22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Buğdayda 95 milyon YTL vurgun

Sahte fatura düzenleyerek 95 milyon YTL destekleme primi aldıkları belirlenen 8 firma hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen soruşturmada, Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa'da faaliyet gösteren 8 firmanın büyük miktarda buğday destekleme primi alabilmek için sahte fatura düzenlediği ortaya çıkarıldı.

Zirai ürünlerindeki destekleme primlerinde haksız kazanç yapılıp yapılmadığını tespit etmek amacıyla Mersin Ticaret Borsasında (MTS) bir araştırma yaptıklarını belirten Mersin Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, geçen yıl 5 bin ton ve daha fazla buğday tescil ettirmiş olan mükelleflerin listesi ile bunlara ait tescil beyannamesi ve alış belgelerine ait belgeleri MTB'den istediklerini söyledi.

Yapılan hesaplamalarda, Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki 8 firmanın stoklarındaki buğdayların oldukça fazla olduğunun belirlendiğini ifade eden Çember, "3 ildeki 8 firma hakkında istihbarat içerikli araştırmalar yapıyoruz. 3 ilde eş zamanlı fiili sayım yapılması için operasyon düzenledik. Alıcı ve satıcı firmalar nezdinde yapılan sayımlarda dikkate değer buğday tespiti yapılamadı. Söz konusu firmaların gerçekte herhangi bir emtia alıp satmadıkları tespit edildi." dedi.

Geçen yıl gerçekleştirilen olayda suçun eyleme dönüşüp dönüşmediğini araştırdıklarını belirten Çember, 8 firmanın 302 bin 175 ton buğday alımı gerçekleştirdiğinin belirlendiğini açıkladı.

Bu miktardaki buğdayın 94 milyon 903 bin 905 YTL ettiğini belirten Çember, "Devletten kilogram başına alınması gereken 3.5 YKr destekleme primi tutarı ise 10 milyon 576 bin 125 YTL'yi buluyor. Mersin'de gerek müstahsilden gerekse fatura ile çok sayıda firmanın almış oldukları buğdayların gerçeği yansıtıp yansıtmadığına yönelik bir araştırma yapmak için yola çıktık. Amacımız, hem sahte faturanın önüne geçmek, hem de ödenen destekleme prim tutarlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını görebilmekti. Ancak, yapılan çalışmalarda, ortada fatura olmasına rağmen buğday bulunamadı." diye konuştu.

Satıcı ve alıcı 8 firmanın daha önce sahte fatura düzenlediklerini ve stoklarında buğday bulunmadığını tespit ettiklerini ifade eden Çember, ilgili mükelleflerle ilgili cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.


aa
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2007 Salı 15:33:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?