20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Bugün Taksim'de kabus var

Hükümet, sendikaların ısrarlı tavrına rağmen Taksim’e izin vermedi. İşçiler de geri adım atmadı.

DİSK, KESK ve Türk-İş’in bazı üyeleri binlerce işçiyle bugün Taksim’de olacak, 20 bin polis de tam teçhizatla karşılarında... 

‘ROBOCOP’LAR TAM TEÇHİZAT

GAZ MASKESİ

* Özellikle biber gazıyla yapılan müdahalelerden etkilenmemek amacıyla kullanılıyor.


KALKAN

* Şeffaf, kırılmaz yapı (3mm/4mm Polycarbonate)
* Uzun süreli kullanımlarda bile kolu ağrıtmayan ergonomik dizayn
* Her kola uyan elastik
yapı
* El yormayan pürüzsüz
yüzey
* Jopu tutan sabit kın
* Kolu darbelere karşı
koruyan yumuşak polimer
malzeme.

COP

* 65-75 cm uzunluğunda, kırılmaz yapı
* Polyester ve cam ipliklerden
oluşturulan iç çekirdek
* Tutma kolaylığı sağlayan deri kayış
* Hafif ve dayanıklı malzeme
* Yumuşak ve kaymayı önleyen dizayn.

KASK

* Polyamid’ten üretilmiş kırılmaz, alev almaz kabuk
* 3mm Polikarbonat’tan üretilmiş ön vizör, kolayca indirilip kaldırılabilir
* Alerji yapmayan, doğal zig deriden üretilmiş iç kısım
* Enseyi ve boynu koruyan deri boyun koruyucu .

ROBOCOP GİYSİ

* Vücut koruyucu sırt, göğüs, omuz, kol ve bacakların korunmasına göre tasarlanmış.
* Alev almaz plastik, darbe ve batmalara karşı koruma
* Ayarlanabilir lastik ve velcro sistemi sayesinde her beden vücuda uyum olanağı
* Kıyafet içi ve dışı kullanım
* 4 kilo 700 gram.

BİBER GAZI TİMİ HAZIR

İstanbul polisi, en çok biber gazına güveniyor. Biber gazı kullanmak üzere Çevik Kuvvet ekipleri arasından polisler seçilip eğitim gördü. Polis kendisinden uzakta olan gruplara Zet denilen tüfekle biber gazı atacak. Bu cihaz biber gazını 150 metre uzağa kadar atabiliyor. El bombası şeklinde olan ve “smoke” olarak adlandırılan ikinci tip biber gazı ise elle atılıyor. Bu tür biber gazı, tarafından yeniden polise atılmaması için çok ısınan bir özelliğe sahip oluyor. Üçüncü çeşidi biber gazı ise vanalı. Yangın söndürme tüpü şeklindeki bu gaz personelin omzunda duruyor. Vanası açılınca gaz fışkırtıyor. 


Meydana demir parmaklık örüldü

Polis, bariyerlerle kapattığı Taksim Meydanı’na girmek isteyenleri önce uyaracak, ardından panzerlerden tazyikli su sıkacak yine dağılmazlarsa biber gazı kullanacak...

İSTANBUL’da güvenlik güçleri sendikaların 1 Mayıs’ı kutlamakta ısrarlı olduğu Taksim ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Taksim Meydanı da adeta ablukaya alındı. İstanbul Valisi Muammer Güler polise güç kullanma yetkisi verdi. İşte alınan önlemlerden bazıları:

67 İLDEN 5 BİN POLİS TAKVİYE 45 ilden uçakla, 22 şehirden de karayolu ile İstanbul tam teçhizatlı 5 bin polis geldi. Toplam 20 bin polis tam teçhizatlı olarak Taksim çevresinde olay çıkmaması ve çıkacak olaylara müdahale için görev alacak. Diğer bölgelerde de zafiyet yaşanmaması için poliste izinler kaldırıldı. Emniyet güçlerine çok sayıda jandarma timi de destek verecek.

ÇEVİK KUVVET’E DESTEK İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın talimatıyla halen diğer birimlerde halen görev yapan ancak daha önce Çevik Kuvvet’te görev yapan 4 bin polis de 1 Mayıs’ta görev yapması için Çevik Kuvvet’e gönderildi. Bu uygulama ile acemi polislerin olaylar karşısında istenmeyen davranışlarının önüne geçilmesi planlandı.

UYARI, TAZYİKLİ SU VE BİBER GAZI Geçen yıla damga vuran “bir polisin eşiyle yemek yiyen vatandaşı tokatlaması” benzeri olayların bu yıl da yaşanmaması için emniyet bir müdahale planı hazırladı. Buna göre Taksim’e çıkmak isteyen grupların yolu polis ekipleri ile kesilecek ve önce dağılmaları için megafonla uyarı yapılacak. Dağılmamakta ısrar eden gruplara önce panzerlerden tazyikli su sıkılacak. Bununla da dağılamayan göstericilere biber gazı ile müdahale edilecek. Bu sırada polise mukavemet gösteren kişiler ise gözaltına alınacak.

KONTROLSÜZ GÜCE “İŞLEM” Vali Güler’in dile getirdiği “kontrollü güç” kavramına dikkat edilecek. Yere düşen veya etkisiz hale getirilen kişilere vurulmayacak. Yetkisini aşarak aşırı derecede güç kullanacak polisler hakkında işlem yapılacak.

MEYDAN BARİYERLERLE ÇEVRİLDİ Emniyet güçleri, Taksim Meydanı’nı bariyerlerle çevirip yaya trafiğine kapattı. Taksim Meydanı’na kimsenin girmesine izin verilmeyecek.

50 KAMERA İZLEYECEK Taksim Meydan’ında bulunan 18 MOBESE kamerası 50’ye çıkarıldı. Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollara kamera yerleştirildi. Kameralar Taksim’den canlı yayın yapacak ve ani toplanmalar hemen belirlenip olay yerine polis gönderilecek. Olay çıkarıp kaçan kişiler de kameradan belirlenecek, kimliğinin saptanmasından sonra gözaltına alınacak.

HAVADAN HELİKOPTERLE TAKİP Taksim ve çevresinde toplanacak grupların kontrol altında tutulması ve olası bir kargaşada dağılacak grupların nereye kaçtığını belirlemek için 3 polis helikopteri görev yapacak.

KESKİN NİŞANCILAR Meydan çevresindeki binaların tepesinde keskin nişancılar yerleştirilecek.

KRİZ MERKEZİ HAZIR 1 Mayıs’ta çıkabilecek olayları izlemek ve hemen gereğini yapabilmek için Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne Kriz Merkezi oluşturuldu. Emniyetten Sorumlu Vali Yardımcısı’nın başkanlık edeceği kriz merkezinde itfaiye, sağlık müdürlüğü, MİT ve Sahil Güvenlik yetkililerinin de görev yapacağı açıklandı. Taksim Meydanı’ndaki kameralardan gelen görüntüler ve MOBESE merkezinden gelen görüntüler Kriz Merkezi’ne anında aktarılacak.

MOBESE’YE YERİNDEN YÖNETİM İstanbul Emniyet Müdürlüğü, çıkması olası olaylara karşı Taksim ve çevresini kameralarla donattı. Meydana ve meydana çıkan tüm sokaklara toplam 50 kamera yerleştirildi. Mobil MOBESE yönetim merkezinin bulunduğu bir araç da meydana park etti. Kameralardan alınacak görüntüler anında kriz yönetim merkezine iletilecek.

 

 

 

Vatan
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 07:43:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?