22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bu su bize yeter!

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye su fakiri bir ülke değil. Kaynakları akıllı yönetirsek bu su bize yeter" dedi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, gündemdışı söz alarak, küresel ısınmanın son 10 yıldır dünya gündemini işgal ettiğini söyledi.

İç Anadolu Bölgesi'nin, küresel ısınmaya karşı aşırı kırılgan olduğunu ifade eden Alaboyun, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını kaydetti.

Alaboyun, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi, su piyasası düzenleme kurulu kurulmasını önererek, bu şekilde, yerel su kaynaklarının, daha verimli şekilde kullanılabileceğini belirtti.

İkinci gündemdışı konuşmacı MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı da küresel ısınmaya değindi.

''Yaşadığımız dünya, bize, su kaynakları konusunda cömert davranmıyor'' diyen Nalcı, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını bildirdi.

Nalcı, suyun tasarruflu kullanılması için milli politikanın olması ve bu konunun ders müfredatlarına girmesi gerektiğini belirtti.

Gündemdışı konuşmalara yanıt veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da küresel ısınmanın, iklim değişikliğinin nedeninin, sera gazlarının atmosfere fazla salgılanması olduğunu anlattı.

Bunun, Avrupa ve ABD'nin hızlı sanayileşmesinden kaynaklandığına dikkati çeken Eroğlu, zamanla sıcaklığın arttığını, iklim değişikliğinin oluştuğunu söyledi. Veysel Eroğlu, bunun sorumlusunun, Türkiye değil, gelişmiş ülkeler olduğunu belirterek, sera gazı salınımının, ABD ve Kanada gibi ülkelerde, Türkiye'den çok daha fazla olduğunu söyledi.

Eroğlu, ''Türkiye kesinlikle su zengini bir ülke değil, fakat su fakiri bir ülke de değil. Su kaynakları tek elden ve akıllı şekilde yönetildiğinde bu su Türkiye'ye yeter'' diye konuştu.

Türkiye'nin yılda ortalama 112 milyar metreküp suyu ekonomik olarak kullanabileceğini belirten Bakan Eroğlu, sulamada 29,6 milyar metreküp, içmede 6,2 milyar metreküp ve sanayide 4,3 milyar metreküp su kullanıldığını bildirdi.

Eroğlu, küresel ısınmanın tarımı etkilediğine işaret ederek, baraj ve gölet inşaatları için son 4,5 yılda seferberlik ilan ettiklerini kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 21:39:29
Güncelleme :4 Ekim 2007 Perşembe 22:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kemal IP: 88.242.75.xxx Tarih : 4.10.2007 21:31:58

Sayın Baknım, Şu bilinçiz orman kesimine dur demiyecekmisiniz. Küresel ısınmadan söz ediliyor, birtaraftan ağaç kesimleri, çok yazık oluyor bu ülkeye.