15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bürokratın tarikat bağı

Eski BOTAŞ Genel Müdür Vekili Çiftçi'nin, tarikat lideri olduğu belirtilen H.K. ile bağlantısı olduğu, BOTAŞ Genel Müdürlüğü'ne yapılacak atama konusunda H.K.'nın oğlu M.Z.K. ile görüştüğü tespit edildi


BOTAŞ'taki bazı ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen Mavi Hat operasyonunda tutuklanan eski BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi'nin, dosyada adı geçen tarikat lideri olduğu belirtilen H.K. ile bağlantısı olduğu ortaya çıktı.
Çiftçi'nin, BOTAŞ Genel Müdürlüğü'ne yapılacak atama konusunda, H.K.'nın oğlu M.Z.K. ile görüştüğü de tespit edildi. Mavi Hat dosyasındaki "BOTAŞ'a genel müdür ataması için bir tarikat liderinin devreye girdiği" yönündeki ifadelerle ilgili yeni bilgiler gün ışığına çıktı.
Liderliğini tutuklu işadamı İbrahim Selçuk'un yaptığı organize suç örgütünün kurucusu olarak tutuklanan Lokman Usta'nın, Pursaklar'da H.K. adlı bir tarikat lideriyle bağlantısının bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından, aynı operasyonda tutuklanan bürokrat Çiftçi'nin de M.Z.K. ile teması saptandı.
BOTAŞ Genel Müdür Vekilliği ve yönetim kurulu başkanlığının yanı sıra, fesat karıştırıldığı iddia edilen bazı ihalelerde komisyon başkanlığı da yapan Çiftçi'nin, M.Z.K. ile görüşerek, Usta'nın yaptığı gibi BOTAŞ Genel Müdürlüğü'ne Hüseyin Saltuk Düzyol'un yerine, dönemin BOTAŞ Yönetim Kurulu üyesi ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy'un atanmasını sağlamak amacıyla temas ettiği saptandı.


'Vidayı sıksın'
Tutuklanan Aksoy'un da "tarikat lideri" H.K. ile görüştüğü saptandı. Düzyol'a ait atama kararnamesinin Cumhurbaşkanlığı'nca onaylanmayarak iade edilmesi üzerine, H.K.'nın Aksoy'u evine çağırıp görüştüğü ve "Bekir'i çağırayım, biraz vidalarını sıkayım" dediği belirtildi.
Soruşturma dosyasında, Usta'nın, Aksoy'un Düzyol'a ait kararnamenin imzalanmamasını sağlamak için para alışverişi yaptığı da belirlendi.
Savcılık talimatıyla gizli izleme yapan polisin takibi sırasında Usta'nın, 12 Şubat'ta Aksoy ve Çiftçi ile bir pastanede buluşarak "tahsil edilecek rüşvet" konusunda pazarlık yaptığı ortaya çıktı.
Usta'nın, Gökdemir'le görüşerek 20 - 30 bin dolar para aldığı tespit edildi.

 

TOLGA ŞARDAN/ Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 15:07:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?