz etkilenen veya sıcak çarpmasına maruz kalanların 112 Acil Servisi'nden yardım istemeleri ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği vurgulandı.

İSTANBUL'DA 2 GÜN SICAK TATİLİ


İstanbul Valisi Muammer Güler, engelli ve hasta kamu personeline 2 gün izin verileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği yazıyla hava sıcaklığının arttığı şu günlerde “sıcak tatili” verilmesini önerdi.

Bakanlık, bu konudaki inisiyatifin valiliklerde olduğunu, kendi illerinin durumuna göre öncelikle yaşlı ve hamile olanlardan başlamak üzere tüm kamu çalışanlarına “sıcak tatili” verilebileceğini bildirdi.

Çanakkale'de sıcak hava izni

Çanakkale Valiliği, aşırı sıcaklar nedeniyle, özürlü, hamile ve kronik rahatsızlığı olan kamu çalışanlarının, bugün, yarın ve 28 Haziran'da idari izinli sayılacağını bildirdi.

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, yaptığı yazılı açılamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden, 27 Haziran Çarşamba günü hava sıcaklığının son yılların ortalamasının üzerine çıkarak, Çanakkale'de gölgede 37 derece olacağının öğrenildiği, bu derecedeki sıcaklığın özellikle sağlık yönünden sakıncalar doğurabileceğini belirtti.

Vali Kırlı, hava sıcaklığından kaynaklanabilecek olası olumsuzlukları karşı tüm önlemlerin alındığını ifade ettiği açıklamasında, şunları kaydetti:

"Çanakkale ilinde kamuda çalışanlardan özürlü personel, hipertansiyon, şeker hastaları, kalp ve damar, beyin ve damar, kronik solunum sistemi, kronik karaciğer, kronik böbrek hastaları ile buna benzer süreğen hastalığı olanlar, aşırı sıcakta açık alanlarda çalışması uygun olmayan kamu çalışanları, amirlerine bilgi vermek kaydıyla bugün, yarın ve 28 Haziranda idari izinli sayılacaklar."

Ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 10:22:14
Güncelleme :26 Haziran 2007 Salı 16:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?