19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Büyük depremin ayak sesleri mi?

Marmara Bölgesi’ni dört gün arayla sarsan Manyas ve Gemlik depremleri, deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Yerbilimciler İstanbul'dan da hissedilen depremi, büyük depremin ayak sesleri olarak değerlendiriyor.

Çünkü deprem, Kuzey Anadolu Fayı'nın deprem üreteceğine kesin gözüyle bakılan kuzey kolunda değil, bin yıldır hareketsiz olan güney kolunda meydana geldi. Bu hareketsiz kol, 7.4 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek güçte.

17 ağustos 1999 tarihinde tanıştığımız depremin ardından gözler İstanbul'u etkileyecek büyük depreme çevrilmişti. ‘Hazırlıklar yapılıyor mu? Önlemler alınıyor mu’ derken, Kuzey Anadolu Fayı'nın uyuyan kolu hareketlendi ve önce Manyas ardından da Gemlik'te dört gün arayla iki deprem oldu.

Büyüklüğü 5.2 olan ve sarsıntısı İstanbul, Yalova, Kocaeli gibi şehirlere de ulaşan deprem korkusunu da beraberinde getirdi.

Fay hatları nerelerden geçiyor?

Kuzey Anadolu Fayı'nın Bolu civarında çatallaşarak ikiye ayrıldığı kollardan kuzeyde olanını zaten tanıyoruz. Bu kol, 17 ağustos 1999 depreminin olduğu İzmit Körfezi'ne girip, Adalardan geçerek Şarköy Mürefte’ye kadar uzanıyor.

Büyük deprem beklentisi de zaten bu hat üzerinde. İkinci kol ise Mudurnu'dan geçip, Pamukova, Geyve, İznik hattı üzerinden Gemlik Körfezi'ne giriyor.

Sonra da kıyıya paralel olarak, Kapıdağı Yarımadası'na kadar uzanıyor. Hesapta olmayan depremler de bu kol üzerinde gerçekleşti.

"7.5 büyüklüğünde olabilir"

İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz, "bunun uzunluğu 130-140 kilometre kadardır. Bunun üzerinde aşağı yukarı bin yıldan fazla bir süredir deprem olmadığını biliyoruz. Bu kol üzerinde 4.2'den daha büyük aletlerle ölçülen deprem yok. Tahmin edilen MÖ. 29 ve 368 yıllarında bunun üzerinde büyük deprem olduğudur. Ama deprem boyundan hareket edecek olursa 140 km’lik fay aşağı yukarı 17 ağustos 1999daki fayın boyuna eşittir. Dolayısıyla 7.5 büyüklüğünde bir deprem beklentisi olabilir" açıklamasında bulundu.

Marmara Deniz tabanında yürütülen araştırmalara kaptanlık yapan Profesör Dr. Naci Görür de son iki depremi, büyük depremin ayak sesleri olarak değerlendiriyor.

"Marmara Bölgesi’ni tehlikeli alan ilan ettik"

"Ayak sesleri olarak algılamamak Marmara Bölgesi’ndeki depremi hafife almak anlamına gelir” diyen Görür, “nerede bir deprem olmuşsa onun batısı hedef haline gelmiştir. En son deprem Körfez’de bitti, Körfez’in batısı tehdit haline geldi. Biz bunun üzerine Marmara Bölgesi’ni tehlikeli alan ilan ettik ve dedik ki burada büyük bir deprem bekliyoruz. Depremin büyüklüğünün de 7.6 olabileceğini söyledik” diye konuştu.

Prof. Dr. Görür “düşünün bir bölgeyi karantina bölgesi ilan ediyorsunuz. Orada enerjinin anormal biriktiğini söylüyorsunuz. Her an da büyük bir deprem beklemelisiniz diyorsunuz. Ondan sonra o bölgede iki deprem oluyor. Çıkıp diyorsunuz ki ‘bunların bu depremle ne ilgisi var’. Böyle bir vurdumduymazlık olabilir mi?” dedi.

Uzmanlara göre Marmara Denizi eninde sonunda büyük bir depreme gebe.
Bu depremin de Marmara Denizi'ne çevreleyen tüm yerleşim birimlerini etkileyeceği muhakkak.

Marmara'da büyük bir darbe yemekten kurtulmanın tek yolu da rehavete kapılma lüksü olmayanların bir an önce gereken önlemleri almasıyla mümkün.
cnnturk
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 21:47:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
çiğdem IP: 88.229.87.xxx Tarih : 27.10.2006 10:19:56
büyük deprem büyük deprem...yeter artık..insanları diken üzerinde oturtmak size ne sağlıyor... o bölgede daha depremin etkisinden çıkamayan dolu insan varken siz hala insanları korkutmaya devam ediyorsunuz... olacaksa durdurulabilinecek mi hayır... olursa o zamana kadar bizim beton yığınlarımız sağlamlaştırılmış olacak mı...hhayır...deriniz daha ne... yapabilecekseniz eğer insanları güvenli hale getirin...yapamıyorsanız da susun artık